Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 8

Recenze (333)

Toren 

všechny recenze uživatele

5,5/10. Většina změn k horšímu... přesto nejde o průšvih. Vztah otce a dcery překvapivým tahounem, stejně tak solidní orientální nádech a nakouknutí do jiné kultury. Čína se tu projevila extrémně... akční scény působí spíš směšně, než epicky. A lze vypozorovat, že tvůrci moc nevěděli kudy kam. Myslím si, že rodinky budou spoko... a o to asi jde v konečném důsledku nejvíc. Jinak, Aladin s Knihou džunglí jsou o dva řády nápaditější. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Neznám animovanou verzi od Disneyho, ale znám hranou čínskou verzi s Zhao Wei, která vypadá takhle https://youtu.be/M4OSxjVARC0 a nejvíc mě překvapilo, jak je aktuální verze jiná. Toto je pohádka. Bojové scény působí jako tanec - ne zrovna v pozitivním slova smyslu. Naštěstí to má krásnou výpravu a krásnou Liu Yifei. Takže finálně 3*. Moje recenze: https://bit.ly/2F9OSiz ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Řadíte-li se k ignorantům existující animované verze, máte vyhráno. Ještě lépe holdujete-li v pučícím jaru poetickým básnickým sbírkám, na které film svým způsobem odkazuje. Pak už můžete dobrodružství čínské dívky Mulan zvládnout v příjemném čínském starověkém ovzduší, v němž ještě nepoletoval covid-19, bez větší újmy. Zásadní problém může vyvstat snad jen s vizáží hlavní hrdinky, kdy v počátečních fázích, kdy namísto svého otce tajně narukuje coby mladý jinoch do císařské armády, jenž je hnuskou, která posléze rozkvete do žluté krásy. Pak už se můžete těšit na cirkusové přemety a salta Yifei Liu, která si divácké sympatie získává velmi urputně. Čelí krutým a obávaným nájezdníkům ze severu, které vede krásně zestárlý Jason Scott Lee. A co by to bylo za pořádné uzurpátorské zmetky, kdyby ve svých řadách neměli čarodějnici. Představitelka hlavní hrdinky už má přes třicet let a měla představovat dívku podstatně mladší. Její genová výbava je na solidní úrovni, takže ač byl vyvíjen nesporný tlak na mé genitálie, dalo se to ustát. Holka je pružná na koni, okamžitě u mě vyvstala asociace se sexuální polohou, načež jsem čelil i nemilému faktu, že se mně dosud nepodařilo přemluvit žádnou šikmookou dívku z asijské tržnice k milostným hrátkám. Upustil jsem i od pravidelné četby čínských horoskopů a pověstný Rok (na) draka nikterak neohrozil mé libido. Dobrodružné tažení proti hordě nájezdníků je nasnímáno příslušně kvalitně a výpravně, nicméně choreografie soubojů zaostává a nevypadá to, že by připadalo v potaz řešit propracovanost soubojů. Závěrečné zúčtování není rovněž nikterak oslnivé. Na litý souboj s čarodějnicí ani nedojde, démoničnost Jasona Scotta Leeho postupně začne ztrácet na jiskře, což se i ve výsledku projeví v souboji s ním. Bez obav můžu tenhle filmový počin zařadit mezi fajn rodinnou zábavu, kde na kapku krve nenarazíte a brutalita, kterou to horentně zavání, v podstatě vzala za své. Niki Caro ve svém nekomplikovaném a trochu předvídatelném režijním duchu představila sympatickou a udatnou hrdinku, která dělá své rodné hroudě, rodině i císaři náležitou čest. 7/10 ()

Macejko odpad!

všechny recenze uživatele

Príšerne zrežírovaná a dramaturgicky totálne nezvládnutá sračka, ktorá s pôvodným filmom nemá takmer nič spoločné. A tak je to vlastne najlepšie. Tragédka Niki Caro nemá ani len elementárnu schopnosť vyrozprávať príbeh a Jaffa so Silverkou týmto zúfalstvom definitívne potvrdili, že scenár k Zrodeniu Planéty opíc sa im podaril iba úplnou náhodou. Yifei Liu v hlavnej úlohe je podľa všetkého nielen zapálená súdružka (takže si zhovievavosť nezaslúži už z princípu), ale predovšetkým - a celkom evidentne - aj veľmi zlá herečka, ktorá má jediné šťastie, že nominanta na všetky Zlaté maliny už tento film má v podobe Jeta Liho, ktorého cisár je tak katatonicky mimo, že zvyšní členovia obsadenia pôsobia minimálne ako niekoľkonásobní držitelia Oscara za celoživotné dielo. Naozaj vďaka aspoň za tradične charizmatického tatka Tziho Ma (jediný zdroj tej štipky emócií v celom filme) a za prepálenú hunskú (teda pardon, žužanskú... ani sa nepýtajte) držku Jasona Scotta Leeho. Obligátnu pochvalu za výpravu tentokrát vynechám, pretože ako jediný dôkaz adekvátneho využitia toho obrovského rozpočtu vyvoláva skôr smútok nad premrhanou príležitosťou (fakt vďaka, Niki!), a tak mi ako posledný klad stojaci za zmienku ostáva iba výborný soundtrack Harryho Gregsona-Williamsa. Som naozaj rád, že som Mulan radšej upirátil, pretože pri predstave, že by som tento ohavný, neo-disneyovský mamon podporil v kine (čo som chvíľu naozaj zvažoval), ma berú mdloby a v ústach cítim pachuť žlče. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hlavná predstaviteľka Yifei Liu podáva všestranný výkon, ktorému nechýba hĺbka. Jej Mulan je dostatočne charizmatická a Liu čoby protagonistka dobre nesie celý dej. Je skvelá a film je vďaka nej oveľa lepší. Taktiež sexi je aj filmová čarodejnica. Hudobný sprievod dobre dopĺňa celkovú atmosféru filmu. Tvorcovia totiž inak ponúkli vizuálne podmanivé dielo, ktoré sa hrá s rôznymi prvkami čínskej kultúry. To sa odráža na farbách, kostýmoch, make-upe, rekvizitách či autenticky pôsobiacich lokáciách ako sú napríklad mohutné hory čnejúce v pozadí mnohých záberov. Preto by som film odporučil vidieť cez premietačku na stene vo vysokom rozlíšení. Nová live action Mulan je osviežujúca a očarujúca prehliadka, ktorá už nie je obyčajnou detskou rozprávkou. Tvorcovia predstavujú inú, vyzretejšiu verziu pôvodného príbehu, ktorej svedčia snaha o originalitu a odpútanie sa od predlohy. Navyše, ide o kvalitne spracované dielo po všetkých stránkach, ale čo tiež čakať od Disneyho. Mulan je skrátka pôvabný a dojemný snímok, ktorý bude baviť všetky vekové skupiny. Pre mňa zatiaľ film roka 2020. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Představitelka hlavní role Liu Yifei podpořila před uvedením filmu tvrdé zásahy hongkongské policie proti protestantům v Hongkongu. Na Twitteru se ihned objevila výzva k bojkotu celého filmu. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (Ragimiri)
  • Kvůli obtížným bojovým scénám filmaři najali kaskadérské týmy z Číny, Mongolska, Austrálie, Kazachstánu a Nového Zélandu. (Duoscop)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama