foto

Rosalind Chao

  • nar. 23.9.1957 (60 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rosalind se narodila v Anaheimu, Kalifornii. Patří do první generace čínských přistěhovalců, kteří zamířili do Kalifornie. Její rodiče byli provozovatelé uspěšné palačinkové restaurace. Samotná Roslind začala pracovat ještě jako dítě v místním Disneylandu, který se nacházel jen kousek od jejich restaurace. Poté, co se s rodiči přestehovali z Garden Grove do Villa parku v Kalifornii začala chodit na Marywood, což byla dívčí škola. Odtud odešla na Pomona College, kde v roce 1978 odmaturovala.

Rosalidnini rodiče měli velký vliv na její rozhodnutí stát se herečkou. Už v pěti letech začala chodit rozvíjet své schopnosti do pobočky Pekingské opery v Kalifornii. Záhy jí rodiče, kteří byli už v té době velmi ovlivněni možností že jejich dcera by mohla být herečkou, poslali do Taiwanu za záměrem rozvinout její herecké nadání. Její první herecké (spíše televizní) zkušenosti přišly v pubertě kdy učinkovala v reklamách nebo jako hostující herec v TV seriálech. Její první důležitější role přišla v CBS sitcomu HERE´S LUCY, zde ale tolik nevynikla jako v dalším CBS sitcomu ANNA AND THE KING, kde hrála nejstarší dceru Krále (King). Někdy v téže době odpromovala na Kalifornské Jižní Universitě jako novinář.

Krátké působení v Anna and The King stačilo na to aby si ji všiml Burt Metcalfe, který ji obsadil do role Soon-Lee u nás dobře známém válečném seriálu MASH ve kterém si střihla několik epizod včetně závěrečné "Goodbay, Farewell and Amen", která byla vyhlášena v roce 2009 nejvýše sledovaná epizoda všech dob. Po Mashi pokračovala v jeho sequelu AFTERMASH, kde pokračovala v roli Soon-Lee. Nicméně seriál neměl takový uspěch jako původní seriál, snad proto že v něm vystupovalo jen zlomek původních herců. Přesto se dá říct že Mash její karieru nastartoval. Následně se totiž objevila v STAR TREK: THE NEXT GENERATION, kde hrála botaničku Keiko O´Brien a manželku Milese O´Briena. Její postava pokračovala i v dalším seriálu STAR TREK: DEEP SPACE NINE, kde dostala mnohem více prostoru, hlavně díky postavě O´Briena, který povýšil na hlavní postavu seriálu. Jako zajimavost mohu uvést že o ní uvažovali do role šefa ostrahy Enterprise při castingu Star Treku The Next Generation v roce 1987. Po konci seriálu se objevila v řadě serialech jako je MONK, LEKAŔI, WITCH, O.C. nebo HLAVA RODINY.

Vedle televize se ukázala i ve filmech. Tak namátkou můžu vybrat KLUB ŠTASTNÝCH ŽEN, JAK PŘICHÁZEJÍ SNY, I AM SAM, FREAKY FRIDAY či v nedávné době LIFE OF THE PARTY a JUST LIKE HEAVEN.

V soukromí je vdaná za Simona Templemana, který propůjčuje hlas animovaným filmům a spolu vychovávají dceru a syna.

Daniel "Shakaar" Kubín

Herecká filmografie

Filmy

2018 Magic Camp
2017 Tragedy Girls
2015 Stockholm, Pennsylvania
2005 A co když je to pravda?
Zábavný společník
2003 Mezi námi děvčaty
Zabydleni
2001 Impostor: Živá zbraň
Jmenuji se Sam
Muž z Elysejských polí
Tři slepé myšky (TV film)
2000 Enemies of Laughter
1998 Jak přicházejí sny
1997 Linie násilí
1996 Special Report: Journey to Mars (TV film)
To Love, Honor, and Deceive (TV film)
1994 Milostná aféra
Všude dobře, doma nejlíp
Web of Deception (TV film)
1993 Klub šťastných žen
1992 Narušitelé (TV film)
Neviditelný na útěku
1991 Zlaté prokletí
1990 Denial
Drug Wars: The Camarena Story (TV film)
Last Flight Out (TV film)
1988 Bílý duch
Shooter (TV film)
1987 Shao ye de mo nan
Slamdance
1986 Jack and Mike (TV film)
1983 Když chlap zešílí
M*A*S*H: Nashledanou, sbohem a amen (TV film)
Terry Fox Story, The (TV film)
1982 Moonlight (TV film)
1981 Harlem Globetrotters on Gilligan's Island, The (TV film)
Oko za oko
Twirl (TV film)
1980 Souboj cti
1979 Mysterious Island of Beautiful Women (TV film)
The Ultimate Impostor (TV film)
1978 Incredible Hulk: Married, The (TV film)

TV seriály

2017 The Catch (TV seriál)
The Dining Hall (S02E03)
2016 The OA (TV seriál)
Champion (E03)
2015 Castle na zabití (TV seriál)
Posila z Hongkongu (S07E17)
2014 Forever (TV seriál)
The Frustrating Thing About Psychopaths (E06)
Inteligence (TV seriál)
The Neighbors (TV seriál)
All That Jazzy Jeff (S02E21)
Close Encounters of the Bird Kind (S02E20)
Shameless (TV seriál)
Strangers on a Train (S04E04)
2010 Událost (TV seriál)
2009 Private Practice (TV seriál)
Slip Slidin' Away (S03E06)
2005 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Ticho (S05E07)
Dej si broskev (S05E05)
Čas letí (S05E04)
2004 Hlava rodiny (TV seriál)
Lékařské záhady (TV seriál)
W.I.T.C.H. (TV seriál)
2003 O.C. (TV seriál)
10-8: Officers on Duty (TV seriál)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk se vrací do školy (S02E01)
2002 Beze stopy (TV seriál)
MDs (TV seriál)
2001 Svět podle Jima (TV seriál)
2000 Citizen Baines (TV seriál)
Gideon's Crossing (TV seriál)
1999 Druhá šance (TV seriál)
Get Real (TV seriál)
Rodinné právo (TV seriál)
The Parkers (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
1998 Lovec z podsvětí (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Sirotek času (S06E24)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Nový život (S05E12)
1996 Arli$$ (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Úkol (S05E05)
Kdyby lásku nikdo nehledal (S05E03)
Tělo na prodej (S04E24)
další epizody (5)
1995 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Rise from the Dead (S02E02)
1994 Kouzelný školní autobus (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Okouzlení (S03E10)
Quarkův dům (S03E03)
Tribunál (S02E25)
další epizody (6)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Cardassiané (S02E05)
Útok (S02E03)
V rukou Proroků (S01E19)
další epizody (5)
1992 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Rošťáci (S06E07)
Z pozice síly (S05E15)
Násilník (S05E12)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Neštěstí (S05E05)
Teoreticky (S04E25)
Noční můry (S04E17)
další epizody (5)
1987 Beauty and the Beast (TV seriál)
Četa v akci (TV seriál)
Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Max Headroom (TV seriál)
Spies (TV seriál)
thirtysomething (TV seriál)
1985 Stingray (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
Riptide (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
M*A*S*H - Co bylo potom (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Síla rodu (TV seriál)
1979 A Man Called Sloane (TV seriál)
The Misadventures of Sheriff Lobo (TV seriál)
1978 Diff'rent Strokes (TV seriál)
The Incredible Hulk (TV seriál)
1977 The Amazing Spider-Man (TV seriál)
The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries (TV seriál)
1976 How the West Was Won (TV seriál)
1975 One Day at a Time (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)
Anna and the King (TV seriál)
Kung Fu (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
1968 Here's Lucy (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace