Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (333)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

V mém hodnocení se neodráží pohoršení nad politickými názory představitelky hlavní role, ani nad spoluprací štábu s institucemi, které provozují "převýchovné" tábory pro Ujgury (jinak bych musel dát odpad). Stejně tak bych Mulan nezazlíval neohrabané a nepoučené zacházení s čínskými kulturními prvky, jakkoli mě iritovala diletantská snaha film žánrově přiblížit wuxia tradici, což ve výsledku přineslo jen fakt, že postavy občas běhají po stěnách, zatímco spousta dalších klasických žánrových motivů byla pošlapána (ve světě wuxia fikce čchi nikomu nepropůjčuje vrozené superschopnosti, bojovníci musí procházet sebekultivací a jsou mezi nimi i ženy). Přeci jen, seznam filmů, které hřeší podobným způsobem by byl velice dlouhý a mnohdy jde o filmy dobré. Hlavní problémy vidím zde: 1) Tím, že má nově Mulan od narození schopnosti cirkusáka z planety Krypton, dochází k tomu, že z filmu zmizelo: a) chytré a nuancované feministické vyznění známé z animované verze b) jakékoli dramatické napětí a vývoj postav, protože Mulan se nyní nemusí nic učit, nemusí překonávat překážky, neprožívá nic, co by ji sbližovalo s dalšími vojáky atd. 2) Film nefunguje ani jako jednoduchý spektákl, protože Niki Caro neumí a) nechat vyznít silné emocionální momenty b) zinscenovat skutečně působivé akční scény. Mulan verze 2020 má pěknou výpravu, Yifei Liu to v červeném kostýmu a s rozevlátými vlasy sluší, ale tím se přednosti tohoto snímku víceméně vyčerpávají. Smutné. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Mulan přišla o svou pohádkovost a zároveň se nedovedla proměnit v epické dobrodružství pro celou rodinu. Spousta scén na sebe absolutně nenavazuje, charaktery, motivace a cíle jednotlivých postav se mění podle toho, jak to zrovna film potřebuje, akční scény jsou mizerné a velkolepá bitva vyloženě směšná. Yifei Liu není charismatická ani zvlášť přesvědčivá, Jet Li by evidentně byl rád někde úplně jinde a Donnie Yen tu prakticky být nemusel. A jako bonus typicky směšný asijský patos. Špatný film. A pokud fakt stál 200 milionů, měli by si u Disneyho najmout nějakého šikovného auditora, protože je vlastně i docela ošklivý. Ta hvězdička je za kostýmy. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Co filmu musím nechat, tak je pěkná vizuální stránka. A tady pochvaly končí. Mulan je podivně sterilní film, který se snaží o jakýsi realismus, ale zároveň je to Disney, takže ve filmu musí být akce, ale ne krvavá. O co líp působí animovaná verze, která nezakrývá, že se jedná o pohádku. Samotná Mulan je jedna z dnešních nesnesitelných hrdinek, které musejí být speciální sněhové vločky s vrozenou mocí, lepší, než všichni ostatní - a její síla je samozřejmě bojovná síla typická pro muže, protože ve skutečnosti nasrat na skutečný feminismus, ženy samy o sobě a jejich síla nejsou dost dobré. Zkrátka další z řady filmů poslední doby, které se tolik snaží uspokojit co nejvíc uřvaných internetových skupin, až je z něj univerzální hnědá omáčka, která neohromí nikoho. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl každý film hodnotit na základě toho, jestli se hlavní herec/herečka chová v reálném životě jako idiot, asi bych musel odstřelit celou Mission Impossible... Pravdou ale je, že ani tak není Mulan žádnou skvostnou či epickou podívanou. Nutno však dodat, že ani animák není svou příběhovou zkratkovitostí ničím extra zázračným. Hlavním problémem tak zůstává slabá režie, která moc netuší, co vlastně chce. Mulan totiž na jednu stranu dokáže zaujmout svými souboji, ale na stranu druhou už to moc přehání s větším, a mnohdy absurdnějším, zapojením čchi. Být tam písničky z animáku a Mushu, byly by spokojené aspoň děti. Takhle se jedná maximálně o průměrné čínské dobrodružství, na které se brzy zapomene. Nezbývá než zkusit verzi z roku 2009. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Kreslenú Mulan nepoznám. Videl som len hranú Čínsku verziu z roku 2009, čo bol solídny historický veľkofilm. O niečo podobné sa snaží aj táto verzia, ale zároveň to stále chce byť filmom pre celú rodinu a úplne sa to nechcelo vzdať aj nadprirodzených prvkov, takže výsledkom je nefunkčný bastard v ktorom všetci Číňania komicky drmolia angličtinu. Na poriadny historický film to je v bitkách príliš bezzubé a bez kvapky krvi. Napriek vraj gigantickému rozpočtu, to nijak extra veľkolepo nevyzerá a otrasnému CGI sa film nevyhýba. Nebavili ma ani menšie súboje, ktoré sú zas hnusne predrátované. Nadprirodzené prvky ohľadom zápornej čarodejnice a toho, že s Mulan súperí, kto má silnejší prúd chcči mi nikdy nesedeli. Postavy sú jednorozmerné figúrky, ktorých osud mi bol ukradnutý. Herecké legendy tu majú prakticky len nepodstatné cameo výstupy. Jet Li si to po Willisovsky doslova odsedí. Takže celkovo ma ničím tento film nezaujal a okrem odvahy amerikánskych producentov utopiť kopec peňazí pri ďalšom znásilnení ázijských motívov, tu nie je čo pochváliť. 4/10. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • První plány k realizaci tohoto filmu započaly v roce 2010. O šest let později došlo k přepsání scénáře, který měl být inspirován i originální čínskou Baladou o Mulan. (ČSFD)
  • Castingu na roli Mulan (Yifei Liu) se zúčastnilo více než tisíc hereček, přičemž požadavky tvůrců zahrnovaly znalost bojového umění a angličtiny. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama