Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 1

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (237)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to jak ten suprový film, kde horolezec se zlomenou nohou schází do údolí, jen tu jsou navíc nacisti. Měl jsem podle komentářů strach, že to bude o norském supermuži, který jednou rukou kosí nácky kulometem a druhou si zašívá vlastní střelné rány jako Rambo. Ale vůbec ne. Je to fyzicky nepříjemný film o obyčejném týpkovi, kterému je hrozná zima, krvácí, má gangrénu a vůbec všeobecně dostává pokouřeno od norské přírody. Vydrží hodně, ale ne neuvěřitelně hodně, takže zhruba od půlky filmu není hrdina on, ale lidi, co ho drží při životě a nějak v celku se ho snaží dostat do bezpečí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to trochu vršení jednoho scénáristického nápadu, jakprotagonistovi komplikovat cestu na další a další nápad, což působí toporně vzhledem k tomu, že se v první minutě filmu dovídáme, jak všechno dopadne. Vcelku ale velmi slušný thriller umocněný zimní norskou přírodou a herectvím Thomas Gullestada ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Houževnatý boj o život musel podstoupit mladý Jan Baalsrud a spolu s ním všichni, kdo pro jeho záchranu riskovali životy své i svých rodin.. Strhující podívaná má v hlavní roli lehce uvěřitelného Thomase Gullestada a na paty mu šlape nekompromisní Jonathan Rhys Meyers, oba to sehráli výborně a vůbec celkově mi byl ten herecký ansámbl sympatický.. U mě spokojenost, na konci i slza ukápla.. Mimochodem životopis tohoto muže je velmi zajímavý.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o statečnosti norského lidu, který neváhal nasadit životy pro záchranu jednoho člena sabotážní mise. Líbila se mi též role, kterou ztvárnil Jonathan Rhys Meyers, aneb fanatický esesák, kterému dosud žádný člověk neuprchl. I norští občané jsou obsazeni velmi dobře, už z tváří se jim zračí nezdolnost a zdravé jádro. Film je trochu delší, ale nenudí ani chvíli a téměř stále dějem proplouvá beznaděj a tragédie, které hlavního hrdinu Jana potkávají. Navíc krásná norská krajina, sníh, hory, moře, včetně polární záře stojí za to vidět. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Survivalová pecka v níž se norský odbojář Jan Baalsrud snaží po nepovedené operaci dostat do neutrálního Švédska. Hlavní hrdina tu prodělává celou škálu útrap od sněžné slepoty přes omrzliny až po nepolevující únavu a stres a každý z těchto aspektů působí hodně sugestivně, stejně jako všudypřítomná zima, která z nádherných scenérií dýchá. Je neskutečné, co tenhle člověk dokázal přežít a je celkem paradoxní, že zpackaná akce vlastně norskému odboji prospěla víc, než kdyby se původní plán zdařil. Herecky zazářil Thomas Gullestad, o kterém jsem nikdy neslyšel, ale o to víc překvapil a tradičně byl spoleh i na Meyerse, který by těch esesáků měl hrát víc. Obrovský respekt Baalsrudovi i všem, kteří mu pomohli. 90% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Ako skladateľ bol kontaktovaný aj James Horner, krátko na to však zomrel pri leteckom nešťastí. (Astonko)
  • Thomas Gullestad sa v rámci prípravy na úlohu Jana Baalsruda učil vyzerať pred zrkadlom zmrznuto. Po natáčaní Thomas počas rozhlasového rozhovoru pripustil, že to nebolo potrebné, naozaj mu totiž bolo veľmi chladno. (Astonko)

Reklama

Reklama