Reklama

Reklama

Sweet Country

  • Austrálie Sweet Country (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Domorodý chovatel dobytka Sam (Hamilton Morris) v sebeobraně zabije bělošského majitele stanice Harryho. Musí vše opustit a utéct i se svou těhotnou manželkou. Vydávají se drsnou a nádhernou krajinou do vnitrozemí. Seržant Fletcher (Bryan Brown) s pomocí domorodého stopaře Archieho (Gibson John) a místních vlastníků půdy, mezi nimiž je i Fred (Sam Neill), vede skupinu pronásledovatelů. Je posedlý dopadením Sama a snahou předat ho za vraždu k soudu. Sam se však v buši vyzná lépe než kdo jiný... (Pilot Film)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (57)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Prvoplánový šablonovitý doják o křivdě a nespravedlnosti na čestném a dobráckém aboridžinském dědouškovi, který polopaticky omílá už stokrát omletou pravdu o tom, jak zhovadile se někteří bílí osadníci (nejspíš většina bílých osadníků) chovali k domorodým Austrálcům. Točit to běloch, utrousím cosi o komerční vypočítavosti, vyčpělém sebemrskačství a salónním humanismu, ale od potomka původních obyvatel to beru. Navíc se natáčelo v nádherné krajině a už jen proto stojí film za zhlédnutí. Ale vyšší smysl a poselství, než jen vizuální krásu, v něm radši nehledejte. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Silný námet aj úvod, ktorý ale po pár minútach stratí tempo a nechytí ho až do konca. Režisér to zvoral, lebo toto by za normálnych okolností bolo minimálne na 4 hviezdy. A keď sa ešte pridal strihačský škriatok, ktorý do niektorých scén šupol na pár sekúnd úplne inú scénu, ktorá bude nasledovať za 20-30 minút, tak to nechápem, ako toto mohli pustiť do distribúcie. Maximálne mi to znechutilo akýkoľvek zážitok z tohto filmu. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Od australského westernu automaticky očekávám nádherné scenérie a pomalé přemýšlivé tempo, které z filmu dělá víc, než obyčejnou žánrovku. A obojího se mi tady dostalo. Důležiotu roli hraje i rasová otázka, ale narozdíl od amerických černochů tady neuslyšíte řeči o rovnoprávnosti, svobodě a blablabla. Místní domorodci působí tiše a rezignovaně a ona rezignace je do určité míry i jejich odporem. To působí sympaticky a nenuceně. Potěšili i herci včetně těch domorodých, jejichž projev byl přirozený. Bohužel režie místy klopýtá. Thornton se občas zadumal až příliš a některé scény neuvěřitelně natahoval. Kdyby se to stalo dvakrát třikrát, tak se nad tím dá ještě mávnout rukou, ale tady se to dělo snad co čtvrt hodinu. Nepochopil jsem ani účel něustálých skoků do minulosti či budoucnosti. Nedávalo to smysl a někdy to bylo i matoucí. To všechno celkový dojem pokazilo. Nicméně i tak tenhle kousek stojí za vidění, byť svůj potenciál úplně nenaplnil. 60% ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Expanzi západní evropské civilizace do Ameriky, Afriky i Austrálie velmi poznamenal blud o nadřazenosti bílé rasy a bezohledné přesvědčení, že původní obyvatelé jsou jen něco jako mluvící zvířata. V Austrálii byla situace o to horší, že tento kontinent původně sloužil britské koruně jako velké vězení. Snahy o závádění spravedlnosti a řádu i pro aboridžince začátkem 20. století sebou nesly mnoho bolesti. Australský western Sweet country zachycuje právě tuto dobu a počátek přerodu otevřené nenávisti do tichého pohrdání domorodci. Režisér Warwick Thornton mě dokázal zaujmout historickým tématem, opravdovostí příběhu a krásnými záběry krajiny, naopak střihy do pocitů mě vůbec neoslovily. Celkově na pomezí tří a čtyř hvězd. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zápletka je westernová. Meditační záběry sluncem a větrem ošlehané krajiny a děsivé přírody film povyšují na umělecké dílo. Snímek je plný rasismu a nenávisti a uvažujeme, zda je naděje na změnu. Režisér Thornton prostříhává do budoucnosti, což diváka povzbuzuje těšit se dopředu. Všechny postavy v Sweet Country nějak pramení z toho, že všechny charaktery tu nějak překročí své špatné stránky. Ale některé věci nelze tak snadno vymazat. Nakonec si uvědomíme, že za zlem se skrývají jen lidé. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie filmu prebiehalo výhradne v Austrálii, najmä v Severnom teritóriu, Južnej Austrálii a v okolí Gairdnerovho jazera. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. srpna 2017 na filmovém festivalu v Benátkách v Itálii. (ČSFD)
  • Zásadní místo ve filmu mají domorodí herci, z nichž řada pochází z kmene Arrente (Natassia Gorey Furber, Hamilton Morris). [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)

Související novinky

Filmový festival v Torontu udělil ceny

Filmový festival v Torontu udělil ceny

18.09.2017

Filmový festival v kanadském Torontu letos svým návštěvníkům přinesl na plátnech kin 339 filmů během jedenácti dnů. A zde vám jako tradičně přinášíme přehled hlavních vítězů. Cenu diváků pro nejlepší… (více)

Zlatý lev z Benátek udělen

Zlatý lev z Benátek udělen

09.09.2017

74. ročník filmového festivalu skončil a je znám nový nositel prestižního ocenění Zlatý lev. Stal se jím Guillermo del Toro za svůj film The Shape of Water. Stříbrný lev a Velká cena poroty letos… (více)

Reklama

Reklama