Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prežil som to bez väčšej ujmy aj keď priznám sa, že to bolo utrpenie. Jedinú verziu tohoto filmu, ktorú som zohnal, má tak príšerný obraz, že doslova strháva atmosféru vybudovanú po filmarskej stránke na tomto filme. Kubrick tu filozofuje o živote, a tak trocha o vojne. Príbeh rozpráva o 4 chlapíkoch, ktorý stroskotajú na nepriateľskom území, objavia blízko úkryt generála, ktorého sa rozhodnú zabiť, a potom chcú vorom odplávať na priateľské územie. lenže do cesty sa im pripletie dievča, ktoré prebudí v jednom túžbu a pri pokuse o útek ju zastrelí načo sa hneď zblázni. Tieto všetky scény sú servírované veľmi pomaly a vidno že Kubrick sa sústreduje práve na postavy a rozohráva s nimi malú emotívnu hru, do ktorej sa zapojí aj samotný generál aj keď nie priamo. Film rozhodne nie je zlý. Či už do toho zahrnieme rok, alebo posolstvo, je len neskutočne neoriginálny. Síce sa nájde pár naozaj dobrých kamerových záberov, ale čo sa týka príbehu, je až smiešne jednoduchý a nezaujímavý. keby že sa Kubrick nevyžíva v dramatických pasážach bolo by to omnoho horšie. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, netrpím Kubrickovskou mánií, která dává za úkol divákovi automaticky obdivovat a vyzdvihovat vše, co režisér natočil. A bez větších očekávání a potřeby velebit viděné jsem přistupoval i ke Strachu a touze. Výsledek mě však mile překvapil. Velmi netypické válečné drama, kde si člověk neužije velkých bojových manévrů či větší přestřelky, za to si zapřemýšlí a dostane možnost nahlédnout do hlav ne heroických a neohrožených vojáků, nýbrž obyčejných lidí, kteří mají strach. A to doslova, pasáž s vnitřními monology mě nadchla. Stejně tak stála za to nenápadná atmosféra, která by se sice mohla zdát takřka pohodovou díky slunnému počasí (vůbec se mi vizuální stránka filmu velmi líbila, ale měl jsem tu možnost vidět snímek ve více než slušné kvalitě), tu však narušuje hřmění střelby na pozadí a také přelétávající letadlo. Přesto, jak už jsem zmínil výše, nejzajímavější je studie hlavních postav, jejich myšlenky, obavy a činy. Osobně mi přišla nejsilnější scéna s vojákem na voru, který si uvědomuje, že jde o jeho poslední okamžiky. Nemůžu také opomenout zvláštní nápad s účelovým obsazením nepřátel stejnými herci, akorát se stále nemůžu rozhodnout, zda se mi to líbilo, nebo ne. Jinak nemám kromě trochu zoufale pomalého tempa vyprávění (což je vzhledem k délce snímku menší průser) moc co vytknout, solidní 4* si podle mě Strach a touha zaslouží. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem jsem si zkompletoval filmovou četbu z dílny mistra Kubricka. Trošku atypicky jsem si na závěr schoval jeho první pokus o film, o kterém se sám autor vyjadřuje velice negativně. Rozhodně to není největší filmový průser, jaké kdy moje oko zahlédlo. Rozhodně však film kvalitou vůbec nekoresponduje s novějšímu Kubrickovými kousky. Ať vyberete náhodně kterýkoli, tak jeho kvalita je ve zcela jiné dimenzi. Tento film je špatný především po vizuální stránce, která je opravdu velice žalostná. Obsahově to také určitě není žádný klenot, ale jakási myšlenka zde přeci jen je. Také musím zmínit scénku se ženou, která dle obsahu měla změnit veškeré dění. Tak dramatické to nebylo. Čekal jsem nějakou tu prasárničku, když partička zelených hlav narazí v lese po kdovíjak dlouhé době na něco, co vlastní frndulínu, tak se to přímo nabízí. Tím spíše, když to něco pobralo i dost krásy. Kdybych podobným filmem začal svoji kariéru, tak bych ho určitě likvidovat nechtěl. Dle očekávání, se nejedná o žádný filmový skvost, ale dokoukat se to bez obtíží dá. Pěkné dvě hvězdy. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Komorný protivojnový nízkorozpočtový debut Stanleyho Kubricka je zvláštny tým, ako prepája avantgardný film a jeho pokusy o nazretie do mysle postáv, melodrámu a sovietske sugestívne vojnové snímky. Viditeľné je to najmä na dialógoch, ktoré často striedajú vnútorné monológy poručíka a členov malej jednotky vojakov na nepriateľskom území, ktorým velí, ale aj konaní postáv. Strach a túžba, hrôzy vojny, povinnosť, oddanosť, pochybná morálka a prepadanie šialenstvu. Tiež sa to prejavuje na násilí odohrávajúcom sa mimo záber, pri ktorom je použitá subjektívna kamera, aby sa divák dostal do kože obete a sám dostal silnú ranu. Škoda len, že konanie postáv, niektoré repliky a akcia v závere sú skôr úsmevné než pútavé. Vďaka za zreštaurovanú 60-minútovú verziu v perfektnej kvalite, v ktorej som si mohol film užiť aj dnes. 75% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je otázkou, jestli má vůbec cenu tu ubohou přeživší kopii nějak hodnotit, protože je fakt strašná. Pochopení děje sice nebrání (ten je celkem dobrý a má několik zajímavých silných momentů), ale estetické hodnoty z ní člověk nepozná. Taková sračka, aby ji Kubrick musel chtít vymazat z povrchu zemského, to ale rozhodně nebyla :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Původní název filmu byl The Trap, později The Shape of Fear a až poté Fear and Desire. (raffspIn)
  • Kubrick začal na filmu pracovat již v roce 1950. Samotné natáčení pak probíhalo v letech 1951 a 1952 v Kalifornii. Herci poté museli ještě ve studiu dodabovat své repliky a celkový rozpočet snímku se tak vyšplhal až na 33 000 amerických dolarů. Premiéru měl film 31. března 1953 v New Yorku. (gogos)
  • Sám Kubrick po letech přiznal, že film je velmi amatérský a přirovnal ho k „dětské kresbě na lednici“. Dokonce se pokusil zničit všechny kopie filmu, to se mu však nepovedlo. (gogos)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama