Reklama

Reklama

Neposlušnost

  • Velká Británie Disobedience (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Newyorská fotografka Ronit (Rachel Weiszová) se musí z velkoměsta po letech vrátit do ortodoxní židovské komunity v severním Londýně, kde vyrostla. Přijíždí na pohřeb svého zesnulého otce - rabína, nejvyšší autority této uzavřené, rigidní společnosti. Zde se znovu setká se dvěma přáteli z dětství – nesmělou Esti (Rachel McAdamsová) a zbožným Dovidem (Alessandro Nivola), z nichž se, jak Ronit ke svému překvapení zjistí, mezitím stali manželé. Členové komunity jsou pohoršeni Ronitiným oblečením i způsoby. I přes jejich odlišnosti Ronit znovu zcela propadne povznášející společnosti Dovida a hlavně Esti. Ronitina rušivá přítomnost vystavuje časovanou nálož potlačovaných emocí stále většímu tlaku a hrozí, že zažehne dlouho dřímající vášně a spory. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (76)

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Lesbická dráma, v ktorej vrcholom vraj vášnivého vzťahu je, keď jedna lesba začne pľuť druhej do úst. A to vyslovene - Weisz tam v rámci nejakých tých hrátok nakladá Adamsove sliny priamo do hrtana. Miestni odborníci ale tlieskajú, že to je umenie. Okrem toho je to ale neuveriteľne nezáživná dráma zo židovského prostredia, takže o jarmulky a neupravené brady nie je núdza. Avšak ak chcete niečo hektickejšieho o Židoch (nevravím, že zábavnejšieho), radšej si pustite nejaký dokument z druhej svetovej vojny. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Syrový náhled do zvyků a tradic jedné londýnské židovské komunity, v níž se i přes "ztvrdlou" konzervativnost objevují výkřiky osobního vyjádření, nezdolné touze po svobodě a sexuální individuality. Disobedience si s tímto nosným tématem vcelku nepochopitelně pouze "pohrává", jelikož ve většině případů pouze "klouže" po povrchu této tématiky. Je až k nevíře, že se režisér Sebastián Lelio více nepohroužil do této látky, která nabízí více styčných bodů, více emocionálních odboček a více dráždivých náznaků volnosti každé jednotlivé osobnosti. Takto dostaneme pouze snímek, který je udělán jen tak "napůl". A to je vzhledem k vtahující vrstevnatosti onoho tématu vážně velká škoda. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Disobedience" je rozhodne zaujímavým filmom. Má veľmi originálnu tému, má skvelých hrdinov a okrem toho mám pocit, že zvolil aj skutočne vynikajúce tempo, ktoré má za výsledok, že človek si pozrie film, ktorý trvá 2 hodiny a má pocit, že to vôbec tak dlho netrvalo. Nie je tu žiadna scénka, ktorú by som vyhodil a musím povedať, že aj vzťah medzi Ronit a Esti je spracovaný tak skvele, že im to absolútne verím. Obe herečky podávajú bravúrny výkon a musím im zatlieskať. Film okrem toho však výborne ukazuje aj svoju hlavnú myšlienku a aké obrovské rozdiely môžu byť v rámci viery problémy v tom byť sebou samým a naplno prežiť lásku. Najmä ak je to láska medzi dvoma ženami. Čo ale tento film posúva ale ešte vyššie je aj Dovid. Vo väčšine filmov tohto typu by bol asi zloduchom, ktorý sa rozhodne obe ženy potrestať a nejakým spôsobom im ublížiť. Ale nakoľko spolu vyrastali všetci traja, boli nerozluční kamaráti a prechovávajú k sebe určité city, tak na konci ma jeho reč absolútne ohromila a potešila. Pretože za maskou rabína je tiež len obyčajný človek. Človek, ktorý prežíva svoje starosti a musí sa vedieť rozhodnúť medzi manželkou a komunitou, no nakoniec je podľa mňa jeho rozhodnutie správne, dobre oddôvodnené a skvele podané. Už teraz viem, že mám silného kandidáta medzi najlepšími filmami roka a som rád, že ma film nesklamal. Ak vás téma filmu zaujala, doporučujem si ho pozrieť. Ide o veľmi dobrý film Hodnotenie: A ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Víra je zde však antagonistou. Tou hlavní překážkou cesty za štěstím. Velký důraz kladený na soucit s postavami Ronit a Esti to jen umocňuje, obzvlášť když obě ženy ztvárnily tak fantastické herečky, jako jsou Weiszová a McAdamsová. Jestli to v konečném důsledku působí až moc jednostranně? Ani ne, vždyť právě onen nedokončený proslov rabína hned v úvodu ukazuje, že i v natolik silné náboženské komunitě se vlastnosti jako empatie, pochopení a tolerance neztrácejí. Více zde má ext. recenze. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Zakázaná láska v ortodoxně smýšlejícím prostředí je zajímavé a poměrně i odvážné téma, které by se pod talentovanějšími tvůrčími schopnostmi a s výraznějším příběhem mohlo proměnit ve vážně silnou podívanou, což se zde ovšem právě kvůli zmiňovaným ohledům nestalo. Ono dokonce když to vezmu úplně do důsledku, tak právě krom onoho tématu a určitě i skvělých hereckých výkonů nenabízí tato podívaná nic jiného. Ústřední zápletka je vážně nevýrazná, nedramatická, bez gradace a ve výsledku pak v podstatě i nic vypovídající. Emočně jde navíc o velmi odtažitou podívanou, necítil jsem z toho prakticky nic, prostě bez jiskry a efektu. Stylově mě ovšem film docela zaujal pro svou, v jistém smyslu, syrovost, a ono prostředí ortodoxní židovské komunity je zde pak nastíněno velice věrohodně, včetně všech těch jejich pravidel a způsobu života, takže v tomto ohledu se cítím být dokonce i značně obohacen, i když to ani trochu nechápu, ale když tomuto způsobu života věří, tak ať se v tom plácají. Co se obsazení týče, obě ústřední herečky se pustily do poměrně odvážných rolí, což mě zrovna u těchto dvou hvězd vážně překvapilo, a i když nakonec nedojde k nějakým úplně otevřeným scénám, myslím, že si obě holky sáhli na své hranice, každopádně co se samotného dramatického herectví týče, podali obě pozoruhodné výkony a právě ony dvě drží film hodně nad vodou. Ve výsledku tak Disobedience sice nabízí určitě skutečně zajímavý a možná i trochu nevšední filmový zážitek, zároveň ale přes ono téma u mě zůstal dost za očekáváním, neboť se přeci jen nedokázal odprostit od jisté konvenčnosti a především musím zopakovat, emočně a dramaticky ten film zkrátka bohužel příliš nezafungoval. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu začalo 3. januára 2017. (Kub_ees)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 2017 na filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama