Reklama

Reklama

Uspávač

Trailer

Obsahy(1)

Snímek "Uspávač" vypráví příběh padesátiletého mechanika Vieja, který si přivydělává tím, že uspává nemocná zvířata levněji než místní veterinář. Pro zvířata má slabost a na smrt je posílá humánně, dokonce jim v jejich posledních chvílích života pouští uklidňující hudbu. Je to však také velice rozhněvaný muž, který upřednostňuje zvířata před lidmi a chová zášť k vlastnímu otci ležícímu v nemocnici. Věci se vyostří poté, co k němu Petri, frustrovaný člen místní nacionalistické skupiny, přivede svého psa, aby ho usmrtil a rozzuří se, když Viejo zvíře namísto toho zachrání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Tak třičtvrtěhodiny se vlastně nic neděje. Podivínský milovník zvířat občas nějakého domácího mazlíka utratí, sem tam zajde za tatíkem do nemocnice a vzdor zdravému rozumu si najde relativně fungující vztah. Ale i na tyhle vlastně obyčejné věci se docela dobře kouká. Když pak dojde na konflikt s místním náckovským piškotem, začne příjemně přituhovat, což vygraduje celkem vydařeným závěrem. Čoklaři asi občas zaskučí, ale mě se to líbilo. 70% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

U muziky su já chlap, morče čuchá v kufru smrad, a já povím tatovi, dajte nácka rasovi.. Cynická lidovka ze země tisíce jezer a depresí, ve které se všechny postavy projevují asociálním chováním, nebo zajdou ještě dál a vám je jejich osud v podstatě volný. Mám za to, že tohle bylo u prosté a lehce podivínské revenge historky původně zvířecího doktora Kevorkiana i autorským záměrem.. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Velmi cudny film z Finska,no ani zdaleka to nie je horor,plusom je atmosfera,ktora graduje,je citit nieco zle vo vzduchu,dalej herecke vykony,hlavne Matti Onnismaa bol fakt dobry a aj hudba moze byt,no ma to aj minusy,viac-menej sa nic take nedeje,az ku koncu to naberie spad a je tu aka taka akcia,cize to hodnotim ako priemer,jednoducho tomu nieco chyba...:-) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.10 - FINSKO - Viejo má dost jasný přístup k životu - je ztělesněním karmy a ze svého pohledu soudí a jedná se všemi tak, jak se chovají k zvířatům a lidem. Schválně jsem jako první napsal zvířata, protože o ty se stará o dost víc. Nikki z něj naštěstí nedělá automaticky hrdinu, ale spíš jeden extrém, který se chtě nechtě střetne s druhým extrémem v podobě skupinky neonacistů. Ačkoli se to tu podle žánrů nezdá, nebere se to moc vážně a je to spíš další z řady finských černo-absurdněhumorných komedií, která v jejich chladném stylu ani jako komedie na první pohled nemusí vypadat. Pak ale vidíte růžové rádio, ze kterého Viejo pouští zvířatům před uspáním nějakou písničku, dialogy neonacistů nebo sex krátce po pohřbení přejetého zajíce a je jasno, jak to tvůrci berou. Na horor dojde až v závěru (a za sebe bych tu ten žánr nechal, jen ho dal na poslední místo) a i přes určité zvážnění se stále nebere tak vážně, jen je strašná škoda, že stejně jako další finské komedie (mimo Akiho) je to celé chladné jak čumák mrtvého psa a že tu vlastně neexistuje gradování děje, protože karty jsou rozdané rychle a pak už se jen dá čekat na to, až se to poskládá přesně tak jak se dá odhadnout. V půlce už mě to začínalo nudit a ani nemůžu říct, že by mě tu cokoli víc zaujalo. Jsou tu sice zajímavé scény a samotná zápletka má taky dost do sebe, jen je to opravdu příliš chladné. Slabé 3* ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Syrové a neučesané podobenství mi připomnělo filmy Dušana Hanáka, i když samozřejmě Finové jsou tak trochu divní, proto i tenhle film do mainstreamu rozhodně nezapadá nakonec stejně, jako snímky Hanákovy. Uspávač hledá lásku a porozumění u zvířat, před světem lidí je naopak velmi obezřetný. Až ze střípků a vyprávění divák pochopí, proč tomu tak je. Pak do jeho života vstoupí Lotta a vše se obrátí naruby. Tedy ne že by už tam tak trochu nebyla, ovšem to, co po bližším seznámení nastane, zamává se zatrpklým uspávačem dokonale. Jedna z nejhezčích scén je sex v konvalinkách. Film je prostoupen všudypřítomnou smrtí, a přesto - snad - nepůsobí pochmurně. Záleží na tom, jaká píseň vám během umírání zní. A pokud byste snad film chtěli vzít vážně, pak je to opravdu horor. Skvělá hudba! A tak vykolejenou postavu, jakou je Petri, jsem už ve filmu hodně dlouho neviděl... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Okrem fínskej metropoly Helsinki prebiehalo natáčanie aj v mestách Lohja, Siuntio a Inkoo. (MikaelSVK)
  • Zástupcovia Fínska zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 91. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2018. (MikaelSVK)
  • Napriek faktu, že hlavný predstaviteľ Matti Onnismaa si zahral už v mnohých fínskych filmoch, tak tento bol jeho prvým celovečerným, kde si zahral v hlavnej úlohe. Scenár bol preto prispôsobený tomuto faktu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama