Reklama

Reklama

Tři zločinci ve skryté pevnosti

  • Japonsko Kakuši toride no san akunin (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dvaja sedliaci Tahei a Matakaši sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža (Toširo Mifune) sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu. Potrebujú sa dostať cez nepriateľské línie do svojej časti krajiny. Sedliaci sa nechajú veľmi ľahko zlákať na pomoc, keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, čo lahodí ich dušiam bažiacim po bohatstve. Kvôli majetku sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a jej generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva.

Tento film je v mnohom považovaný za inšpiráciu HVIEZDNYCH VOJEN. Príbeh o princeznej ako i humorné pôsobenie sedliakov Taheiho a Matakišiho, ktorí v mnohom pripomínajú R2D2 a C3PO z Lucasovho prvého natočeného dielu ťažko zakryjú podobnosť. Je však pravdou, že je to jednoducho iný film.

Snímka je prvým Kurosawovým prenesením príbehu do širokouhlého formátu, čo kameramani pod jeho režisérkou taktovkou patrične využili. Cena Zlatý medveď za réžiu z Berlína v roku 1959 je toho jasným dôkazom. (Turiec)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (121)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě zde není nic špatně. Až na tempo, které je v některých momentech k nesnesení u-t-a-h-a-n-é... Což je u dobrodružné oddychové podívané přeci jen zásadní nedostatek. Bohužel to nezachrání ani tradičně charismatický Mifune. Propracovaná struktura vyprávění, charismatičtí herci a slušné souboje; to vše délkou výrazně strádá a je to škoda. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Okouzlující pohádka, nádherný Mifune. O Kurosawovi se rozepisuji jinde (Sanjuro, Sedm samurajů). Tady zvlášť vyzdvihnu jen jednu věc: jestli mě paměť neklame, tak v celém tomto akčním bojovém filmu je jen jedna kraťoučká akční scéna (následovaná jediným soubojem muže proti muži). V generálu Rokurotovi tušíme excelentního bojovníka, ale pořád nic. Až jednou, při banálním střetu s jakousi hlídkou, Rokurota, když už nelze jinak, bleskově vystartuje a hlídka zděšeně prchá. Ale stejně je sejme... mazec. Líbí se mi, co píše Rob Roy, i když to nevidím úplně stejně. A i zde musím v opozici k některým komentářům říci, že částečná utahanost Kurosawových filmů je jednou z jejich vynikajících stránek. Koho to ovšem nudí, ten zkrátka není Kurosawův divák. Já ano. Zatím jsem viděl pět jeho filmů a všechny mají pět hvězdiček. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně jeden z nejoblíbenějších filmů Kurosawy. Ptáte se proč? Minutáž není brutálně přestřelena jako u některých jeho jiných děl. Příběh sedláků Taheie a Matakašiho, kteří se vracejí z války chudí a chtějí nějak ještě vydělat. Cestou narazí na jistého muže, kerý má pro ně práci zajímavou a dobrodružství může začít...... Nešvary lidských povah jsou vykresleny skvěle v hlavní dovojici, ale přesto vše se v dobré obrátí a lepší lidské vlastnosti zvítězí nad těmi nízkými, zločineckými. Svižný příběh podaný s humorem, akcí, výborně jsem se bavil. ()

Drolin 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší dobrodružný film, jaký byl kdy natočen (respektive ovlivnil žánr na desítky let dopředu). Není náhoda, že filmy AK byly hojně opisovány tvůrci ze západu, protože lehkost, s jakou nám Akira (zvláště u Tři zločinci ve skryté pevnosti) scénář často prezentuje, je prakticky unikátní. Za mě také nejlepší "samurajský" film od Kurosawy, a to i v obrovské (vlastní) konkurenci Kagemushy a Sedmy samurajů. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika, která originálním způsobem ohraničuje děj a příběh skrze dva komické rolníky. Co se týká kompozice záběrů a samotné režie, tak jde o neuvěřitelně poutavou podívanou zvláště na svoji dobu, přičemž poutavá zápletka a postavy odvádí druhou polovinu práce. Výprava postav se zlatem přes území nepřátel je napínavá jako kšandy, přičemž přináší spoustu zapamatovatelných scén a momentů. Práce s postavami, jejich vývoj, cesta a odlišné povahy je radost sledovat a obohacuje se tím každá jedna scéna. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že to mohlo trochu svižněji plynout, zvlášť první polovina. Mimo to se jedná ale o kus filmové historie, který je třeba vidět každým, kdo to s filmy myslí aspoň trochu vážně. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (7)

  • Poradcem pro bojové scény byl sensei Jošio Sugino, představitel Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū, což je jedno z nejstarších existujících japonských bojových umění, založené v 15. století. V roce 1960 bylo škole jako první v historii uděleno označení „nedotknutelné kulturní dědictví“ (Intangible Cultural Asset) pro bojová umění. S Akirou Kurosawou spolupracoval sensei Sugino také na filmech Sedm samurajů (1954) nebo Yojimbo (1961). (alonsanfan)

Reklama

Reklama