Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Arizona Dream z roku 1993 nás přivádí do prostředí New Yorku, kde žije Axel (Johnny Depp), který se živí jako strážce ryb v zátoce. Jednoho dne ho navštíví bratranec Paul, který Axela požádá, aby se zúčastnil strýcovy svatby pořádané v rodné Arizoně. Jelikož Axel nabídku odmítá, bratranec ho spícího unáší a Axel se ráno probouzí v těžké kocovině v Arizoně, kde se začnou dít neuvěřitelné věci... A především, kde se začínají plnit sny. Axel sní o životě na Aljašce mezi Eskymáky, v absolutním tichu. Elaine (Faye Dunawayová) se chce naučit létat. Grace by zase chtěla zemřít. Sny docházejí ke svému naplnění v momentu, kdy Axel podlehne touze postavit letadlo pro Grace, jelikož se do ní bezhlavě zamiloval... Magický realismus, jak bývá nazýván Kusturicův způsob filmového vyprávění, přenáší režisér z Balkánu do Arizony, i zde létají ryby, sanitky, touhy a sny se zhmotňují. Vedle slavných hollywoodských star jakými jsou Johnny Depp či Faye Dunawayová se ve filmu objevují i kultovní herci jako Vincent Gallo či Lili Taylorová. Nezaměnitelnou hudbu k filmu složil slavný Goran Bregovič, který s Kusturicou již dlouho spolupracuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (358)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film jsem vyhledal abych si doplňoval filmografii Johnnyho Deppa. S režisérem Emirem Kusturicou jsem neměl tu čest se blíže seznámit. Popravdě mi jeho filmová tvorba zůstává lhostejná. Po shlédnutí Arizona Dream musím konstatovat že tomu asi tak i nadále zůstane. Film se pro mě jeví trošku složitě. V mém měřítku trpí nedostatkem napínavějších scén. Vizuální zpracování je vskutku umělecké. Poletující rybu jsem nedával:) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak převést srbsko-cikánsko-balkánskou poetiku do Arizony. Nečekal bych, že to půjde. 1) Mé vnímání filmu reflektuje můj ambivalentní vztah k tehdy 39letému absolventu FAMU, synu bosenských rodičů, Srbovi Emiru Kusturicovi. Nejsem v tom sám, jak dokládá i zvláštní cena poroty - Stříbrný medvěd 1993. Zvláštní film = zvláštní cena poroty. Není divu, jinak by musel vyhrát anebo být hozen do stoupy. 2) Atmosféra díla se dá krájet. Současně je však film i únavně nudný. Tři hvězdičky dávám z rozpaků. I'm not going to die. I'm going to live forever until one day I'll wake up and I'll be a turtle. 3) A k tomu ten 30letý k sežrání krásný Johnny Depp. 4) Any reference to Cadillac dealerships or dealers is purely fictional. The Cadillac automobile was selected for the film because it was and continues to represent the epitome of American automobile design. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s názorom, že film po dvoch tretinách stráca rytmus a začína trošíčku nudiť. Mne sa zdala navyše aj záverečná scéna. O splnení amerických snov optikou balkánskeho režiséra. O dospievaní a konfrontácii matky s dcérou. Pobavili vystúpenia začínajúceho herca parafrázujúce scénky zo slávnych filmov Zúriaci býk a Na sever severozápadnou linkou. Zaujala Bregovičova hudba, najmä ústredný motív bol veľmi silný a hodiaci sa k práve prebiehajúcemu deju. Množstvo symbolov nevadilo, veď celý film bol o snoch, túžbach – takže tie podobenstvá tam akosi prirodzene patrili. Prekážalo mi len spomenuté naťahovanie dĺžky poslednej tretiny filmu a záverečná scéna. 70% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Fantastická hudba, vtipné scény, scenár s hlavnou myšlienkou týkajúcej sa snov, aj keď som si nie celkom istý, či som ju pochopil, lebo si myslím, že mala hovoriť o tom, že človek má snívať a potom tie sny sa snažiť aj prežiť, lebo to dodáva životu krásu, inšpiráciu, motiváciu, dokáže nás zmeniť, dokáže nám pomôcť. Realita však vie byť krutá a nie vždy sa sny naplnia, ale pokúšať sa ich zrealizovať za to stojí, veď život vie byť krásny napriek všetkej jeho krutosti. Ak je to takto, tak som pochopil svoj prvý dokonca dopozeraný, nedokumentárny, kusturicovský film. Nepáčil sa mi ten koniec, ale ten aspoň vypovedá o tom, že nie vždy všetko sa podarí, lebo realita je krutá, taktiež sa mi nepáčili vlastne všetky tie úmrtia, lebo to boli skôr samovraždy. V dobe vojny v Juhoslávii Kusturica točil film, ktorý mal možno dodať aj nádej a pokúsiť sa pochopiť život. Film je veľmi šialený, ale aj zábavný a niekedy je lepšie len tak sa nechať ním unášať, oddychovať, tráviť príjemné chvíle, než hľadať zmysel, ale ak ho nájdete často stojí za to. Tento režisér je pre mňa génius a film s výborne zahranou rolou v hlavnej úlohe s Johnnym Deppom bol podľa mňa nádherný. Dlhý film, ale silný zážitok z oddychového filmu. Veľmi kladné, myslím si, že dva zápory dokážu utvoriť klad. :) Pekné. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když točíte film o snech a snílcích, mohou vám v něm klidně létat ryby... Kusturica ještě v plné formě, Johnny Depp jako nastupující hvězda nezávislého filmu (na což je ve filmu také dobře umístěný vtípek), Lili Taylor žhavá, že by mohla způsobovat požáry, pocta velkým americkým filmům, Bregovićova hudba, bez které jsou poslední Kusturicovy filmy poloviční. Parádní film. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Snímek vznikal v Douglasu (Arizona), White Mountain (Aljaška) a v New Yorku. (Tygrys)
  • Pár týdnů po premiéře byl stažen z prodeje soundtrack kvůli neshodám o autorská práva. Soundtrack se pak objevil zase v roce 2002 a bylo na něm více skladeb. (Tygrys)

Související novinky

CANAL+ nově v sekci VOD

CANAL+ nově v sekci VOD

14.08.2023

Letošní rok je na nové streamovací služby bohatý. Jedním z nových hráčů je mezinárodně působící společnost CANAL+, která svou platformu uvedla letos v dubnu na český trh.   VOD knihovna CANAL+ nabízí… (více)

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

07.12.2009

Asi ne filmovou (i když, kdo ví?), pouze mexickou. Tu z počátku 20. století. O tom, že Emir Kusturica připravuje film o legendárním banditovi, revolucionáři a lidovém hrdinovi Pancho Villovi, jsme už… (více)

Reklama

Reklama