Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

JUDr. Primitiv zamilovaný do rozmazlené dcerušky z idiotské rodiny, která nezná své majetkové poměry. Někdejší dojem byl skvělý, neměl jsem si to už pouštět. Burian a jinak nic, to může fungovat u takového filmu, jako je Přednosta stanice, kde je to "nic" důsledné (a kde má král Vlasta navíc skvělého nahrávače v Marvanovi), ne však u filmu stavějícím na obludné červenoknihovničkové úchylnosti. Navíc: skvělé Burianovy skeče jsou nejednou říznuty fousatostí až trapností. Navíc: Burianem se hloupě přeplácává (viz např. finální scénu na lyžích). Navíc: v předvečer Mnichova agitační komedie o starých monarchistických strukturách? To jste upadli, občani, ne? Z původních čtyř hvězdiček mám po čerstvém znovuzhlédnutí chuť ponechat jen dvě, třetí přidávám pro případ, že už tehdy šlo o parodii. ()

Chandell 

všechny recenze uživatele

„Nebo Ervín. Má před sebou tu nejkrásnější budoucnost – studuje agronomii“ – „No to je toho. To je toho celý noci koukat skrz rouru na hvězdy jestli má Velkej vůz napumpovaný gumy.“ – „Ducháčku, to je přece astronomie. Já říkám agronomie.“ --- Král komiků Vlasta Burian v roli ředitele advokátní kanceláře, který si nebere servítky se zchudlou aristokratickou rodinou Rispaldiců. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ducháček patří do soudku, těch skutečně vtipných Burianovek. Král komiků má opravdu mnoho prostoru a divák je svědkem vynikajcí komediální show. Jeho Ducháček je slizký a roztomilý zároveň. Patří k jeho nejlepším rolím. Za všechny humorné scénky bych vyzdvihl třeba tu kdy se převleče za mrtvého admirála. Protože Burian a převleky, to je magické spojení. Jinak zápletka je trochu zmatená a Mandlová mi lezla děsně na nervy. Naštěstí Hemmer dělá Burianovi solidního nahrávače a je obstojnou náhradou za Marvana, který je zde jenom chvíli na začátku. Postava Čeňka Šlégla je trochu špatně napsaná. Těžko říct, jestli hraje idiota nebo moudrého děděčka. I přes tyto mouchy se u toho dá pobavit. Nejenom díky Burianovi, ale i skvělým dialogům a slavné divadelní předloze. Navíc mi připadaly zajímavé ty retro titulky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak je Vlasta Burian vlastně vedlejší postavou, ale tím, jaký je, se dostává dokonale do popředí a všichni ostatní jsou jim upozaděni. Ale to vůbec nevadí, protože on ten film prostě utáhne a některé jeho hlášky jsou prostě neskutečné. On měl prostě talent od boha, a tak i z takové zápletky udělá skvělou komedii, a to i když by s jiným hercem byla místy naprosto blbá. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Skvělý chlapík. Škoda, že už nemáme gardové důstojníky." . . . S každým dalším zhlédnutým filmem mne začíná Vlasta Burian se svou komikou bavit víc a víc, i když stále jsem (s výjimkou U snědeného krámu, kde hraje roli vedlejší) neměl to štěstí narazit na Burianův film, který bych ocenil naplno bez výhrad. Ducháček změnu bohužel nezařídil, ač se o to snažil plnými síly. Snímek jako takový je založený hlavně na osobité Burianově komice, což trochu vnímám jako deficit projevující se v scénách bez Buriana – jakoby ztrácely šťávu popři zavedeném humoru. Nicméně Karel Lamač mne v rámci svého režijního majstrštyku vtáhl "dovnitř" hned originálním úvodem s živým představením všech tvůrců místo titulků a následně nabídl konverzační hru s mnoha hezkými vtipnými či úsměvnými situacemi. Za všechny jmenuju pěknou scénu, kde se Burian "Ducháček" domlouvá s nesmírně kultivovaným Čeňkem Šléglem nad vydražením starožitností a jejich cenou. Dokonce tu jako bonus padlo několik mírných narážek na založení republiky po pádu monarchie (,,Copak jim mohu říct, že nic nemají? Lidem s takovou minulostí? Kdybychom na takové brali ohled, nemáme republiku." ... ,,Chtěl jsem být admirálem, ale člověk míní a republika mění."). Celkově pěkná retro komedie, která zestárla opravdu jen kousek. 75% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Ve scéně, kdy Ducháček (Vlasta Burian) vysvětluje manželům Rabasovým (Václav Trégl a Marie Blažková) právní následky převzetí peněz ve výši 25 tisíc korun, říká, že je vezme „do úschovy, na 8 dní – ale co na 8 dní, do pátku, protože v pátek nám dá Kalous.“ Když však v jedné z předcházejících scén Ducháček volal právě do firmy Kalous, bylo mu slíbeno zaslání pouhých 10 korun. (Klot)
  • V jednej sekvencii filmu si skočili Ladislav Hemmer (advokát JUDr. Jiří Faukner) a Adina Mandlová (Julie z Rispaldiců) vzájomne do reči, pretože zrejme buď Mandlová povedala niečo navyše, čo nemala, alebo začal Hemmer hovoriť príliš skoro, ale režisér si to buď nevšimol, alebo proste to tak nechal tak. (Raccoon.city)
  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)

Reklama

Reklama