Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (115)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Přesná a viditelně prožitá (body plus), i když pořád dost šablonovitá věc, kterou zbytečně shazuje název a dva výmluvné pohledy do kamery (body mínus). V podstatě taková instantní párová psychoterapie formou reflexe pro specifický a docela běžný typ vztahu. Obě hlavní role výborně zahrané (zabít je chcete oba - každého z jiného důvodu). 7/10 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kdybych by dramaturgem filmu, zeptal bych se režiséra, proč do své civilní, téměř improvizačně plynulé a realistické metody vnáší barokní podkres (ten bych pochopil) a dvojí pohled skvělé Amandy Collin do kamery. V té chvíli ten film působí misogynně, když jinak poměrně nejednoznačnou figuru "potvory" banalizuje. Hodně tomu pomáhají dobře odpozorované situace a striktně komorní rámec. Název tomu dává možná až zbytečně jasné vyznění, nerozhodná a nejistá mužská figura do téhle rovnice manipulací vnáší pochyby. Je to příběh dvou lidí, kteří nedokáží být bez sebe, ale už vůbec nedokáží být spolu. Ale taky portrét člověka, pro kterého je dominantní a manipulativní partnerka alespoň nějakou kotvou. Škoda, že tohle zjevně přišlo Tafdrupovi málo, takže přidal laciný "ďábelský" motiv. Odpozorované detaily a všednost ale cením. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Kazdemu "normalnimu" chlapovi uz kolem dvacate minuty dojde, ze je neco spatne a presto Rasmus jen sotva dokaze odolavat. Ten film je ve sve obycejnosti naprosto dokonaly, stejne jako vynikajici Amanda Collin. Bohuzel me nenapada jediny cesky reziser, ktery by ze stejne latky natocil takovy civilni skvost. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Potvora je dánska, poučná kvalita v podaní predovšetkým skvelej Amandy Collin (nečudo, že si ju do seriálu Raised by wolves vybrali do úlohy psycho-desivej Lamie ;). Príbeh muža a ženy, ktorí spolu začnú vzťah, no po prvotnom láskyplnom vzplanutí sa veci začínajú trochu meniť a muž si pomaly, ale isto uvedomuje, že dáma jeho rozbúšeného srdca (a bytu) je značne toxická, chladnokrvná, vypočítavá manipulátorka. Christian Tafdrup ako tvorca Potvory (naviac po novšom, kvalitnom Speak No Evil) naznačuje, že Dánsku pribudla ďalšia zaujímavá, tvorivá, filmová osobnosť. Za štyroch "podpapučníkov", teda ;), štyri hviezdy. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* nalákám zdejším obsahem jsem si pustil tento dánský film. Originální i český název je podle mě poněkud zavádějící, protože si hlavní hrdinka bere od života jen to co jí nabízí a limituje a podobnou osobnost má každý dominant. Ale to poznáte sami, když si jej pustíte. Připravte se na vztahový film v civilním televizním formátu jaké kdysi psával u nás třeba Dietl. Ve své podstatě nic extra objevného, ale díky svému zpracování i hereckým výkonům stojí za pozornost, takže doporučuji. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. října 2017 na filmovém festivalu CPH:PIX v Kodani v Dánsku. (ČSFD)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama