Reklama

Reklama

Missy, dcera Macka Phillipse (Sam Worthington), je unesena a důkazy o tom, že byla pravděpodobně zavražděna, se najdou v opuštěné chatrči uprostřed oregonské divočiny. O nějakou dobu později obdrží Mack, utápějící se v nejhlubší beznaději, podivný vzkaz, ve kterém ho pisatel zve na víkend do chatrče. Přestože Mackovi jeho vlastní počínání připadá nanejvýš pošetilé, vrací se jednoho zimního odpoledne na toto místo, aby znovu vkročil do samého středu svých nejtemnějších nočních můr. To, co tam najde, mu navždy změní život. (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (212)

root 

všechny recenze uživatele

Film co se dost špatně hodnotí - koukl jsem na něj ze zvědavosti. Po filmový stránce je to samozřejmě nesmyslně ubohý (teda já si to docela užil jako komedii). Po stránce ideologický to není tak děsivý jak jsem čekal, což bylo dost příjemný překvapení. Určitě příběh je něco jako Odstíny šedi (The Shack) ve stahu k Twilight sáze (Bible) - což je asi dost nefér přirovnání (hlavně co se Bible týče), ale co už. V záplavě klišé jako je "byl to vše jenom sen (near dead experience)", bůh je žena (v tomhle případě černá žena a indiánský stařík), rasově a genderově vyrovnaný ansámbl (v dnešním postmoderním světě zjevně nezbytnost) a stovky dalších se dá nalézt zkousnutelný systém morálky a návod k přístupu k životu v kontextu "new age" křesťanství. Ta poslední část mě v momentech až překvapila. Zdá se, že křesťanství tak jak ho prodávají církve už moc nejede a snáz se odvolává na boha jako odsuzovače církví a jen čistého milovníka svých projektů. Musím uznat, že kdybych věřil tak bych určitě byl velkým fandou poselství tohoto filmu. Jako ateista musím, ale jen pokyvovat hlavou nad neuvěřitelnou složitostí, které morální hodnoty vyvstávající z křesťanství přinášejí. Problémy, které ve světě bez boha jsou triviální a prozkoumatelné rozumem jsou ve světě Svaté Trojice komplexní problémy s dalekosáhlími dopady na jedincův světonázor a to mi přijde jako strašný množství práce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto je ukážkový príklad násilníckej kresťanskej propagandy a tiež príklad toho, že všetkého veľa škodí. Aby ste si nemysleli, aj kresťanské filmy sa dajú točiť dramaticky pútavo a emotívne (napr. nedávno videné Zázraky z neba), no to žiaľ určite nie je tento prípad. Toto je len súvislá óda na Pána Boha, nič viac... Úvod ešte ušiel, stalo sa nešťastie a ja som si myslel, že sa tým naštartovalo k zaujímavej a hlboko precítenej dráme o vyrovnávaní sa so stratou blízkeho človeka (v tomto prípade dcéry). Čiže námet veľmi silný a emotívny. No akonáhle prišiel Mack do tej chatrče tak nastal hotový filmový armagedon - len súvislá paľba rečí o Bohu podoprená totálne hlúpymi a trápnymi sprievodnými dialógmi, kde Boha hrá černoška, Ducha Svätého prekrásna japonská modelka a Ježiša ani neviem zaradiť. Po vyše hodine týchto rečí mi už začalo mierne harašiť a začal som sa modliť za skorý koniec tohto trápenia. Pokiaľ bol práve toto úmysel filmu - aby sa ľudia začali k niečomu modliť, tak bravóooo.... to sa podarilo. Klobúk dole. Jedna hviezda za nádejný úvod. 20/100 ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nestáva sa mi často, že by som videl film, ak som prečítal predlohu. Väčšinou taký film dopadne neslávne niekde na úrovni podpriemeru. To nie je prípad Chatrče, dopadla skvelo. Možno aj lepšie ako kniha, keď na niektoré veci moja predstavivosť nestačila. –––– Zaviedol si ma sem a teraz nemáš guráž sa mi ukázať! Čo si to za Otca? –––– Podľa mňa Boh svoje deti nemá príliš rád. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na toto budete potrebovať božskú trpezlivosť. Knižka je sračková a extrémne lacná náboženská agitka a film nie je o nič lepší. Je to obrovská kofotina, ktorú by nemal šancu dôstojne uhrať ani oveľa lepší herec, než akým je Sam Worthington. Jeho hereckí kolegovia sú ako zo zlého sna, mal som sto chutí poslať medzi nich (hladného) Hannibala Lectera. Rovnako bezmocný a bezradný je však i režisér. 30 % za výpravu, potom asi za 4 – 5 scén a za Grahama Greena, ani som nevedel, že ešte žije. Worthington a Radha Mitchell musia byť totálne sfajčení alebo asi v nejakej sekte alebo čo, keď do niečoho takéhoto vôbec šli. Takže ak vám zazvonia pri dverách s Bibliou, moc sa nečudujte, ale radšej na nich nahuckajte vlčiaka. Ak nemáte, požičiam. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Soudě podle místy až žlučovitých komentářů, tato čirá filmová kontemplace zřejmě ťala do živého. Alespoň pokud jde o české ateisty, kteří netuší, že každé jejich „AHOJ!“ je akronym, kterým vzdávají poctu Ježíšovi, stejně jako kdysi (nejen) španělští mořeplavci. Filmařsky není snímek nijak převratným dílem, ale kromě skvělého vizuálu obsahuje překvapivý dějový moment a snaží se o celkem závažné sdělení, týkající se odpuštění či braní spravedlnosti do vlastních rukou. V tomto ohledu se "Chatrč" dost podobá filmu „Zmizení“. Pochopitelně, víra v Boha může na někoho působit jako červený hadr na býka – zvláště na ty, kteří mají oči a nevidí a mají uši a neslyší. Ale to si nakonec musí každý přebrat sám za sebe. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (10)

  • Producent Gil Netter priznal, že nakrútiť Chatrč ho prinútila manželka, ktorú kniha natoľko nadchla, že nakúpila desiatky výtlačkov a rozdávala ich všetkým známym. (Zdroj: časopis Eurotelevízia) (krasomama)
  • Meno Elousia, ktorým sa nazýva Otec (Octavia Spencer), má hebrejský pôvod a znamená „Boh Stvoriteľ, ktorý je základom všetkých bytostí“. (Arsenal83)
  • Veľký znak kačice pri ceste označujúci vstup do štátneho parku Oregon je v skutočnosti vstupným znakom do provinčného parku Cultus Lake v Britskej Kolumbii v Kanade s názvom štátneho parku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama