Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí vysokoškoláci, Warren Lipka (Evan Peters) a Spencer Reinhard (Barry Keoghan) z amerického města Lexington, naplánovali v roce 2003 krádež vzácných knih z tamní knihovny Transylvánské Univerzity. Do tohoto plánu zapojili ještě dva své přátele, čímž vznikla parta nezkušených zlodějů. Co začalo jako nevinný nápad, vyústilo v jeden z nejbizarnějších pokusů o loupež v americké historii. Bart Layton ve svém filmovém debutu, inspirovaným skutečnými událostmi, prokládá dějovou linku rozhovory se skutečnými pachateli této loupeže. (Bospor)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (61)

Tft 

všechny recenze uživatele

Tohle není film založený na reálném příběhu, tohle je reálný příběh. Věta, kterou American Animals začínají, proč se dozvídáme hned záhy. American Animals jsou takový dokument – nedokument, zaujímají podobný styl vyprávění jako loňská I, Tonya, s jedním rozdílem, rozhovory s hlavními aktéry příběhu tentokrát nehrají herci, ale vedou je skuteční účastníci reálných událostí, které film vypráví. Režisér Bart Layton zvolil odvážný způsob vyprávění, zapojením skutečných aktérů vytváří prolnutí reálných událostí s jejich hranou rekonstrukcí naprosto odlišným způsobem, než se kdy kdo doposud pokusil, tedy alespoň mimo pole čistě dokumentárních filmů. American Animals vypráví příběh party vysokoškoláku, kteří se pokusili ukrást vzácné knihy z vysokoškolské knihovny. Co začne jako nevinná hra, skončí jako jeden z nejbizarnějších pokusů o loupež v historii Ameriky. Layton film ze začátku podává jako zábavné heist movie, hlavní dva strůjci loupeže Spencer Reinhard a Warren Lipka, které hrají skvělí Evan Peters a Barry Keoghan dostávají nevinný nápad, kterých kluci v jejich věku mívají stovky, tihle dva ovšem na rozdíl od všech ostatních dotáhli svůj plán až do samotného konce. American Animals tedy začínají jako zmíněné zábavné heist movie, které se postupem času stává temnějším a víc reálnějším, čím víc se blíží loupežný akt. Stejně jako se samotní aktéři ponořují hlouběji a hlouběji do svého plánu, až zjišťují že je vlastně uskutečnitelný, postupně tak dosáhnou stádia, kdy není cesty zpět, tak stejně Bart Layton přitvrzuje v napětí a zhušťuje film do finální gradace, která je naprosto pohlcující, samotná loupež je opravdovým vyvrcholením filmu, které vás bude držet přilepené k obrazovce. Vzhledem ke své formě působí American Animals až překvapivě komplexně – těsným dojmem, Laytona potkává cestou mnoho odboček a vláken po kterých by se mohl vydat a film by se mu rozpadl, ale on se soustředí jen a pouze na to důležité a díky tomu je tenhle film opravdu zábavnou, napínavou a smutnou rekonstrukcí příběhu téhle party vysokoškoláků, kteří měli tu smůlu, že se narodili do ztracené generace a kvůli své mladické hlouposti a nerozvážnosti si poznamenali celý zbytek svého života. Nikdy bych nevěřil, že by podobný film mohl fungovat, ale Bart Layton to opravdu dokázal, z mála vytěžil maximum, nevytvořil glorifikaci zločinu, nesnaží se hlavní aktéry obhajovat, dává jim jen prostor říct svou verzi příběhu, to jestli jejich motivaci přijmeme nebo ne nechávají tvůrci na nás. 79% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době kousek, který jsem si takřka bezvýhradně užil. "American Animals" unikli většině pastí filmů natočených podle skutečných událostí - mají říz, jiskru a srší zajímavými, ale nevtíravými nápady. Za zmínku stojí hlavně nebanální konstrukce příběhu, v kterém jsou do hrané rekonstrukce celé loupeže organicky zapojení i její skuteční aktéři (jedním z průvodních motivů filmu je otázka, jak nedokonalá lidská paměť dokáže křivit skutečnost). Pro mě jednoznačně silné čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Původně jsem přemýšlel nad tím se American Animals vyhnout. Udělal bych ale velikou chybu. Tato plánovaná loupež mě totiž hodně bavila. Jak by asi mohlo dopadnout když si parta amatérů vysní svou velkou loupež a jako přípravu zvolí sledování heist movie ale absolutně jim chybí GEN kriminality. Evan Peters opět boží a v tom klukovi třímá talent jako prase. 75% ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Poutavě natočený i zahraný příběh, který se skutečně stal, a do kterého dokumentarista Bart Layton vtipně přimíchal i výstupy reálných "hrdinů" příběhu. Jejich hloupost a naivita, s jakou si dokázali (ne)naplánovat loupež vzácných knih, je vskutku odzbrojující a zfilmování si zasloužila. Na ten lyrickoepický závěr je však již příběh příliš triviální. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Ach, to je vždycky blaho najít neznámý a nepovšimnutý film, ze kterého se vyklube fakt pěkná podívaná. American Animals se zpočátku může zdát jako další klon Dannyho parťáků, nicméně na rozdíl od nudného Logan´s Lucky nebo Ocean´s 8 na to film jde chytřeji a zajímavěji - jde na to realisticky. Nesledujeme žádné génie, kteří vymyslí super úžasný a nadupaný plán loupeže, sledujeme pár mladých ňoumů, kteří se během akce budou chovat asi tak jako každý z nás, kdyby mu bylo řečeno, že musí ukrást knihy za milion doláčů. V rámci onoho realistického podání je tak celý děj napínavý, plus k samotným, uvěřitelně se chovajícím, postavám si divák najde rychle cestu. I když je film realistický, přesto si dovoluje mít určitý mystický nádech, což naprosto senzačně předvede ve své intro scéně, která fakt sakra zaujme. Netřeba proto říkat, že celý snímek je opravdu dost slušně natočený, zejména když jde o režisérský i scenáristický debut. Od Dannyho parťáků 3 nejlepší film o loupeži. A že to je sakra pochvala! Slabších 5* ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • American animals se natáčel na místech v okolí Charlotte, N.C. (blans)
  • Během natáčení herci neměli dovoleno se sejít se skutečnými protějšky jejich postav. Režisér Bart Layton se obával možných sympatií, které by ovlivnily výkony herců. (MarLin)

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Reklama

Reklama