Reklama

Reklama

Dobré ráno, Vietname

  • USA Good Morning, Vietnam (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmy o vietnamské válce tvoří důležitou část americké produkce sedmdesátých a osmdesátých let. Od dramat jako Návrat domů, Lovec jelenů, Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta až k několika komediálně laděným snímkům, z nichž nejzdařilejší je patrně Dobré ráno, Vietname (1987), který s notnou dávkou nadsázky popisuje situaci v Saigonu v polovině šedesátých let, kdy se z „policejní akce“ americké armády pomalu stávala regulérní válka. Jeho hrdinou je skutečná postava diskžokeje Adriana Cronauera, jehož pravidelné rozhlasové vysílání se okamžitě stalo hitem mezi vojáky, ale působilo svým zábran neznajícím humorem vrásky na tvářích jeho nadřízených. Režisér Barry Levinson (jehož následující snímek Rain Man se stal oscarovým vítězem roku) se plně spolehnul na herecké vlohy komika Robina Williamse, jemuž byla role výřečného moderátora šitá na tělo. Williams prakticky nezmizí z obrazu a přesvědčivě ztvárňuje dvě polohy své postavy, neuctivého vtipálka se záviděníhodnou vyřídilkou a maniakálními hláškami a téměř „civilně“ pojatého muže, který si uvědomuje, co se kolem něho děje, a ví, že to není správné. Herec za svoji pozoruhodnou kreaci dostal řadu ocenění (mj. Zlatý glóbus, Americká komediální cena, nominace na Oscara). Snímek, natočený v thajských exteriérech, se stal velkým diváckým hitem a ani po třiceti letech nic neztratil ze svých kvalit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film o válce ve Vietnamu. Záběry na vojáky v bitvě byste tu počítaly na sekundy a podobně je tomu s politikou. Místo toho se na vás řítí vodopád gagů v podání Robina Williamse, který jako rozhlasový moderátor dělá to, co umí dělat nejlépe. Ve svých vystoupeních si utahuje nejen z vysoce postavených vládních představitelů, ale i z politiky USA, takže je logické, že se to po nějaké době přestává některým lidem na určitých pozicích líbit. A spekulace, jak se (ne)oblíbeného moderátora zbavit, jsou v plném proudu... No, s válkou ve Vietnamu tenhle film nic moc společnýho nemá, Vietnam tu slouží jenom jako kulisa pro Williamsův komediální potenciál. A ten pro vás má připravenou takovou smršť vtipů, že se budete asi po většinu času pitomě tlemit jako většina vojáků americký armády (tedy aspoň těch z tohoto filmu). Někdo tvrdí, že ten film má i dramatickej potenciál a možná je to pravda. Williams naráží na problémy války. Jasně a taky sakra můžeme říct, že podtextem Indiany Jonese je probudit v lidech zájem o památky. Nevím, možná na někoho tenhle film jako drama působí, ale znám řadu jiných filmů o Vietnamu, kde je přece jen té závažnosti a témat na zamyšlení víc. Žádný z nich ale není tak vtipný. I když chápu, že ne každému bude Williamsův styl "ukecaného šílence" zrovna sedět. Jak bude dnes v noci? Horko a vlhko, což je fajn, když jste s dámou, a ne, když jste v džungli!" ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Robin Williams excelující ve filmu, jež z něho udělal hvězdu. Kouká se na to sice hezky, ale ke konci jsem měl pocit, že mi někdo něco vyprávěl, ale nedovyprávěl. Děj snímku se mě moc nedotýkal a skončil, tak jak jsem předpokládal. Nadprůměrný film o válce ve Vietnamu, stojící hlavně na výkonech pánů Williamse a Whitakera. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Jak se tady může válčit? Jsme zahrabaný ve špenátu!“ Dá se čekat, že moderátor armádního vysílání v Saigonu léta páně 1965 narazí i přes obrovskou popularitu u vojáků u svých nadřízených. I přesto, že u mikrofonu srší ďábelskými monology, nemůže pouze s tváří baviče dál pozorovat sílící ozbrojený konflikt. Renomovaný Barry Levinson natočil další variaci ukazující na nesmyslnost války a v poměrně jednoduchém příběhu dává vyniknout komediálnímu herectví Robina Williamse (nominace na Oscara, na Zlatých glóbech si cenu odnesl). Ač divák může jeho řádění v éteru pozorně sledovat, některé kousky jednoduše nepochopí (a málo jich rozhodně není). Emočně se mě to dotklo jen velmi jemně!! 75% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vojny, ako temné obdobia v ľudskej histórii sa poväčšine vo filmoch vykresľujú čo najviac realisticky, dramaticky, tragicky. Ono by to teda v podstate ani nemal byť problém, pretože sa snažia zobraziť vojenské konflikty také, aké v skutočnosti sú. Oveľa väčšou výzvou je nájsť v týchto udalostiach námet, ktorý by dokázal diváka rozosmiať a dať do kontrastu vojenské reálie s humorom. Levisonovi a pár ďalším sa to podarilo na výbornú, Williamsov multitalent skvostne využitý a film má za pomoci ostatných hercov presne taký feeling, aký v tragikomédiách tohto typu (Musíme si pomáhat) proste zbožňujem. 85%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skúste si z fleku spomenúť na nejaký americký film o vietnamskej vojne, v ktorej dostanú väčší priestor aj vietnamskí civilisti. A prostitútky vo Full metal jacket teraz necháme stranou. Levinsom s Markowitzom majú moju úctu. Ide o hlboko ľudský antivojnový film skombinovaný s komédiou, čo nabáda k porovnávaniu so seriálom MASH. Je trochu škoda, že Williamsove fóriky sú prezentované v tak zbesilom tempe, že zachytíte maximálne každý tretí a po filme máte chuť si radšej k plnej spokojnosti ešte pre istotu prečítať scenár. Ono to viac funguje ako ten ľudský príbeh, než komédia, čo je nakoniec len a len dobre. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (11)

  • Cronauer povedal, že keby urobil polovicu tých vecí, ako Williams vo filme, mal by už dávno vojnový súd a bol poslaný do Fort Leavenworth. (Smok)
  • Americký filmový institut (AFI) zařadil film Dobré ráno, Vietname na seznam „100 nejvtipnějších filmů všech dob“ na 100. místo. (Varan)
  • Cronauer uzatvára svoj posledný výstup v rádiu (1965) s piesňou od Louisa Armstronga - "What a Wonderful World", ktorá bola nahratá až v roku 1967. Režisér Barry Levinson si tohto bol vedomý, ale pieseň bola tak ideálna pre dokreslenie scény, že sa rozhodol túto chybu ignorovať. (Smok)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama