Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé zde chodí pozpátku, koně skáčou přes překážky pozpátku, smrt se stává zrozením a naopak, při jídle vycházejí potraviny lidem z úst na talíř… Jen tak se může stát, že po dopadu se ostří gilotiny zvedne, odsouzencova hlava opět sedí na krku a odsouzenec – řezník Bedřich Frydrych obživne, neboli podle jeho vlastního komentáře „se za poněkud zvláštních okolností narodí“. Pozoruhodná na Happy endu ovšem zůstává hlavně základní myšlenka pracující s tím, že zpětným chodem se divák dopracuje ke zcela protikladnému vnímání původního významu: rozřezávaná manželka je „složena“, smrt se jeví jako zrození, pohřeb tchána jako „doručení“ v rakvi… Především se však tragický – a banální – příběh podváděného manžela-vraha mění v nevšední komedii s dobrým koncem. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (442)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Ano, přiznávám se." / ,,Tak co, udělal jste to? Jak dlouho budete ještě zapírat?" Asi nejzajímavější snímek, jaký mohl režisér Oldřich Lipský nabídnout - režisér, který točil, ač s různým žánrovým laděním, výhradně jen komedie a kterého filmová tvorba se u mého vkusu, jak koukám, pohybuje od snímku ke snímku jako body na sinusoidě. Ale Happy End jako komedii moc nevnímám, tenhle snímek coby unikátní filmový experiment světového formátu ukrývá spíš smutný příběh o záchraně, lásce, vraždě a soudu. Navíc nutí diváka zamýšlet: kdyby začal fungovat svět pozpátku, všechna neštěstí by se staly radostním okamžikem zrození a nápravy, byl by ale opravdu takhle svět šťastnější...? Dle ukázky takového světa prostřednictvím tohoto filmu, myslím, že ani ne... Jinak opravdu vynikající Vladimír Menšík v hereckém výkonu i průvodném komentáři hlavního hrdiny, krásná Jaroslava Obermaierová a spousta hezkých nápadů, co všechno lze ukázat obrazově i dějové pozpátku. Kuriózní, šílené, provokativní, ale geniální! 90% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tuzemského diváka (jako mě) potěší, že i v našem malém státečku se v období české nové vlny točily i takhle výtečné a originální filmařské kousky jako právě experimentální snímek Oldřicha Lipského s příhodným názvem Happy End. Vše se mi zde líbilo a náramně to do sebe pasovalo. Od prazvláštního šibeničního zrození, přes vyndávání zákusků z úst, či zabaleného tchána až po veřejné topení milence atd. Scenáristicky je to pěkně promyšlené, aby dialogy pozpátku zněly co možná nejvtipněji. Zkrátka film, u kterého zvedám oba palce nahoru, protože si to bezpochyby zaslouží. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Formálně absolutně top. V prvních minutách jsem měl úžasnou radost z každé minuty a každého záběru. Happy End je plný hravosti a téměř ve všech aspektech je dotaženej a vypoentovanej. Jenže morálně to bolí. Ženské postavy degradovány na objekty, postava tchyně je ve filmu pouze pro naplnění stereotypu a zároveň sešíváme mrtvé krávy. Skrz prochází geniální scény pokládání postav pod vlak a vyskakování z vody nohama napřed. Strašně mě to bavilo, ale je tam silnej pocit mrzení. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - No to je konec, jak má být........... Jak si lehneš, tak si usteleš. Moje žena byla ještě rozložená a já o ni věděl velmi málo. Ale ještě dřív než jsme se pořádně poznali přiletěl nějakej pouliční povaleč. CITÁT - Jmenoval se Ptáček........... Scéna z jídlem ve 25 minutě vypadá nevině, ale když ji člověk sleduje déle, možná vzbudí i odpor. U mě tedy jo. Opravdu je to český unikát, vidět obraz běžící zpět a při tom poslouchat hlas vypravěče Vladimíra Menšíka, jak svými slovy žene děj vpřed. Někdy to dokáže pomotat hlavu. CITÁT - Denně nám to dítě dávalo až tři litry mlíka............ Jakýsi Benjamin Button po Česku a o hodně dřív. Zajímavý počin, který čím déle sledujete, tím víc se zdá přirozenější. CITÁT - To tupé stvoření si myslelo, že je to nějaká sranda, nebo co............ Zajímavý projekt u kterého jsem se rozhodně nenudil. No a jsme vlastně u konce. CITÁT - Dobrý začátek.............. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Celé to působí dojmem nadšeneckého snímku vzniklého z jedné žertovné myšlenky, či vtipu. A není to problém. Happy end vytříská z jednoduchého nápadu maximum, tedy pokud se budeme bavit čistě o komediálním žánru. Z hlediska humoru je velmi zdařilý zejména Menšíkův mimozáběrový komentář, který originálně glosuje právě probíhající děj. Vzhledem k otočenému průběhu scén komentář většinou naprostým opakem toho, co se děje. Což je samozřejmě nejfunkčnější v absurdních případech, jako je například pouliční povaleč skákající do oken, narození tchána případně ukotvení kůstky do krku. Velmi povedené jsou i detaily jako je vracení pití do skleniček, sestavování zvířat atp. Z čistě dějového hlediska to již tak výtečné není, protože forma snímků zde dost jasně formuje pravidla a je extrémně těžké přijít s něčím co je jak divácky atraktivní a zároveň funkční. Nicméně v rámci mezí si s tím tvůrci poradili dostatečně dobře, a pokud nebudeme srovnávat se zažitými stereotypy (popředu by to samozřejmě nefungovalo), tak je to docela slušné. S čím jsem však měl větší problém, byly, dialogy, jejichž vykonstruovanost mi prostě trhala uši a spíše než legrační mi přišly trapné. Samozřejmě to může být neustálou snahou mozku skládat většinu děje i do původního tvaru. Uvidím při dalším zhlédnutí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Celý film má sépiovú farbu obrazu pripomínajúcu staré fotografie na začiatku 20. storočia. (Raccoon.city)
  • Poslednú klapku snímky si Jaroslava Obermaierová (Júlie) zobrala domov ako pamiatku na jej prvý film a dodnes ju má ako dekoráciu na stene svojho bytu. (Raccoon.city)
  • Dôkladnú prípravu si žiadalo mimoriadne náročné nakrúcanie filmu, ktoré sťažovali predovšetkým dialógy postáv. V prípade ojedinelých slov herci hovorili pred kamerou pospiatky. U rozsiahlych dialógov nezostávalo než tieto spôsobom odohrať aj celú fyzickú akciu. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama