Reklama

Reklama

Agatha Christie: Zkouška neviny

(seriál)
  • Velká Británie Ordeal by Innocence (více)
TV spot

Epizody(3)

Obsahy(1)

Úkladná vražda – tak zněl výrok poroty, který poslal na doživotí za mříže mladého Jacka obviněného ze zabití matky. Když po roce a půl přijíždí na sídlo Argylových neznámý muž, který tvrdí, že byl Jack nevinný, je už pozdě, protože Jack ve vězení zemřel. Kdo je ale tedy skutečným vrahem...? V Anglii se v roce 1954 udála vražda. Mladý Jack zabil svou adoptivní matku Rachel, kterou najde služebnice Kirsten. Jack šel do vězení, tvrdí však, že je nevinný. Je to tedy opravdu on, kdo za touhle hrůznou vraždou stojí? Nebo to byl někdo jiný? Po roce a půl od vraždy se všichni Jackovi sourozenci sejdou ve svém rodném domě. Mickey, Tina, Hester i Mary. Jejich otec Leo se totiž znovu žení, se sňatkem však sourozenci nesouhlasí a jsou proti němu. Všichni také vědí, že Gwenda, kterou si má otec brát, se scházela s Leem, ještě když byla Rachel naživu. Když se všichni sejdou v hale, zazvoní neznámý mladík. Rodina zjistí, že to není hudebník, jak si mysleli, ale doktor Arthur Calgary, který tvrdí, že má alibi pro Jacka. Vysvětlil otci, že v onu noc vysadil Jacka před devátou hodinou před hostincem ve městě. Byl tedy daleko od domova, kde byla jeho matka zavražděna. A jelikož byla jeho matka zabita také před devátou hodinou, není tedy možné, aby to udělal Jack, v ten čas byl ještě s Arthurem. A protože následně údajně odjel za prací do Arktidy, nemohl se přihlásit dřív a dát Jackovi alibi. Arthur se ale od otce dozví, že Jack ve vězení zemřel, neboť se dostal do rvačky. Arthur je zdrcen, a odejde spát do hotelu. Tam se ráno vloupe Mickey a prohledává mu věci. Když se Arthur vzbudí, objeví ho tam, řekne tedy Mickeymu, co se ten večer stalo. On mu ale nevěří, že je Jackovo alibi, a vyhrožuje mu, ať odejde z města a už se nevrací... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (50)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Opět skvělé zpracování Agáty z rukou BBC. To nikdy nemůže dopadnout špatně. Oni tohle prostě umí. Tentokrát příběh oblékli do tísnivě hororového kabátku a opravdu mi chvílemi běhal mráz po zádech. Morbidní barák na samotě v lese, plnej adoptovanejch sprátků, kterým vládne bezcitná, panovačná macecha a kterou samozřejmě dětičky k smrti milují. Z koutku to celé pozoruje jalovej otčím, který má spadeno na afektovanou, po majetku prahnoucí pijavici-sekretářku a nemá problém ptáka strkat i do služebnictva, jak jinak než s následky. Je jasný, že nesnesitelná manželka, studená, jak psí čumák, musí jít od válu a použije se k tomu všech dostupných prostředků. Skvěle ujeté postavy, výborně zahrané, parádní atmosféra. Suchý, až morbidní humor. Hodně to připomíná Černoušky. Tohle já můžu, jen tak dál BBC, sem s další takovou adaptací. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Taková normální rodinka podle Agathy Christie, kde nic není takové, jak se na první pohled zdá. Svou atmosférou však "Zkouška neviny" pohltí diváka především v úvodu, který namíchá a rozdá karty s přehledem a grácií velkých hráčů. Jak se vyprávění blíží do finále, podaří se mu vlastní neobratností shodit vysoko nastavenou laťku, když nedokáže dostatečně promyslet a odpovídajícím způsobem prezentovat všechny své další kroky, takže ve výsledku působí maličko neuspořádaně až chaoticky - a dosáhne jen na solidní 3* ()

Reklama

hwnd 

všechny recenze uživatele

Britové se nebojí a klidně si knihy od královny detektivek recyklují pořád dokola v různých formátech a ono to pořád baví a ono to pořád funguje. Upřímně mi předloha přišla docela slabá, přecejen tam nebyl ani Poirot, ani Marplová a posledních pár řádků knihy bylo skoro na pěst. Jedná se o jednu z mála knih, kde autorka nepoužila nikoho ze své hlavní detektivní dvojice. V seriálu o slečně Marplové to britům nevadilo a stařenku tam bez problémů narvali. V této verzi je to "správně", ale prozměnu zas provedli jiné změny a podle mě jen k lepšímu. Pana doktora vymalovali jako totálního cvoka, on se Treadaway na jiné role ani nehodí, teda celou dobu jsem si ho úspěšně pletl s panem bratrem, až posléze jsem zjistil, že se jedná o dvojče. A ujetej konec se nekonal. Co se naopak konalo, tak byl klasický propletenec paní Agathy, kdy postupně dojdeme k tomu, že zločin mohl udělat a měl k němu motiv prakticky každý, jen ho nerozplétá stařenka Marplová, ale rozplétá se taknějak sám, dokonce se tam (byť je tam sem tam mrtvola) ani nemotá žádný komisař v baloňáku nebo alespoň hloubavý konstábl, prostě tokové situační, skoro by to šlo hrát na divadle. Trochu jsem se bál, že tři díly jsou moc, ale scénáristicky to bylo uchopeno velmi citlivě a k vygradování konce to bylo tak akorát. Naštěstí jsem sledoval jako odpolední chuťovku najednou a protože se britové nebojí a ještě ke všemu prostě umějí, tak já jsem si tenhle detektivní propletenec vyloženě užil. To že to bylo kvalitně natočené, super odehrané a že byla tradičně geniálně zachycena atmosféra té doby, tak to už snad nemá smysl ani psát, už mě to snad ani psát nebaví, ale prostě to za kanálem tak je. Nezklame nikoho, kdo rád detektivní seriály podle paní Agathy. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem dvoudílnou verzi, která na mě působila až příliš temně a bezútěšně. V prvním díle se neobjeví ani jedna alespoň trochu sympatická nebo nepokřivená postava. Poté, co se ve druhém díle postupně rozkrývají různé záhady a nejasnosti, se některé postavy alespoň trochu zlidšťují, nicméně stále je to až příliš depresivní. Tolik mravní bídy a psychických patologií na tak malé ploše není zrovna dobře stravitelné. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Člověk uvidí další zpracování knihy od jeho oblíbené spisovatelky a hle, má skoro osmdesát procent, tak to musí stát za to. Ale žel, nestálo. Berte mé hodnocení prosím s nadhledem, jelikož jsem knižní předlohu dočetl doslova před pár dny. To, co udělali s Calgarym, jak změnili vraha a díky této změně byl výsledek tuctový, jak se postavy chovali naprosto otřesně a nereálně... No, mohl bych pokračovat dál. Já chápu, že se nedá vždy pevně držet knižní předlohy, ale takto to zhatit. Nečíst knihu, hodnotím jinak. Je tedy vidět, že spousta lidí knihu asi nečetla... ()

Galerie (185)

Reklama

Reklama