Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

DAPDO 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli mi to připomínalo skeč bizarních situací, který se při přepadení banky nikdy nemůžou stát a to jak ze strany “lupiče”, tak i ze strany švestek. Čumím, že je tohle natočený podle skutečný události, borec přepadl banku a měl rukojmí jako výměnu za svýho kámoše, kterýho nakonec střelí, zaměstnankyně banky se zamiluje do svýho “věznitele”, který ji postřelí, přitom je to milující matka a manželka. A ti fízlové, kteří si udělají stanoviště v té samé bance, jenom o patro vejš, než je lupič s rukojmíma, to se nechce věřit, že se to fakt stalo. Asi se sešla v jednu dobu na jednom místě zvláštní sorta lidí. A zklamání z role Naomi Rapace, která půlku filmu proležela nebo proseděla na zemi, Hawke to vzal za ni. Koukat se na to dalo, ale těžko vůbec určit žánr - 50%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Retro krimi říznuté komedií o bankovní loupeži v roce 1973, která dala vzniknout psychologickému pojmu Stockholmský syndrom. Je zajímavé sledovat jak rukojmí během šesti dnů začnou své věznitele vnímat pozitivněji než osvoboditele, ale celkový dojem je sice příjemný, ale jen průměrný komorní film se skvělým Ethanem Hawkem. Bohužel nenaplnil očekávání po shlédnutí traileru. ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Strašně zvláštní film, asi chápu ten syndrom u rukojmích, jelikož zasahující policie v čele s největší čuráčí hlavou nedala moc prostor k získání sympatií, na druhou stranu oba únosci taky (alespoň ve filmu) nepatří k nějakým miláčkům a sympaťákům...škoda , že film není švédský a v původním znění................moje hodnocení = 5,5 z 10. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neviem čo to bolo. Komédia? Dráma? Dokument o jednom absurdnom prepade banky behom ktorého sa do seba zamiluje jeden idiot, ktorý banku prepadol a jedna chudera, ktorá v banke robí? Ethan Hawke mi ako ten ukecaný idiot po chvíli liezol na nervy a ony tým jak bola blbá vlastne tiež. Jedine Mark Strong to uhral so cťou. Policajti sa tiež príliš nevyznamenali a boli prefíkaní jak príslušníci nejakého typického SK zboru. Výsledkom je síce divný ale dosť nudný mix žánrov. Nestojí to ani za jedno pozretie. 4/10. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Trailer navnadil, ale možná jsem čekal trošku větší artovku. Tady je jasně vidět, jak to dopadá, když se americká produkce vrhne na evropskou záležitost. SIce je to zábavné a rychle to odspípá, ale je tu problém brát tu situaci podle skutečných událostí vážně. Dle mého názoru tyto události tak trochu i znevažuje. Nicméně herecky dobře obsazené a opravdu pěkně fungující a zábavná jednohubka. Rozhodně jsem čekal víc. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Fontány na pitnou vodu nebyly nikdy v Evropě instalovány, jako tomu bylo ve Spojených státech. Jedna však byla vidět na chodbě u banky. (MTHRFCKR)
  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Shanti Roney, který ve filmu hraje roli premiéra Olofa Palmeho, také hrál ve švédském televizním dramatu Norrmalmstorg z roku 2003, postaveném na stejném pravdivém příběhu. Hrál jednu z hlavních postav, Clarka Olssona, jednoho z lupičů. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama