Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (95)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

A milé deti, takto vznikol tzv. stockholmsky syndróm. Skvelé obsadenie, skvelé situácie a tak absurdný a pritom pravdivý príbeh, že len kukáte a nechápete, čo sa v tom Švédsku v sedemdesiatkách dialo. Mám pocit, že som ešte nevidel "konvenčný" film z ich produkcie. Bud sú iné námetom alebo technickými záležitosťami. Švédi si proste robia vlastnú scénu. 3 z 5 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek je ve své podstatě určen hlavně těm, co ještě stále neví, jak vznikl pojem 'Stockholmský syndrom'. Rok 1973 a ve Stockholmu proběhne obyčejná bankovní loupež. Nic, co bychom ve filmu ještě neviděli. Kromě lupičů je však v centru dění i jistá úřednice, která se svým chováním krapet od běžného dění vymaňuje. A to je právě to, co je hlavní devízou příběhu. Od takového je však přirozené očekávat nějaké to napětí či vlivem námětu zvýšenou psychologii, avšak nic takového se neděje. Spíše to hraničí s lehkou komedii odpočinkového diváckého zájmu. Výprava je však úžasná. Vliv na tom mají hlavně kostýmy, ze kterých sedmdesátá léta doslova září. Ethan Hawke v roli lupiče Larse Nystroma  a Noomi Rapace v roli pokladní Bianky Lind. Právě ona na sebe strhává veškerou pozornost a dá se říct, že především svým hereckým výkonem. Lze jinde vidět takovou naivní puťku? Ale nic naplat, snímek je atmosféricky stavěný podobně jako třeba francouzský snímek 'Bezva finta'. Pevně stanovený scénář vyvolává pouze odpočinkovou zábavnou etudu. Možná je to úmysl pro lepší pochopení problematiky. V televizi však snímek vynikne daleko více než na stříbrném plátně. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neviem čo to bolo. Komédia? Dráma? Dokument o jednom absurdnom prepade banky behom ktorého sa do seba zamiluje jeden idiot, ktorý banku prepadol a jedna chudera, ktorá v banke robí? Ethan Hawke mi ako ten ukecaný idiot po chvíli liezol na nervy a ony tým jak bola blbá vlastne tiež. Jedine Mark Strong to uhral so cťou. Policajti sa tiež príliš nevyznamenali a boli prefíkaní jak príslušníci nejakého typického SK zboru. Výsledkom je síce divný ale dosť nudný mix žánrov. Nestojí to ani za jedno pozretie. 4/10. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejzajímavější hysterický Ethan Hawke a fakt, že díky téhle události vznikl termín Stockholmský syndrom, ale jinak se nejedná o nic zajímavého. Není to příliš napínavé ani vtipné, násilí se film vyhýbá a vyloženě zábavné to taky není, takže film poslouží max jako heist oddechovka ke spaní. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Američan se samopalem právě přepadl Kreditní banku." Stockholmskej syndrom vypadá jednoduše. Unesu ženu, trochu ji potýrám a ona se do mě zamiluje. Jenže v praxi to nefunguje. Už jsem jich unesl pět a ... no to je jedno. Lars byl zkrátka šťastnější. Hned první postřelená ho bránila do poslední dioptrie. A já se u toho celkem bavil. Zejména proto, že padouši se chovali jako dementi a policajti na tom byli úplně stejně. Tak to v praxi prostě bývá. A potěšil mě pan premiér Palme, kterej jako správnej politik velkohubě myslel na všechen švédskej lid, ale osudem konkrétní matky si nehodlal narušovat svý moudrý vládnutí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Kromě švédského premiéra Olofa Palmeho (Shanti Roney), který byl zavražděn v roce 1986, byla všechna jména ve filmu pozměněna, protože mnoho reálných postav této události v době vydání filmu žila. (cihlenka)
  • Filmový únosce Lars Nyström (Ethan Hawke) se ve skutečnosti jmenoval Jan-Erik Olsson a jeho kamarád Gunnar Sorensson (Mark Strong) se ve skutečnosti jmenoval Clark Olofsson. (Rollo_Tomasi)
  • Fontány na pitnou vodu nebyly nikdy v Evropě instalovány, jako tomu bylo ve Spojených státech. Jedna však byla vidět na chodbě u banky. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama