Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Američan se samopalem právě přepadl Kreditní banku." Stockholmskej syndrom vypadá jednoduše. Unesu ženu, trochu ji potýrám a ona se do mě zamiluje. Jenže v praxi to nefunguje. Už jsem jich unesl pět a ... no to je jedno. Lars byl zkrátka šťastnější. Hned první postřelená ho bránila do poslední dioptrie. A já se u toho celkem bavil. Zejména proto, že padouši se chovali jako dementi a policajti na tom byli úplně stejně. Tak to v praxi prostě bývá. A potěšil mě pan premiér Palme, kterej jako správnej politik velkohubě myslel na všechen švédskej lid, ale osudem konkrétní matky si nehodlal narušovat svý moudrý vládnutí. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Docela bych i věřil, že se to stalo, poněvadž se tam vlastně vůbec nic nestalo. Dva polointeligenti 6 dní dřepěj v trezoru se třema rukojmíma a jelikož nemaj ani páru, jak z toho ven, tak dost řvou, aby bylo jasný, že jsou to krutohusťáci, místo toho, aby šli do práce. Jedný hnusný ženský to imponuje, asi pro to, že má doma manžela, kterej do tý práce chodí. Tak si tak čekám, jak to vygraduje a vono furt nic a najednou je konec a já musim jít spát, jelikož dělám od sedmi. ()

Reklama

DAPDO 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli mi to připomínalo skeč bizarních situací, který se při přepadení banky nikdy nemůžou stát a to jak ze strany “lupiče”, tak i ze strany švestek. Čumím, že je tohle natočený podle skutečný události, borec přepadl banku a měl rukojmí jako výměnu za svýho kámoše, kterýho nakonec střelí, zaměstnankyně banky se zamiluje do svýho “věznitele”, který ji postřelí, přitom je to milující matka a manželka. A ti fízlové, kteří si udělají stanoviště v té samé bance, jenom o patro vejš, než je lupič s rukojmíma, to se nechce věřit, že se to fakt stalo. Asi se sešla v jednu dobu na jednom místě zvláštní sorta lidí. A zklamání z role Naomi Rapace, která půlku filmu proležela nebo proseděla na zemi, Hawke to vzal za ni. Koukat se na to dalo, ale těžko vůbec určit žánr - 50%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejzajímavější hysterický Ethan Hawke a fakt, že díky téhle události vznikl termín Stockholmský syndrom, ale jinak se nejedná o nic zajímavého. Není to příliš napínavé ani vtipné, násilí se film vyhýbá a vyloženě zábavné to taky není, takže film poslouží max jako heist oddechovka ke spaní. 60% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Scházel už jen Grimm v klaunském obleku, aby stříkal z kvítka na klopě vodu po policejním šéfovi, co má v plánu osvobodit rukojmí a zatknout idiota. Nutno poznamenat, že v tomto případě by to znamenalo i rozsáhlé zatýkaní ve vlastních řadách.. Bolestně tomu chyběl silnější scénář, který by v tom krátkém čase a uzavřeném prostoru lépe rozehrál interakce. Snaha o absurditu spojenou se vznikem známého syndromu se sice cení, ale vtipnější mi už přijde historka, jak proběhlo doposud neobjasněné zastřelení švédského ministerského předsedy. Prý když té zimní noci roku 1986 odcházel s manželkou z kina, šli proti nim po chodníku dva muži a když ho uviděli, řekli jen: „Olof. Palme..“ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)
  • Kromě švédského premiéra Olofa Palmeho (Shanti Roney), který byl zavražděn v roce 1986, byla všechna jména ve filmu pozměněna, protože mnoho reálných postav této události v době vydání filmu žila. (cihlenka)

Reklama

Reklama