Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další zfilmovaná povídka Jana Nerudy z cyklu Povídky malostranské tentokrát vypráví o starém žebrákovi, panu Vojtíškovi. Ten byl na Malé Straně vždy velmi oblíben a všude kam přišel dostal almužnu. Jeho "kolegyně", baba Milionová, také žebračka, na něj jednou začala naléhat aby společně žili a žebrali. Protože pan Vojtíšek odmítl, začala o něm šířit nepěkné pomluvy. (AdamFogl)

(více)

Recenze (24)

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závist je špatná lidská vlastnost, která dokáže napáchat velké škody, stokrát horší je v případě, že se k ní přidají nejrůznější pomluvy a nepravdy. Těm pak člověk horko těžko odolává. O tom se na vlastní kůži přesvědčil žebrák z Malé strany, pan Vojtíšek. Byl to opravdu dobrosrdečný muž, kterému závist zničila život a přichystala mu nepěknou smrt. Baba Milónová by zasloužila nakopat. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečně depresivní závěr kariéry představitelů několika epoch, které jsme milovali již od počátku 30. let. Jmenovali se Jiřina Štěpničková a Ladislav Pešek. ()

Reklama

LEGACY 

všechny recenze uživatele

V pořadí už ani nevím kolikátý film z povinné četby byl parádní. Pan Vojtíšek byl zahrán úplně na jedničku a z děje jsem byl dost smutný, protože vzít člověku, který už tak nic nemá i tu poslední maličkou radost ze života je opravdu hnusný. Hold měl smůlu, že potkal tokový parchanty. Bohužel závist je vlastnost, která k lidskému životu odjakživa patří a patřit bude. Rozesmutnil mě a to asi i chtěli, takže dobře odvedená práce. Hodnotím 85% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

hm, co říct, je to smutné, aneb jedna z těch nejlepších povídek malostranských se skvělým Peškem, a příběhem o síle a hrůznosti pomluv a závisti. Velmi důstojné ztvárnění se vším, co je důležité. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělé zpříběhování naprosto běžné lidské pomlouvačnosti,pokrytectví, zmanipulovanosti, a zřeknutí se viny, že někoho připravili o život. "Pan Vojtíšek byl žebrákem tuze dlouho a jistě by jím ještě dlouho byl, nebýt toho že.." .. potkal jednu závistivou bábu žebračku, kterou když odmítl coby družku, o něm začala šířit jedovaté klevety a vybrala si zrovna toho nejchamtivějšího člověka z Malé strany. Od něj se to dále šíří jako lavina, lidé rádi uslyší o nějakém skandálu, sami si k tomu přimýšlejí svoje zaručená svědectví a nelze dokázat, že někdo něco nemá, když to skutečně nemá. A tak se panu Vojtíškovi zavřely všechny dveře dobrotivých lidí na Malé straně. Bába je stejně chudá a sama a Vojtíšek už nežije. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama