Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Čudný príbeh, zvláštny film, nečakané stretnutie s mladým Martinom Sheenom. Počiatočná premena smetiara na vraha, jeho neskutočný citový chlad a zvrátené i keď racionálne správanie sa ma celkom zaujali. Neskôr sa už zo zabíjania stala rutina a otázkou bolo iba kedy a ako ich dolapia. Keďže to už bolo iba také zabijácke road movie, nedosiahol tento dávno nakrútený Malickov film u mňa na štyri hviezdičky. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film Starkweather(2004) mě neuspokojil ani obsahově ani po filmařský stránce natož pak hereckými výkony. Proto jsem pátral po dalším filmu inspirovaným sériovým vrahem Charlesem Starkweatherem. A narazil jsem na tenhle kousek. Nutno dodat, že to je úplně jiná filmařina(oproti výše zmiňovanému Starkweather) a kvalitativně se tyhle dva kousky nedají vůbec srovnávat. Film hodně povyšují herecký výkony M. Sheena a Sissy Spacek. Dobře byla zvolená i hudba. Snímek sice v pár bodech neodpovídá skutečnosti ale nebudu hnidopich a víc to rozmazávat nebudu. Slabší 4 hvězdy. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa expozície som predpokladal, keďže som o filme vopred nič nevedel, že sa bude jednať o zabíjanie nudy a hľadanie zmyslu existencie na americkom malomeste, kde skapal pes, ako v prípade Five easy pieces. Lenže Mallick sa ani v debute nezaprie a hneď po prvej vražde sú hrdinovia konfrontovaní s prírodou a to až do konca. Splývajú s ňou, sú stále spolu, napriek tomu cítia samotu. Kite sa podobá na Jamesa Deana, je rovnako rebelom bez príčiny, ktorý sa tiež vzchopí proti nepochopeniu generácie rodičov a to vďaka neakceptovaniu jeho lásky k Holy zo strany jej otca. Spôsob rebélie je ale "dôraznejší". Mňa najviac na Zapadákove fascinovalo flegmatické chovanie postáv obetí a policajtov, z ktorého bol cítiť určitý súhlas s činmi ústrednej dvojice. Film poskytuje divákovi podnet na zamyslenie sa nad jeho príčinami. Táto flegmatická, až melancholická atmosféra je tak v kontraste s násilím, ktoré sa na plátne odohráva. Predstavte si, akým spôsobom by musel byť podobný námet uchopený dnes. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zapadákov je taková poetičtější verze příběhu ve stylu Bonnie a Clyde. Film sice není takovým opusem, jako Tenká červená linie nebo Strom života, ale to je vzhledem k tomu, že se jedná o debut celkem pochopitelné. Přesto ale Zpadákov nese známky tvůrčí suverenity a vyzrálosti. Režie vždy skvělého Terence Mallicka, kamera a střih filmu dodávají poetický ráz, který i z pustých a nehostinných koutů Ameriky vytváří krásné prostředí. Ve skvělém spojení s klasickou hudbou se pak tento efekt násobí. Herecké výkony Sheena a Spacek zase dodávají dvojici kriminálníků uvěřitelnou lidskou povahu milenců s téměř dětinským pohledem na svět. Byť film nedosahuje výšin již zmíněných Mallickových děl a nenašel jsem nic, co bych mohl vytknout, tak s přihlédnutím toho, že se jedná o prvotinu začátečníka, dávám maximální hodnocení. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Film má svoje kouzlo a skvělé herce. Ale nemůžu si pomoc, obě hlavní postavy bych okamžitě poslal k psychiatrovi, Kit je vyloženě debil. Normálně mi podobná stylizace postav (tady možná ani o stylizaci nešlo, když jde o film podle skutečné události) nevadí, ale tady mi to vyloženě kazilo fajn zážitek. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (34)

  • Při natáčení filmu nezahynulo žádné zvíře. (ČSFD)
  • Badlands je geomorfologické označení pusté krajiny s vyschlou půdou, která prakticky neobsahuje žádnou vodu a která je pomalu nepříznivými podmínkami dále rozrušovaná a erodovaná. Vzhledem k rozlehlosti takových plání je samozřejmá špatná orientace a snadné ztracení se. (mcleod)
  • Použité záběry jsou ze skutečného honu profesionálních lovců. (ČSFD)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama