Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Martin Sheen tam všechny frajersky zabíjí a má divnou holku, který je všechno jedno. V celym filmu je kladenej velkej důraz na přírodu, ale to neznamená že je to nějaká ekologická agitka. Na konci je super honička s takovejma oldschool kárama. Dostávalo mne, že když Sheena na konci chytěj, tak se s nim ty policajti kamaráděj a dobrácky spolu kecaj :) Dnes by to už natočit nešlo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick rád vypráví své příběhy pomocí naivně smýšlejících dívek. Stejně jako v Nebeských dnech tak i v Badlands provází diváka příběhem svým jemným hláskem mladičká Sissy Spacek (jako mladá vypadala opravdu zvláštně...) a přiblíží vám její vztah s Martinem "Rebelem bez příčiny" Sheenem. Docela mi bylo líto, že si Malick svou obrazovou vybroušenost nechal spíše až na posledních 20 minut filmu a do té doby jde jen o sledování komornější verze Takových normálních zabijáků v 50. letech minulého století. Osobně mě příběh ani postavy tolik nezaujali ani jejich příběh nezasáhl. Přesto jde o ukázku zatím nevybroušeného velikána, který využívá věčně aktuální téma v jinak velmi pomalém snímku. Po skončení mě napadlo jen "chtěl bych vědět víc, než jsi mi Terenci řekl ..." a to stále přetrvává, i když on není režisér, co točí aby divák věděl, ale spíše viděl a cítil. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Zapadákov je taková poetičtější verze příběhu ve stylu Bonnie a Clyde. Film sice není takovým opusem, jako Tenká červená linie nebo Strom života, ale to je vzhledem k tomu, že se jedná o debut celkem pochopitelné. Přesto ale Zpadákov nese známky tvůrčí suverenity a vyzrálosti. Režie vždy skvělého Terence Mallicka, kamera a střih filmu dodávají poetický ráz, který i z pustých a nehostinných koutů Ameriky vytváří krásné prostředí. Ve skvělém spojení s klasickou hudbou se pak tento efekt násobí. Herecké výkony Sheena a Spacek zase dodávají dvojici kriminálníků uvěřitelnou lidskou povahu milenců s téměř dětinským pohledem na svět. Byť film nedosahuje výšin již zmíněných Mallickových děl a nenašel jsem nic, co bych mohl vytknout, tak s přihlédnutím toho, že se jedná o prvotinu začátečníka, dávám maximální hodnocení. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Road movie o cestě nikam a lásce nelásce. Života moc neznalá zrzka Holy má chuť objevovat svět dospělých po boku svého 'James Deana' Kita, jenže tak radikální změnu asi neočekávala. Přichází o všechno a nenalézá nic, dokonce ani tu lásku, o kterou zpočátku stála. Je to pro ni jen něco jiného, co už ji začíná nudit .. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Působivý Malickův debut na který si sám napsal velice dobrý scénář o dvojici protichůdných lidí a jejich společné cestě před spravedlností, která je tíží. Kit po vzoru svého hrdiny Clydea a Holly, která jen nečinně přihlíží bez vlastního uvažování s ním po boku. Zajímavé přírodní kontrasty s psychikou hlavní postavy na mě udělali dojem, stejně jako vedení kamery s použitou situační hudbou. [8/10] (Badlands, Pressman-Williams) (Barevný /// Produkce: Jill Jakes, Terrence Malick, Edward R. Pressman, Louis A. Stroller /// Scénář: Terrence Malick /// Kamera: Tak Fujimoto, Stevan Larner, Brian Probyn /// Hudba: Gunild Keetman, James Taylor, George Aliceson Tipton, Carl Orff, Erik Satie) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (56)

Zajímavosti (30)

  • Kit (Martin Sheen) a Holly (Sissy Spacek) prchají postupně v těchto vozech: Mercury Coupe ročník 1951, Studebakeru Champion Starlight De Luxe z roku 1949 a v Cadillacu Series 62 Hardtop Coupe ročník 1959. (J.F.B.)
  • Při natáčení filmu nezahynulo žádné zvíře. (ČSFD)
  • Když Kit (Martin Sheen) a Holly (Sissy Spacek) procházejí vlakem, je vidět i lokomotiva značky Amtrak. Ta šla však do provozu až roku 1974, zatímco film se odehrává v roce 1959. (J.A.K.)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama