Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Faye 

všechny recenze uživatele

Kit je nejenom okouzlující frajírek, ale díky osudové lásce k 15-ti leté Holly i masový vrah „Ve škole jsem nebyla oblíbená a nebyla jsem moc osobnost, takže mě překvapilo, že se mu líbím. Zvlášť, když mohl mít, každou ve městě, kterou by chtěl.Podle něj jsem byla skvělá.“ Film natočený podle skutečné události za který byl Martin Sheen právem oceněn na MFF v San Sebastianu v roce 1974, a mladinká Sissy Spacek mu rozhodně ostudu nedělá!!! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud vychází tvůrci nějakého filmu ze skutečných událostí, už předem počítám s tím, že si děj poněkud upraví, jenže v tomto případě napsal scénárista úplně nový příběh, který toho se skutečností neměl mnoho společného. Asi to bylo tím, že se ve skutečném příběhu Charlese Raymonda Starkweathera a Caril Ann Fugate vyskytovalo mnohem více krvavých detailů než romantických momentů, a lidé si (fakt netuším proč) velice rádi idealizují zločince. No, a protože se scénář vydal touto novou cestou, ztratil pro mě film jakoukoli výpovědní hodnotu, při projížďkách polopouští jsem se navíc celkem nudil, takže to pro mě byla z větší části jen ztráta času. Ale uznávám, že se několik záběrů západu slunce fakt povedlo a Martin Sheen se vcelku snažil. / Poučení: Okouzlují tě zločinci? Mysli na své blízké, blbe. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick rád vypráví své příběhy pomocí naivně smýšlejících dívek. Stejně jako v Nebeských dnech tak i v Badlands provází diváka příběhem svým jemným hláskem mladičká Sissy Spacek (jako mladá vypadala opravdu zvláštně...) a přiblíží vám její vztah s Martinem "Rebelem bez příčiny" Sheenem. Docela mi bylo líto, že si Malick svou obrazovou vybroušenost nechal spíše až na posledních 20 minut filmu a do té doby jde jen o sledování komornější verze Takových normálních zabijáků v 50. letech minulého století. Osobně mě příběh ani postavy tolik nezaujali ani jejich příběh nezasáhl. Přesto jde o ukázku zatím nevybroušeného velikána, který využívá věčně aktuální téma v jinak velmi pomalém snímku. Po skončení mě napadlo jen "chtěl bych vědět víc, než jsi mi Terenci řekl ..." a to stále přetrvává, i když on není režisér, co točí aby divák věděl, ale spíše viděl a cítil. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film Starkweather(2004) mě neuspokojil ani obsahově ani po filmařský stránce natož pak hereckými výkony. Proto jsem pátral po dalším filmu inspirovaným sériovým vrahem Charlesem Starkweatherem. A narazil jsem na tenhle kousek. Nutno dodat, že to je úplně jiná filmařina(oproti výše zmiňovanému Starkweather) a kvalitativně se tyhle dva kousky nedají vůbec srovnávat. Film hodně povyšují herecký výkony M. Sheena a Sissy Spacek. Dobře byla zvolená i hudba. Snímek sice v pár bodech neodpovídá skutečnosti ale nebudu hnidopich a víc to rozmazávat nebudu. Slabší 4 hvězdy. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh je příliš volný a nahodilý, iracionální, smrdí mi to hippie bullshitem, neodnesl jsem si nic než pár dojmů z pěkných planin, Sheen celkem zabírá jako vrahounská variace Deana, ale ta zabržděná hnusná zrzka je na ránu a promrhání hlavní ženský role (ČSFD se ale rozplývá). Případ slabý klasiky, kde ani nevidím smysl namáhat googlením porce extra informací a výkladu, prostě to šlo mimo mě, odškrtávám a jdu dál. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (33)

  • Když se měla natáčet scéna s Warrenem Oatesem u odlehlé cedule, herec Martin Sheen uvedl, že si toho rána při sprchování před natáčením řádně umyl hlavu. Po příjezdu na filmovou lokaci za ním přišel režisér Terrence Malick a řekl mu: „Ale ne, Martine! Vypadáš tak... uspořádaně! Dovolíš?“ Následně vzal Malick hrstku hlíny ze země a posypal herci hlavu, aby vypadal pro svou roli více autentičtěji. (Borrtex)
  • Kit (Martin Sheen) a Holly (Sissy Spacek) prchají postupně v těchto vozech: Mercury Coupe ročník 1951, Studebakeru Champion Starlight De Luxe z roku 1949 a v Cadillacu Series 62 Hardtop Coupe ročník 1959. (J.F.B.)
  • Místem natáčení bylo mj. hornické městečko Broken Hill ve státě Nový Jižní Wales v Austrálii. (ČSFD)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama