Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. listopadu 1985. Gang provede krvavé přepadení supermarketu Delhaize v belgickém Aalstu. Takzvaní Brabantští zabijáci brutálně zavraždí osm nevinných lidí, mezi nimiž jsou i Gilbert, Thérèse a Rebecca Van de Steenovi. Devítiletý David Van de Steen navzdory vážným zraněním střelbu přežije. Jeho rodiče a sestra se však stanou jedněmi z posledních obětí nechvalně proslulého gangu. Z Davida je náhle sirotek a jeho prarodiče na sebe vezmou srdcervoucí úkol – poskytnout vnukovi novou životní perspektivu a postarat se o jeho buducnost. Dědeček Albert se přes pětadvacet let úporně snaží dostat vrahy před soud. Až do dnešního dne však zabijáci, kteří mezi lety 1982 a 1985 zavraždili 28 lidí, nebyli dopadeni. Jedná se o největší skandál v dějinách belgické justice. (Cinemax)

(více)

Recenze (59)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som vedel o Nijvel gangu, ktory terorizoval ludi v Belgicku, zacalo to 1985, a slo to veru poriadne vysoko. Narazil som an to pri svojom studiu Studenej vojny no v zivote som si nemyslel, ze pozriem aj film. perfektne je zobrazena atmosfera bezmocnosti tej rodiny - policia sa sprava tak ako sa sprava, vela veci sa zamietlo pod koberec , proste brutal, najlepsie veci pise sam zivot  : 95 % ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jediné čo môžem tomuto snímku "trošičku" vytknúť je, že nie je úplne tak emotívny, ako by sa žiadalo. Ale inak je "Niet schieten" výbornou sondou do prípadu, z ktorého sa chce dodnes mnohým "obyčajným" ľudom v Belgicku - zvracať. Toto je ďalšia dokonalá ukážka, ako kokoti na vrcholových miestach, nakomplet jebú na tých, čo sú dolu, pričom jediné začo ich dokážu považovať, sú ovce pred voľbami. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Silné téma a silný film, který by si zasloužil větší pozornost. Krásně totiž ukazuje, že úřední a státní marasmus, klientelismus a v podstatě mafiánství rozhodně není specialitou Čechů, ale spíše specialitou druhu homo sapiens, protože i v takové Belgii se může dít něco, co si u nás skoro ani neumíme představit. Snímek má i vynikající casting, bohužel s výjimkou dospělého Davida, u kterého si asi nikdo nevšiml, že mu zmodraly oči. Také je možná až zbytečně dlouhý (na HBO je 134 minutová verze) a některé věci se zbytečně opakují. Každopádně je to oči otevírající záležitost, která je zcela podle reality a přesto skoro až neuvěřitelná. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já o tomto případu nevím vůbec nic, ale pokud je to blízký pravdě, tak je to neskutečná síla a další příklad toho, proč se mě chce s politiky blejt. Film není ani tak něpínavej, jako psycholgickej, představa, že se Vám něco takového stane a vy se marně dovolávate spravedlnosti je hrozná a přesně na týhle vlně empatie a divákovi solidarity s dědečkem Albertem tvůrci pracují a jde jim to hodně dobře. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Drsné, nekompromisní a chladné belgické drama, které vypráví příběh jedné tragédie z místního belgického supermarketu, o které jsem neměl ani ponětí. Odehrávající se v hlubokých osmdesátých letech. Precizně odvedené a vyprávěné z pohledu prarodičů obětí. Popravdě ale nechápu, jak v takové civilizované zemi, jako je Belgie, může vzniknout gang zvaný Brabanští zabijáci, kteří nemají důvod...a vraždí. To mi hlava nebere. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Tento film je založen na skutečném příběhu gangu Nijvel Gang (neboli „Brabantských zabijáků“), kteří v letech 1983 až 1985 provedli sérii násilných loupeží. Brabantští zabijáci zavraždili 28 lidí. Totožnost a skutečné motivy pachatelů zůstaly vždy záhadou, i když brutální zabíjení bylo různě vysvětlováno jako pokusy o vydírání, politický terorismus nebo utajování politických či trestných atentátů. Následné vyšetřování sužovaly chyby, jako je nedostatečná spolupráce, nedostatečný výzkum a zmizení důkazů, a skutečnost, že z pochybných důvodů bylo z případu vyřazeno mnoho členů spravedlnosti, mnoho lidí věří ve vládní spiknutí. Vyznání v roce 2017 přineslo vyšetřování krátce nové světlo, ale ministerstvo spravedlnosti informace odmítlo jako irelevantní. Režisér Stijn Coninx uvedl, že film natočil s cílem osvěžit povědomí veřejnosti a znovu zahájit vyšetřování v naději, že případ bude vyřešen dříve, než v roce 2025 dosáhne promlčecí lhůty. (Piercee)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama