Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný hudební film sleduje osudy východoněmeckého písničkáře Gerharda Gundermanna, který si získal srdce publika inteligentními texty melancholických balad i rockových skladeb. Gundermann pracoval celý život v uhelných dolech jako obsluha velkorypadla a měl vyhraněné levicové názory. K odvrácené straně jeho života patřila spolupráce s východoněmeckou tajnou policií Stasi, kterou po pádu železné veřejně přiznal. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Asi nejmíň osobitý Dresen, co jsem zatím viděl. Ale i tak to tam prostě je. Pro našince málo známý příběh Gerharda "Gundiho" Gundermana, který dokáže navodit tu správnou atmosféru a pro některé občany bývalé NDR možná i nostalgii. Minimálně po hudební stránce a vzhledem k výkonu Alexandra Scheera v hlavní roli je to pro mě pořád nadprůměrná věc. I když tentokrát jen o prsa. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten příběh tohohle chlapa ze sebe asi už nikdy nedostanu a obdivuju každýho, kdo dokáže za každých okolností být upřímný a říct pravdu i za cenu destrukce vlastního života a pověsti. Převáděl jem si mnoho a mnoho věcí do dnešní situace v našem státě, kdy tady mnoho lidí soudí jiné lidi, ale nikdo už nesoudí sám sebe a pokud nezačneme u sebe, tak nemáme šanci a ukázováním na druhé a být slepý k sobě, k zasadám, který chceme mít u druhých, ale bolí nás je plikovat na sebe, tudy cesta nevede a když si vemu osud Gerharda, který byl plný trnů a né úplně dobrých rozhodnutí v kontrastu s jeho smyslem pro pravdu a až naivní upřimnost, hmm pro mě má tenhle film neskutečnou obsahovou sílu, právě díky postavě GG. Němci mě tenokrát - opět tefili na milimetry přesně, tam kde měli. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemné překvapení. Po shlédnutí jsem se cítil v příjemné náladě, jako bych absolvoval umělcům koncert. Hudba i texty jsou to příjemné na rozdíl od poezie rapu s hip-hopem s texty jako Rozmrdám ti hlavu. Alexander Scheer podává výborný výkon. Gundermann je zřejmě v současnosti důležitý příklad a celebrita pro Lausitzský region. Já tam byl předloni v okolí Hoyerswerdy pár dní s Matfyzem na kolečkových bruslích (nové dráhy okolo jezer v hlubokých lesích bývalé východoněmecké hnědouhelné oblasti) kousek za Libercem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý osud Alexandra Gundermanna sledujeme ve fádním podání. 1) Film svou atmosférou i postupy jakoby byl vyroben v NDR. Není divu. Režisér Andreas Dresen pracoval ve východoněmeckých studiích DEFA. Rovněž scénáristka i kameraman jsou z NDR. I 42letý Alexander Scheer (autor hudby a herec - titulní role) je rodák z východního Berlína. Takže mě můj pocit nezklamal._____ 2) Jako 18letý naivní idealista nastoupil Gundermann do školy pro důstojníky, kde vydržel jen do chvíle, kdy odmítl zazpívat chvalozpěv na návštěvu školy, ministra obrany Hoffmanna._____ V povrchovém dole, kde pak pracoval zpočátku jako pomocný strojník, neoficiálně spolupracoval se Stasi (1976 - 1982). Chtěl si naplnit svůj dětský sen - stát se špiónem. O své spolupráci se Stasi mluví mj. v rozhovoru pro Rundschau._____ Když věc vyšla v roce 1995 najevo, okomentoval ji takto: Ich sehe mich nicht als Opfer und auch nicht als Täter. Ich habe mich mit der DDR eingelassen – mit wem sonst? – und ich habe ausgeteilt und eingesteckt. Und ich habe gelernt. Deswegen bin ich auf der Welt. Nejsem pachatel ani oběť. Ztotožnil jsem se se svou vlastí - s kým taky jiným - s ní jsem se dělil a do ní jsem vrostl. A poučil jsem se. Proto jsem na světě._____ V roce 1977 vstoupil do SED (ale už jako kandidát byl sporný), odkud ho po několika létech (1984) za kritiku funkcionářů a nepřizpůsobivé chování vyloučili._____ 3) Zpívající bagrista se vyjadřoval ke svému dělnickému životu a politickému přesvědčení (levičák, komunista, později přívrženec Gorbačovových reforem)._____ 4) Vegetarián odmítající cigarety, alkohol i drogy, byl předskokanem koncertu Boba Dylana a Joan Baezové v roce 1994._____ 5) Vztah Ossies k západním Němcům pěkně vyjádřil ve své písni: Du hast mich auf dein Traumschiff mitgezottelt / doch ich kann dich nicht mehr leiden / du drückst mich an dein Herz aus Stein / Und ich sollte dankbar sein. Přitáhl sis mě na svou loď snů / ale já už to nemohu snést / tiskneš mě na své srdce z kamene / a já mám být vděčný. _____ 6) Rád bych si stočil jeho pěkné songy. Mohl by mi někdo pomoci je najít? Mám pouze jeho poslední koncert Krams z roku 1998 (týden před smrtí). ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Asi, ako by to vypadalo, keby sa tak načrelo do spisov ŠTB Michalovi Kocábovi. To už zostane len TABU, o čo sa určite postaral borovičkár Havel a sedmospáč Schwarzenberg. Michal sa aspoň postaral o Rusov a bojoval za Československo, čo zničili väčší darebáci. Gundermann je prostoduchý príbeh klubového pesničkára, ktorý sa pretĺkal nešťastným komunizmom, ako informátor za cenu, aby nakukol za oponu. Vcelku nič mimoriadne, ale reálne stráviteľné, slušne zahrané, na úrovni niečo nad priemer životopisného diela. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama