Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (214)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Ano, sice se jedná o dost dobře depresivní snímek, ale že by mě nějak uchvátil, to určitě ne. Má svou atmosféru, má své světlé momenty, ale pořád se jedná pro mě o průměrný film, který mi neukázal nic zajímavého. Chvílemi jsem se i nudil, ale myslím že pro fanoušky hororu je to povinnost, ikdyž se spíš jedná o thriller. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je podle mě zajímavější jeho (svého času) nedostupnost a možná kultovost - než film samotný. Už dřív jsem se zdejšími komentáři nechala trochu předstrašit, ale nebylo to ani šokující ani tak strašné (budiž - až na scénu "domácího videa"). Je to tím, že se mnou víc zamává to plíživé a rafinovaně zakomponované, než mrtvoly a krev většinou bez dějového zázemí a psychologického podloží. Henry vyprávěním o ztrátě svého "panictví" sice naznačí, kde je zakopaná fena, ale většinou se chová jako stroj, který se ke všemu porouchal. Do makovice parťáka Otise se dalo kouknout mnohem víc - napřed je to jen flákač, pak zažije šok a pak se rochní. Ten konec byl nevyhnutelný, ale jako by vystřihli jeho "předehru". ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejsyrovější, nejhnusnější, nejdepresivnější, nejnechutnější, nejrealističtější, nejbizarnější, nejvíce kufr zvedající film o sériovém vrahovi, co jsem kdy viděl a zřejmě snad i co byl kdy natočen. Otis je ta nejčistší a nejryzejší esence zvrácenosti, jakou znám. Je to prostě hnus. Už vám došlo, že to je pochvala? ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Opravdu působivý minimalistický zabijácký film. Henry, takový normální nesmělý zabiják, a jeho slizký kníratý komplic Otis dostanou jednoho dne návštěvu v podobě Otisovy naivní mladší sestry. Film vyniká hlavně (v rámci žánru) detailní psychologií všech tří postav, jejichž životy vybočí ze zaběhutých kolejí, neví si s tím rady a vzniká neustálé napětí hrozící výbuchem. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Bohužel.. Realistický look z počátku připomínal velice mrazivou, autentickou hrůzu, kterou vyvolávaly Poughkeepsie Tapes, avšak nakonec se Henry k oné atmosféře ani nepřiblížil. Michael Rooker určitě velmi solidní, ovšem ve výsledku to na mě prostě nefungovalo a nedostavil se strach, nýbrž nuda. Lehko předvídatelný závěr už jen dovršil mé zklamání - 40%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Henry Lee Lucas (Michael Rooker) se sice k velké spoustě zločinů přiznal, časem bylo ovšem prokázáno, že většinu těchto zločinů spáchat nemohl. Jistě alespoň dvě vraždy spáchal, poté se mu nejspíše zalíbilo, jakou „celebritou“ se po zatčení stal, a šerifové díky jeho přiznavačství jednoduchou cestou uzavřeli několik případů. (LuNicy)
  • SPOILER Ve skutečnosti nebyl Otis Henrym zavražděn, ale umřel ve vězení na infarkt. (DaViD´82)

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama