Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečné události. Městečko Wörgl v Tyrolských Alpách se potýká s velkými problémy a je na pokraji krachu. Starostou je zvolen Michael Unterguggenberger (Karl Markovics), který se rozhodne řešit problémy svérázným způsobem. Ekonomika se rozproudí a nezaměstnanost prudce klesne. (GeorgeS75)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

GeorgeS75 

všechny recenze uživatele

Filmy podle skutečné události někdy mohou nudit. Ovšem tento film je zvláštní tím, že ukazuje možnosti nového druhu peněz. Pracovní poukázky z Wörglu byly později inspirací ke vzniku celé řady lokálních měn. Kdyby nedošlo k tomu, co je ve filmu (soud a zákaz), pravděpodobně by nebyla druhá světová válka. Jaká věc je schopna takového obratu v historii lidstva? Osobně mě udivuje, že byl film natočen a nezakrývá žádné skutečnosti. Působivé a inspirující. Myslím, že velmi emotivní. Doufám, že se někdy dočkáme dabingu a odvysílání v televizi. Za věrné zobrazení historie, inspiraci a odvahu dávám pět hvězd. Díky toho, co se tehdy stalo, můžeme posunout lidstvo o pořádný kus dopředu. Respekt pane Starosto! A děkujeme! ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

V době kdy píši tento komentář, film ohodnotilo pouze 7 uživatelů csfd, přestože od jeho televizní premiéry uplynul téměř rok a půl. To je rozhodně škoda! Kvalitně zpracovaný snímek podává svědectví o dávno zapomenutém ekonomickém experimentu, který poukazuje na skutečnost, že příčinou ekonomických krizí bývá samotný peněžní systém. Zázrak z Wörglu tak určitě stojí za shlédnutí a jeho nosná myšlenka za zapsání do všech učebnic ekonomie. ()

Reklama

karnifex 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, jenže zpracování takové jalové (ale je to jen televizní film - ve srovnání s průměrnou produkcí ČT jsou minimálně herecké výkony na výrazně vyšší úrovni). Trochu skřípe, když se tvůrci pokusí o vtip (klasický "německý humor") a taky klišoidní zpracování "nelehkého znovu-budování vztahu otce a syna", ale jinak to jde.. ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Po filmové stránce typicky televizní záležitost, která svými kvalitami nevybočuje v žádném směru, nicméně pravá síla snímku tkví ve skutečném příběhu, který se úspěšně snaží převyprávět. Michael Unterguggenberger ukázal světu (Rakousku), jak lze v rámci komunity (vesnice, města) jednoduchým způsobem pomoci lidem v probíhající finanční krizi tak, aby z něj těžili všichni. Teda až na mocné a bohaté (banky), což je kámen úrazu. Systém, díky kterému šlo pravděpodobně předejít Druhé světové válce a šlo by s ním předejít mnohým konfliktům dnes i v budoucnu tak naráží na elity, na lidskou hloupost a zakalenou mysl fanatických jedinců. Inspirativní, dojemný, ale na druhou stranu také smutný a částečně demotivující příběh o tom, proč je tak těžké udržet dobré věci ve společnosti. Přitom stačí jen trocha sounáležitosti a empatie. Chtěl jsem říct, že se divím, že jsem o tomhle příběhu nikdy neslyšel, ale když nad tím tak přemýšlím, tak se vlastně nedivím. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Henry David Thoreau řekl: "Rather than love, than money, than fame, give me truth." Tenhle film není žádný herecký, režisérský, kamerový, střihový skvost. Vizuálně není nijak velkolepý - bez efektů a CGI. Zato má velmi silné poselství a pravdivý příběh. Pikantní je, že vrhá nelichotivé světlo na současný centrální a monopolistický monetární a politický systém. V Rakousku 30. let je dokonce rakouská centrální banka větší záporák než samotný Hitler. Pozoruhodné přitom je, že film spolufinancoval rakouský a bavorský veřejnoprávní rozhlas, spolková země Tyrolsko a další státní instituce. Rakušané netočí mnoho filmů, ale lepší jeden takovýhle pořádný, než 1000 vycucaných hollywoodských příběhů o hrdinném federálním agentovi, který nic netušící občany zachrání před drogovými dealery, vrahy, teroristy či mimozemšťany. O užitečnosti centrálních bank se vedou spory, ale přinejmenším držitelé Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman, F.A.Hayek a Joseph Stiglitz měli všichni přinejmenším své výhrady. Vypovídající je také citát, který se připisuje Henrymu Fordovi: "It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning." ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama