Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středoškolák Ethan (Logan Miller) touží po mediální slávě. Společně s kamarádem Seanem (Keir Gilchrist) tak vymyslí experimentální šestitýdenní projekt, jehož terčem je starý morous Harold Grainey (James Caan) ze sousedství. Prostřednictvím využití moderní techniky ho chtějí přesvědčit o tom, že v jeho domě straší. Během jeho nepřítomnosti se s veškerým potřebným vybavením vplíží dovnitř a v obytných prostorách domu provedou instalaci minikamer a dalšího zařízení. Z Ethanova pokoje následně monitorují každou vteřinu Haroldova života a sledují jeho reakce na výpadky elektřiny či bouchání dveří. Mimo jiné také zjišťují, že ve svém uzamčeném sklepě tráví stále více a více času. Skrývá snad nějaké tajemství? Zvědavost postupně zvítězí, a tak se vydávají na průzkum. Cena za poznání pravdy bude skutečně vysoká. (Psychor)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (25)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

(Pre mňa) štylisticky a koncepčne veľmi podobné snímke Disturbia – dvaja mladí teen sliediči sledujú deda-suseda naproti ulici na tichom, idylickom predmestí. V prípade Disturbie mali podozrenie, že je sériový vrah (s/o Leto 84), v prítomnom, že v jeho dome straší, čo zakrývajú za, resp. prekrývajú súbežne s ich (asi) školským experimentom. A starček je zhodou okolností James Caan, ktorý tu úplne vyzerá ako zlacnená (alebo drahšia, súdiac podľa tvojho pohľadu) verzia Kelseyho Grammera. --- Filmu nechýba napätie aj napriek tomu, že už v prvej desiatke minút ti zrejme bude jasné, odkiaľ fúka vietor. Prelínanie troch časových rovín je pekným spestrením. Slušne zostrihané a postupná zmena vykreslenia hlavnej postavy veľmi uspokojivá (rejža si ma omotal okolo prsta; vážne som si myslel, že to bola prostitútka) a podobná reálnemu životu – nevieš, kým nevieš. Rozuzlenie ma vždy rozbije. Cením tiež hudobný podkres a chalanovu izbu, ktorá je odkazom a poctou filmovej časti popkultúry. A keď zazvoní zvonček, všetkému je koniec... ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ (5.10.2019) (25.2.2022) (5.10.2022) (6.10.2022) (30.1.2023) (3.3.2024) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V průběhu děje je divák průběžně namlsáván očekáváním čehosi temného, děsivého, tajemného, aby se nakonec vše rozuzlilo (nepřekvapivě) ve fádní a moralizující zápletku. Ale přece jen dvě hvězdy mi přijdou málo, herci mi nevadili, děj mě nenudil, a tenhle film pro mládež mě bavil určitě víc, než třeba nový Star Trek pro malé děti. Takže slabá třetí. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když mě finále lehounce zklamalo, přece jen je dle mého tenhle film dost dobrý na to, aby stál za pozornost. Je to takové komorní, mockumentary se tu využívá jen ta akorát, aby to neodradilo a celkově je to docela napínavé a funguje to. Záleží jen na tom, jestli se vám to finále bude líbit nebo nebude. A za mě ušlo. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdilo, že velkého hororového experta musí mimo jiné zdobit i značně vyvinutá hororová intuice. Snímek Good Neighbor je totiž žánrově charakterizován výhradně jako thriller, a tak pravděpodobně zůstane v očích běžného hororového fanouška bez náležité odezvy. Skutečný hororový odborník jako já však díky své intuici okamžitě vytuší, že by detailnější průzkum rozhodně nebyl na škodu. Poměrně originální námět se mi zálibil a hned jsem si ho částečně asocioval s nedávným veledílem F. Alvareze - Don't Breathe. Se zhlédnutím snímku jsem pak již neotálel ani minutu. A vyplatilo se. Good Neighbor se ze začátku tváří jako found footage, čímž divák získává autentický náhled do života strůjců celého experimentu. Posléze však vidíme i záběry z klasické kamery kombinované se záběry z instalovaných minikamer, což vše dohromady vytváří opravdu zajímavý mix. Časová posloupnost záběrů je převážně lineární, avšak vyskytují se zde i krátkodobé prostřihy do soudní síně, které částečně poodhalují výsledek projektu a mírně tříští budovanou atmosféru. Především bych řekl, že jejich užití nebylo vůbec nutné a jedná se tak o prvek spíše kontraproduktivní, který zároveň považuji za největší slabinu snímku. Herecké výkony jsou kvalitní, zejména v podání Jamese Caana, a podporují tak dynamiku vývoje postav, především výborně napsaného protivu Harolda. Samostatnou kapitolu pak představuje precizní atmosféra, která na diváka neustále šplouchá vlny znepokojení z Haroldova temného domu, aby pak v některých momentech udeřila prudce a nečekaně jako tsunami. Divák jistě ocení i nápadité zakončení celého příběhu. Good Neighbor lze považovat za jeden z nejlepších hororů tohoto roku a já mu tak uděluji slabších pět hvězd a jméno Kasra Farahani si tučně poznamenávám do svého hororového zápisníku. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Zaujmou herecký výkony, napínavější atmosféra (hlavně díky dobrý práci s kamerou, zvukem i hudbou) a sympatická snaha překvapit diváka finálnim twistem. Závěrečný pointě se pak docela daří předat poselství, že neni radno soudit druhý, když o nich nic nevíme. Někoho možná pointa zklame, resp. si bude řikat, že by radši dostal víc akčnější / hororovější finále, ale já byl v tomhle ohledu spokojenej. Kdyby si tvůrci nechali soudní scény až na samotnej závěr a věnovali se ještě víc Graineyho postavě resp. baráku na úkor rozhovorů mezi Ethanem a Seanem, mohlo vzniknout ještě něco zajímavějšího, než solidní thriller na jednu projekci. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Policajt Palmer (Edwin Hodge) na súde tvrdí, že prehliadku domu vykonával s vytasenou zbraňou. Mal ju však celý čas v puzdre. (Real Tom Hardy)
  • Experiment započal 19.9. Postavy však 23.9 označili za šiesty deň. 19.9.2014 bol vo filme označený za sobotu, v skutočnosti bol piatok. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama