Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA ║ Tržby Celosvetovo $94,914▐  Tereza Nvotová je fakt klasa, artová parádička ale len vizuálna, obsahová ani náhodou, taktiež herecká brilancia ani z ďaleka, prevažne len amatérske prejavy od zúčastnených. Jediná tá Olhová sa s tým ksichtom tam hodí, do tejto bosoráckej báchorky.  /35%/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Popis světa zakořeněného ve starých privilegovaných časech. Vše tu řídí hrubí muži popíjející pálenku. Ženy jsou zoufalé. Místní obyvatelé věří, že se v podobě hlavní hrdinky filmu vrátili čarodějnice. Zápletkou film připomíná venkovský horor, ale zároveň to je detektivka a drama. Motivů a postav je tu přehršle včetně toho lesbického. Děj se odehrává na hraně skutečného a snového světa. Prostředí hrdince moc nepomáhá. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

S chutí Svetlonoc pochválím, film jsem shlédla s opatrným zájmem, řada scén byla trefná, oceňuji vyobrazení slovenského vidieckého zmýšľania, které nebylo z ranku hororu, v drtivé většině realita, což by člověk 21.století asi těžko pobral. Naprosto rozumím, že ženy využily možnost a velkou chutí do filmu napálily, co jim na rozum přišlo: velikonočních kokotských tradic včetně, bití žen i dětí, iracionálních středověkých názorů soudobých vesničanek, předsudků, agrese vůči odlišnosti, nedělního kostelního pozérství, snad jen vytknu hlášku se zabitím hada, ta už mě tedy zatahala za uši, mít či nemít děti, prostě ačkoli souhlas s palčivostí současných témat, někdy je méně více. Nešťastná byla i slabá artikulace hereček, pohudraly si, hudry, jen co je pravda, to byla otrava, ale jinak mě to bavilo. Hodně! Vizuálně skvělé. Marek Geišberg vynikající! Přesně trefil klasický typ, který dlouho nevyhyne, Robo Jakab rovněž, ( v reále oba sympaťáci a zlatíčka) potěšila mě skvělá Zuzka Konečná v roli Žofky, vždy vynikající Jana Oľhová i má oblíbená Iva Bittová. Z dílka na mě dýchlo, že se zúčastnění natáčení zhostili moc rádi a se ctí, což je vždy příjemné a výrazně  to přispívá k dobrému dojmu z filmu. Ten vlastně nepatří mezi mé vybrané žánry, přesto mě nečekaně potěšil. Vydařené. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další kolorit Slovenského venkova. Se nedivim, že se ze Slováků dělaj baranotrtkači, když to tak podle nich samých vypadá takhle zaostale a lidi tam ujížděj na kletbách a čarodějnicích. No, ale to může bejt vlastně jedno, taková filmařská inovace. Nebo teda, nevadilo by to, kdyby vše ostatní dávalo smysl, ale tady nedává vlastně smysl vůbec nic. Plus jsou to asi tři filmy v jednom, sociální drama, folklórní mystery, a v neposlední řada snaha o duchařský horor. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tím hororem si nejsem úplně jistý. Je tu sice prostředí jako dělané pro čarodějnické rejdění a svatojánská noc má mysteriózní nádech, ale to podle mě nestačí. Já to vidím jako příběh holky, která se v nelehké životní situaci rozhodne, že se vyrovná se svou pohnutou minulostí. No a kromě vlastních démonů se musí postavit i předsudkům slovenského zapadákova. Upřímně všechny ty alegori,e feministikcé podtexty a poutání se s přírodou, o čemž tady píšou ctění spolukomentující, to všechno jde mimo mě. V mých očích se film omezuje jen na srážku městské dívky s místními vidláky. Ale v tomto případě se nejedná o klasické hixplo, ale spíš o rodinné a sociální drama. A jako takové celkem funguje. Všechny ty psychadelické výjevy a jinotaje mi sice přišly tak nějak navíc, ale jinak to má moc hezkou atmosféru, která dokáže vtáhnout i příběh, jenž sice není dvakrát objevný, ale v naších luzích a hájích působí neotřele.  Jen je škoda, že Nvotová zůstává dlužit několik odpovědí a chování některých postav mi hlava moc nebrala. Připadalo mi, že ve scénáři se nejspíš jen škrtalo a všem bylo jedno, jestli to pak bude držet pohromadě. Každopádně nad průměr film tahají především herečky. Natalia Germani je fantastická a jednoznačně patří k nejtlantovanějším českým a slovenským herečkám a Eva Mores je pak asi nejpříjemnějším překvapením. 65% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Tereza Nvotová a Barbora Námerová vycházely při tvorbě scénáře mimo jiné z knihy Tatiany Bužekové „Nepriateľ zvnútra: Nadprirodzená hrozba v ľudskej podobe“. (Forum Film CZ)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama