Reklama

Reklama

Ideální palác

  • Francie L'Incroyable Histoire du facteur Cheval (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku 19. století si prostý pošťák Joseph Ferdinand Cheval (Jacques Gamblin) každý den klestí cestu od vesnice k vesnici po celém Drôme. Z tíživé samoty jej vytrhne setkání s osudovou ženou Philomenou (Laetitia Castová). Z jejich svazku vzejde dcera Alice. Kvůli dítěti, které miluje nadevše, se Cheval vrhne do riskantního projektu, jehož cílem je postavit pro Alici vlastníma rukama dokonalý palác. Tento obyčejný muž, kterému život vždy házel klacky pod nohy, ve svém úsilí nikdy nepoleví a zasvětí dlouhých třiatřicet let výstavbě neobyčejného díla – "Ideálního paláce". (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (24)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý příběh a námět, který si zasloužil zfilmování. O podobném příběhu jsem vůbec nevěděl, takže zde film u mě účel jednoznačně splnil. Okamžitě jsem po shlédnutí studoval, kde se tento Ideální palác nachází a přemýšlel nad tím, že jestli ještě někdy budu moci za hranice, tak sem bych se moc rád podíval. Film byl navíc poměrně precizní ve vyprávění, takže tu herecky neskutečně dominoval Jacques Gamblin svojí rolí sebestředného Ferdinanda Chevala. Na to ale, jak sebestředný byl, ho film vykresluje docela jednoduše. To je ale asi jediná výtka jinak u moc zajímavého příběhu z Francie. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tenhle životopisný film mnohdy až dojemným způsobem oslavuje nezlomnost lidské vůle, která akceptuje moc přírody, aniž by se jí nechala pokořit. Venkovský pošťák Joseph Ferdinand Cheval (úžasně ztvárněný Jacquesem Gamblinem) musel každý den zvládnout 32 km chůze po opuštěných cestách, aby doručil dopisy. Kde na stavbu toho nádherného paláce vzal sílu a čas, to mi hlava nebere. Kdyby nešlo o příběh podle skutečných událostí, tak bych snad ani nevěřila, že se něco takového opravdu může stát. Kdo se chce přesvědčit na vlastní oči, ať se zajede podívat do městečka Hauterives nedaleko Lyonu. Právě tam se skví v celé své kráse Palais Idéal. (80%) ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

To si tak seženete novější film s Laetitií, protože chcete mít všechny její odhalené. A místo toho se dvě hodiny díváte na blázna, co patlá z bláta jakousi ruskou barabiznu. K tomu všemu Tonda Navrátil hlasově neobsáhne 40 let života jednoho člověka, takže se tam ve studiu dusí a vy se trápíte s ním. Smutný film, málo se děje, těžko se na to dívá. Že v žádném případě nejsem odpůrce francouzských artů, dokládá třeba moje hodnocení filmu o malíři Ronoirovi, viděného v Lucerně v rámci Cinema Mundi. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre nakrútený životný príbeh poštára Josefa Ferdinanda Chevala, ktorý bol zrejme autista ale napriek svojmu nie príliš spoločenskému správaniu sa mu podarilo zanechať svetu okrem potomkov aj úžasné architektonické dielo, do ktorého vďaka svojej tvrdohlavosti a pochopeniu blízkych, investoval neuveriteľné množstvo času a úsilia. Výborná produkcia a herecké výkony približujú divákovi ako osobnosť tak aj spleť vzťahov a emócií pretkávajúcich jeho život. Režisér z toho nerobil drámu, ale citlivo staval atmosféru vzťahov tak, že na konci nezostane jedno oko suché. 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Palác dokonalý, no film nedokonalý a nudný. V podstate ide o chlapíka, čo si zarputilo zaumienil niečo postaviť bez patričného vzdelania, pláca tam hlinu a na konci je vidieť výsledok, ktorý sa dá obdivovať. No cesta k tomu je sprevádzaná dojmom blázna, nejakého pochabého rojka, ktorý niečo vytvára úplne bezdôvodne. Zo všetkého by som pochválil len Laetitiu Casta, ktorá dôstojne zahrala tie životné premeny a na jej tvári bolo vidieť zub čas, kým sa po padnutí poslednej klapky zas vrátila k modelingu, teda odhaľovaniu. Som rád, že má aj oblečenú polohu v repertoári. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Monumentálnu sochu s názvom Palais idéal možno dodnes obdivovať v malom mestečku Hauterives, v departamente Drôme (Franczúzsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama