Reklama

Reklama

Situace je vážná, nikoli však zoufalá

  • Francie La Situation est grave... mais pas désespérée (více)

Obsahy(1)

Podnikatel Bertrand Duvernois má velké plány a k jejich uskutečnění nutně potřebuje přímluvu ministra Mazarda. Taková záležitost se nejlépe projednává v soukromí, Bertrand tedy pozval politika na víkend do zámku své snoubenky. Mazardovi to přišlo vhod, neboť s sebou mohl vzít utajovanou milenku. Diskrétní atmosféra ale rázem vezme za své, když se v zámeckém parku začne ozývat střelba a všude se to přímo hemží uniformami a novináři. Z vězení totiž uprchl trestanec, jehož matka bydlí v sousedství, a policisté se rozhodli zřídit si hlavní stan právě na místě, kde pobývá záletný pan ministr. Hnízdečko lásky se mění v hotový průchozí dům... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Z této komedie jasně kouká, že byla natočena v období, kdy se zejména ve Francii točily tyto typy komedií jako na běžícím pásu. Doba byla jednoduše taková, komika vycházela ze situací, které lidé znali a patrně to byla opravdu švanda. Obávám se, že tato doba už je pryč a přestože je v komedii pár vysloveně vtipných momentů, nestačí to na to, aby mě komedie opravdu pobavila. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Situace je vážná a (pokud je Lefevbre v hl. roli) tak i zoufalá. Sotva průměrná skorokomedie, kde asi nejvíc vadí slabý scénář a která vyniká snad jen tím že byla prý uvedena už za komančů v 70. letech a je tu bohužel pořád s námi díky TV reprízám a stíní mnohem lepším fr. filmům, které se na obrazovky nedostanou. Jen Serrault, který zas jednou dokazuje své herecké umění tím že i v blbém filmu udrží svůj vysoký standard, je tou pověstnou třešničkou na hodně zkaženém dortu. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tento film je vlastně nadčasový. Přestože se odehrává na Štědrý den, nenalezl jsem v něm ani kapku (tedy, pardon) vločku sněhu. Anebo to prostě odflákli a natočili to v létě. Jenom v něm na rozdíl od současného adventu nevidím žádného Alzáka, se kterým mám společné reakce holek a  o kterém nám tento advent tak krásně zazpíval Pokac. Tato komedie není vyloženě krásná, místy působí jako by ani neměla nějakou pořádnou filmovou režii. Je to prostě ,,divadlo na plátně.´´ a já mám podobné francouzské filmové divadelní komedie rád. Viděl jsem tedy už i lepší, toto bylo místy zbytečně překombinované, aniž by některé zápletky nevyšuměly do ztracena a byl by dostatečně využit jejich potenciál. Ale vlastně se u toho nedalo nudit, pořád bylo co sledovat, uteklo to jako voda a užil jsem si to. Milovnící mírně absurdního humoru si taky příjdou na své. Dovolím si tedy mírně nadhodnocovat. Dal bych si cukroví... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jacques Besnard natočil jednu komedii, kterou hodnotím jako mimořádnou a to Krást se musí umět (1975). Většina zbylé tvorby, s níž jsem měl dosud tu čest, se pro mě nese spíše ve znamení toho průměrného, co francouzská komediální tvorba na plátně 60./ 70. let přinášela a to platí i o této adaptaci údajně úspěšné divadelné hry. Kámen úrazu zde tkví mimo jiné v obsazení jedné z hlavních dvou mužských rolí: Jean Lefebvre zde dostal jednu z příležitostí zahrát si v roli zcela odlišné od jeho tradiční polohy zábavného ňoumy, ale bohužel se jí nedokázal chopit s patřičnou záživností. Lefebvrova neustálá přítomnost mě občas otravovala, ale stále je to nic proti otravnému neustálému omdlévání služky. „Situace je vážná, nikoliv však zoufalá...“, protože kolotoč absurdně bláznivých situací v šíře celé sbírky pestrých postav zde v jistých momentech přeci jenom dobře funguje... a protože jí zdobí navrch Michel Serrault, jenž si toho svého ministra vychutnává s ohromnou lehkostí. Na jedno (tak s odstupem času i dvě :)) zhlédnutí určitě fajn oddechovka, byť s jistými slabinami. 60% ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Lepší čtyři hvězdičky. Bylo tam nějak moc omdlévajících, jinak ale to byla švanda, která musí především dětské publikum pobavit. Ne, skutečně ty zápletky byly dobré, ale nějak se často opakovaly. Mdloby, přetahování mrtvoly, hra na schovávanou, ale mezitím i skutečně dobré gagy a vtipné průpovídky. Co by pan ministr dělal, kdyby ho sesadili, vždyť on přece nic jiného neumí... Přesně do terče i na většinu našich ministrů, co jich tu za třicet let bylo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Vicomtessa Sofia (Maria Pacôme) aj v stave bezvedomia, keď ju prenášajú, zdvihne v jednom momente nohu a potom aj svoju ruku k hlave (cca 54:12-54:19). (GabrielGabko)
  • Natáčení probíhalo v prostorách zámku Nandy čtyřicet kilometrů od Paříže. (Terva)
  • Film je již pátou spoluprací Jeana Lefebvra a Jackuese Besnarda. (Terva)

Reklama

Reklama