Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Námořní smlouva (S01E03)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Doktor Watson obdrží dopis od svého bývalého spolužáka Percyho Phelpse, jehož profesní kariéra se ocitla ve vážném ohrožení. V dopise ovšem neuvádí podrobnosti, proto se za ním Watson okamžitě vydává ve společnosti slovutného Sherlocka Holmese. Percy působí jako úředník na ministerstvu zahraničí, jemuž ministr před několika týdny svěřil delikátní úkol a teď hrozí obrovská diplomatická ostuda. Ztratila se totiž tajná smlouva mezi Itálií a Británií, jejíž opis měl Percy na starosti. Jedná se o velice složitý případ a Holmes nechce učinit ukvapené závěry. Podaří se mu odhalit strůjce zrůdného spiknutí dřív, než se obsah smlouvy dostane na veřejnost? (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I hle, Sherlock zase jednou řeší případ, který vlastně ani není moc zajímavý (což platí i o povídce, kterou jsem sice četl, ale dokonale a bezmezně se mi vyzmizíkovala ze škeble), ale na druhou stranu, Jeremy Brett je prostě výborný a zvládá být hlavním (v tomhle konkrétním případě i jediným) tahákem. Průměrná část fajn Holmesovského cyklu, tentokráte bez falešných divnoknírů (teda ne že by použili pravé kníry, ale nevypadají jako deprimovaný králík, ani jako před týdnem mřelý slepýš). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odhalení tentokrát není nijak překvapivé ani dramatické, ale přesto se mi moc líbí, že si tvůrci pro začátek seriálu vybrali tyto poněkud opomíjené, ovšem ne nezajímavé případy. Holmes je od začátku do konce v pohybu (moje podezření, že právě Brettovým pojetím se Benedict Cumberbatch inspiroval nejvíce, je čím dál silnější), usilovně přemýšlí a má z toho očividnou radost, Watson se s každou epizodou zapojuje víc a víc. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No s adaptacema Sherlocka Holmese mám jeden problém. Když se podívám na film natočený podle povídky, kterou jsem nečetl, tak se v budoucnu ochudím o skvělý čtenářský zážitek. Když se podívám na adaptaci povídky, kterou jsem četl, tak už to zase není vůbec ono, proto mám mnohem radši filmy, které se Sherlockem pouze volně inspirovaly a žijí si dál vlastním životem (viz. třeba série s Basilem Rathbonem nebo Sherlock Holmes s Downeym atd.). Povídku Námořní smlouva jsem četl asi před půl rokem, takže jsem si ne úplně pamatoval o čem je. Nicméně jsem věděl, kdo je zloděj a v průběhu mi došly i všechny další souvislosti. To bohužel ovlivnilo trošku můj zážitek z tohoto jinak velice pěkného televizního filmu. Jedná se určitě o velice věrnou adaptaci a Jeremy Brett v hlavní roli exceluje. Takhle si Holmese představuju a nemůžu se zbavit pocitu, že se Brettem Downey hodně inspiroval. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další výborný díl, i když o něco slabší. Znovu ale jde o příjemně strávený čas se slavným detektivem s excelujícím Jeremym Brettem v hlavní roli. Opět se jedná o velmi věrnou adaptaci předlohy, která je s kvalitou na stejné úrovni. Sice mi tady trochu schází ta správná atmosféra, ale vtipy jsou výborné a venkov je opět idylický. ,, Podezříváte někoho?" ,, Podezřívám sebe". Naprosto parádní je rozuzlení, to je fakt výborně ztvárněné. V češtině jsem moc dílů neviděl, ale tento je jeden z nich. Dabing Martina Stropnického je celkem v pohodě, ale vůbec mi nesedl český hlas Davida Burkea. Námořní smlova je jinak opět kvalitní epizodou. 90%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prípad síce známy, ale samotné odhalenie zločinu je tak triviálne, že mohlo fungovať vážne iba v literárnej podobe. Námorná zmluva vlastne ani lepšie byť zadaptovaná nemohla, Brett je absolútne dokonalý, najmä jeho prehovor o kvetinách si dlho zapamätáte. A trochu aj tej dramatizácie z jeho strany na konci. Nechýba ani trochu toho humoru, labilný tridsiatnik odpadáva pri zlých správach a z krádeže má dva mesiace horúčku, starostlivá snúbenica ho pri tom drží ako šteniatko... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Námořní smlouva" tento seznam uzavírá. (PhillM.)

Reklama

Reklama