Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži (Josef Vinklář, Jan Tříska a Oldřich Vízner) se chystají na útěk za hranice. Na okraji Prahy přepadnou sanitku, osádku přivážou ke stromům v lese a omámí chloroformem. Poté přepadnou a zavraždí příslušníka SNB a ze služebny uloupí zbraně. Pachatelé těchto hrůzných činů jsou včas dopadeni. Lídě Zemanové se narodí dcera... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Slovo „strach“ zazní ve filmu přesně 17x. (ClintEastwood)
  • Hausbot, ve kterém se pachatelé schovávají, stojí u Vyšehradského železničního mostu na Výtoni a je z roku 1872. (sator)
  • Jula (Josef Vinklář) disponuje německým samopalem M 40, který používali převážně výsadkáři. (sator)

Třicet případů majora Zemana (1974) (seriál)

  • Zeman (Vladimír Brabec) aj zločinci používajú pištole CZ 27. Zločinci okrem toho majú aj nemecký samopal MP38 alebo MP40. (ČSFD)
  • Režisér Jiří Sequens sa podľa svojich slov len riadil námetom, ktorý dostal od ideovej komisie. Tá na príkaz komunistických pohlavárov na výrobu časti seriálu dohliadala. Ideová komisia sa pri vyberaní námetu nechala inšpirovať príbehom bratov Mašínovcov. Bratia Mašínoví boli obaja vyznamenaný prezidentom E. Benešom za chrabrosť, viedli v roku 1953 skupinu piatich ľudí pri úteku za hranice. Všetko prasklo, ale bratia Mašínoví sa na západ prestrieľali. Zostalo po nich šesť mŕtvych. Dvaja z ich skupiny boli neskôr zadržaní a popravení, bratia Mašínoví a Milan Palmer sa dostali až do USA, kde narukovali do americkej armády. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama