foto

Josef Větrovec

  • nar. 5.3.1922
    Plzeň, Československo
  • zem. 11.2.2002 (79 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Větrovec se narodil 5. března 1922 v Plzni do dělnické čtvrti Petrohrad, krejčímu fazonérovi a matce posluhovačce. K divadlu tíhl již od dětství, už v devíti letech stál na ochotnických prknech. Učil se v plzeňské Škodovce, hrál závodně házenou a byl členem spolku dělnické mládeže Kovodělník a mládežnického recitačního kolektivu RECKOV – Plzeň 5. Právě v této době se formovalo jeho levicové přesvědčení. Za nacistické okupace byl za rozmnožování ilegálních letáků Němci vězněn v plzeňských Borech, Terezíně a Buchenwaldu. I v těchto těžkých chvílích spoluvězňům recitoval a hrál.

Po návratu z koncentráku v osvobozené Plzni založil Větrovec Divadlo naší doby ’45 (1945 – 1946). Následně se stal profesionálem v plzeňském Divadle J. K. Tyla (1946 – 1960) a poté v pražském Divadle E. F. Buriana (1960 – 1990), kde působil do svého odchodu na odpočinek. Zde byl v době normalizace i uměleckým ředitelem (1973 – 1988) a zanášel na divadelní scénu oficiální „umění“.

Josef Větrovec se herectví nikdy neučil, ale lety své praxe se z něho vyvinul vynikající herec. Díky svému plastickému herectví a krásným hlubokým hlasem byl hercem charakterních dramatických i komediálních rolí s břitkým humorem, nadsázkou a ironií („Jezero Ukereve“, „Obyčejný člověk“, „I chytrák se spálí“, „Sprcha“, „Dvaasedmdesátka“, „Jízdní hlídka“, „Král Lear“, „Sen noc svatojánské“, „Julius Caesar“, „Veselé paničky windsorské“, „Hercule Poirot“, „Konec masopustu“, „Malostranská humoreska“ atd.).

Poprvé přišel bližšího do styku s filmovou prací až po svém definitivním příchodu do Prahy, díky roličce muže v hospodě v Čechově dramatu KOHOUT PLAŠÍ SMRT (1961). U diváků byl populárním svým jednoduchým herectvím bodrých a politicky uvědomělých vesnických i městských hrdinů současnosti i minulosti.

Takový byl třeba ředitel Grochol (LUCIE), vojín Pelnář (HVĚZDA ZVANÁ PELYNĚK), kapitán (UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ), akrobat Vencl (LIDÉ Z MARINGOTEK), rolník Josef Bařina (NOC NEVĚSTY), šejk (NA KOMETĚ), Dr. Jáchym (LUPIČ LEGENDA), ředitel ZOO (HROCH), provozář Šantala (HOLKY Z PORCELÁNU), kormidelník Vrána (MYS DOBRÉ NADĚJE), funkcionář KSČ Hrubý (OSVOBOZENÍ PRAHY), akrobat Kroupa (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM), kapitán VB (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), šéf Paul („JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE…!“), ředitel divadla („JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“), Obrist (PAN VOK ODCHÁZÍ), viník Dymeš (JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA), Franta Chovanec (ZRALÉ VÍNO a MLADÉ VÍNO), komisař First (ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, ANDĚL SVÁDÍ ĎÁBLA) a ředitel nemocnice (JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT a KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH), kdež se naposledy zjevil na stříbrném plátně. Rozhodně větší herecké příležitosti (než film) mu přinesla Československá televize.

Jako herec, komentátor a přednašeč se uplatnil v rozhlase („Dialog s doprovodem děl“, „Grünsteinova varianta“, „Před západem slunce“, „Pražský Žid“, „Kouř v očích“, „Hadrián z Římsu“), televizi (inscenace a pohádky ODCHÁZETI S PODZIMEM, KOUZELNÝ DŮM, EGYPTOLOGOVÉ, ŠPERK, LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU, DALSKABÁTY HŘÍŠNÁ VES ANEB ZAPOMENUTÝ ČERT apod., a seriály SOUDNIČKY, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MATKA, BYL JEDNOU JEDEN DŮM, CHALUPÁŘI, TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, DOBRÁ VODA, BAMBINOT, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, U NÁS DOMA, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, CIRKUS HUMBERTO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, DLOUHÁ MÍLE aj.) a dabingu (př. „MAYOVKY“ nebo „ANGELIKA“), kde často daboval např. Jeana Gabina a Buda Spencera.

Uplatnil se i jako spíkr (tř. MÍŠA KULIČKA) na audio nosičích s pohádkami s Hurvínkem (zločinec Drsňák). Jeho herecká práce šla v ruku v ruce s prací politickou a veřejnou. Jako přesvědčený komunista a člen KSČ byl př. členem Městského výboru KSČ v Praze, výboru SČDU a České mírové rady. Ve svém domovském divadle prosazoval jako umělecký vedoucí hlavně politicky angažované hry.

Za své herectví, a zejména za politickou činnost, byl poctěn Zasloužilým umělcem (1973), Řádem práce (1978), Cenou Jaroslava Průchy (1978), Medaili „Za zásluhy o hlavní město Prahu“ (1981), Medaili SČSP (1981), pamětní Medaili Světové rady míru (1982), pamětní Plaketu Klementa Gottwalda 1982, Medaili J. K. Tyla (1983) a titul Národního umělce (1983). Josef Větrovec, který se po roce 1989 stáhl do ústraní, zemřel už trochu zapomenut 11. února 2002 v Praze, necelý měsíc před svými osmdesátými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1994 Princezna ze mlejna
1993 Konec básníků v Čechách
1991 I čjort s nami!
Muž, který neměl důvěru (TV film)
Nález (TV film)
1990 Zvláštní bytosti
1988 Anděl svádí ďábla
Čertova skála (TV film)
Hodinář (TV film)
Jak se zbavit Křivonožky
Kouzelnice od křídového potoka (TV film)
Strom pohádek: O chytré Marině (TV film)
Stupne poražených
1987 Jak básníkům chutná život
Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)
Už od ráje (TV film)
Vltavská víla (TV film)
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 Hrdlička (TV film)
Kus života (TV film)
Mladé víno
Španělská paradentóza (TV film)
Velká filmová loupež
Zázračné dítě (TV film)
1985 Marné cesty holubů (TV film)
Princezny nejsou vždycky na vdávání (TV film)
Robotóza (TV film)
Výjimečná situace
Žáku Kašíku, nežeň se! (TV film)
1984 O nosaté čarodějnici (TV film)
1983 Anděl s ďáblem v těle
Pod nohama nebe
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
Zbohom, sladké driemoty
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Taneček přes dvě pekla (TV film)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
1981 Dostih
Láska na druhý pohled
Objednaná vražda (TV film)
Velké malé vody (TV film)
Zralé víno
1980 Jak napálit advokáta
Můj nezdolný lev (TV film)
Svítalo celou noc
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Nejhezčí příbeh z našeho JZD (TV film)
Pan Vok odchází
Švýcar (TV film)
Tím pádem
Upír ve věžáku (TV film)
1978 „Já už budu hodný, dědečku!“
Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Rudý primátor (TV film)
Slepice na smetaně (TV film)
Sólo pro starou dámu
Tajemství Ocelového města
1977 Což takhle dát si špenát
Hop - a je tu lidoop
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Na rohu kousek od metra (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Talíře nad Velkým Malíkovem
Ve znamení Tyrkysové hory
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (TV film)
Festival v Dolínku (TV film)
Ostrov stříbrných volavek
Paleta lásky
Poslední začátek (TV film)
Smrt na černo
1975 Konfrontace
Letní romance (TV film)
Lístek do památníku (TV film)
Muži jdou ve tmě (TV film)
Mys Dobré naděje
O Nanynčiných koláčích (TV film)
Osvobození Prahy
Stěhovaví ptáci (TV film)
Šperk (TV film)
1974 Bellinzonova pyramida (TV film)
Egyptologové (TV film)
Holky z porcelánu
Chytrost má děravé šaty (TV film)
Klasické příznaky (TV film)
Královské řádění (TV film)
Královské usínání (TV film)
Rafan (TV film)
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1973 Černé na bílém (TV film)
Divoká planeta
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hroch
Hvězda první velikosti (TV film)
Jakou barvu má láska
Josefina (TV film)
1972 Hráč
Lupič Legenda
Opory společnosti (TV film)
Slepé střevo (TV film)
1971 Uloupený princ (TV film)
1970 Kouzelný dům (TV film)
Na kometě
1968 České pohádky: Jak se sedlák se selkou ulakomili (TV film)
Královský omyl
Maratón
Na Žižkově válečném voze
Nejlepší ženská mého života
1967 Deštník (TV film)
Jak se krade milión
Noc nevěsty
Princezna Pampeliška (TV film)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Dědeček, Kyliján a já
Lidé z maringotek
Transit Carlsbad
Ukradená vzducholoď
1965 Anděl blažené smrti
Odcházeti s podzimem (TV film)
1964 Hvězda zvaná Pelyněk
Místenka bez návratu
Skok do tmy
Třiatřicet stříbrných křepelek
1963 I chytrák se spálí (divadelní záznam)
Lucie
1961 Kohout plaší smrt

TV seriály

1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pes (S03E03)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Útěk (E11)
Varieté (E10)
U nás doma (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
V tom starém domě (E06)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Návrat (E12)
Viníci (E11)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Neděle (E04)
Svíčková (E03)
Omáčka (E02)
další epizody (4)
Slané pohádky (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (E13)
Hrdlička zasahuje (E12)
Civilizace si žádá své (E09)
další epizody (6)
Čas zakladatelů (TV seriál)
Příliv naděje (E01)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Štvanice (S03E05)
Tatranské pastorále (S03E02)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1976 Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Účtování (E05)
Msta (E04)
Intrika (E03)
další epizody (5)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Třetí housle (S02E09)
Prokleté dědictví (S02E07)
Dáma s erbem (S02E06)
další epizody (7)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Náhradník (E09)
další epizody (11)
Matka (TV seriál)
Čin (E07)
Zklamaná naděje (E05)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
Strach (S01E08)
Mědirytina (S01E07)
další epizody (4)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
další epizody (5)
1973 Míša Kulička (TV seriál)
Boříkovy lapálie (TV seriál)
Tygr (E03)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Přísaha (E01)
1967 Soudničky (TV seriál)

TV pořady

2015 Televarieté 45 let (TV pořad) - a.z.
2008 Nezapomenutelné scénky (TV pořad) - a.z.
2004 Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1977 Jsi jako zahrada (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace