Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman vyšetřuje případ zavražděné ženy, jejíž trup bez hlavy byl nalezen v krabici na vltavském jezu... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

Recenze (37)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Proč mi ukazujete takovou hrůzu..." Špičkový díl legendárního krimi seriálu, tentokrát vycházející ze skutečného případu včetně mnoha kriminalistických detailů. Na začátku Sequensův odkaz na Hříšné lidi města pražského "s pouťovou" znělkou, pak náhle přesun do temné atmosféry a vyšetřování brutálního zločinu, o kterém stačí pouze poslouchat, slyšet do toho děsivou hudbu Zdeňku Lišky s tajemným vokálem a vidět místo mrtvoly pouze kartonový balíček nebo kufry na fotografii a silně z toho mrazí... a klidně se můžeme spokojit i s velice komorní výpravou ne moc atraktivních prostředí socialistických úřadů. Myslím, že tohle musí zaujmout každého! Kvadratura ženy je navíc nejen dobře udělanou detektivkou s výborným scénářem Jana Otčenáška na základě skutečností, reálných vyšetřovacích postupů, ale současně i zajímavým psychologickým portrétem kriminalisty, jenž právě překonává chvíle krize v soukromém i pracovním životě a jehož další život hodně záleží na vyřešení těžkého případu. Kontroverzní, šokující, drsné, nekompromisní... místy tragikomicky zábavné díky hláškám hlavní záporní postavy v podání neokoukaného Vladimíra Salače (,,Áááá, vida, trosky, to byl tenkrát pěknej vejšlap. Život je pes. To je tuším foxteriér, nee? Já se ve psech nevyznám, vzal jsem ho při focení jako uličníka."). Milena Dvorská si zasloužila určitě mnohem větší prostor, ale celkově, pokud se ponoříte do hloubky toho strašného brutálního zločinu, není tomuto dílu co vytknout. 95% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední ze tří případů Honzy Zemana, který mně zajímal. Kvalitní atmosférická detektivka plná vynikajících hereckých výkonů, výtečně napsaná i natočená a absolutně politiky prostá. Klenot české kriminální tvorby, a ačkoliv na geniální a mrazivou Studnu ani v nejmenším nemá, atmosférou a fantastickou hudbou jí tvrdě šlape na paty. A navíc je to oproti skutečnému případu upravené jen minimálně, což je další plus. Jen je škoda, že nám Honza nevyřešil i tu Otýlii. 80%. ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další dvojrole: Sklenčka, který hrál už plánického faráře, Salač, který hrál v prvním díle fotografa a Faltýnek, který si střihnul roli zubaře v Bestii. U Sklenčky je tu vidět jeho pravý věk (tehdy 57) narozdíl od vetchého starce pana faráře, kde ho museli maskéři zestařovat..  Zajímavé je, možná jste si u tohoto herce i v jiných rolích všimli, taklového třesu rukou. Nevím čím přesně byl tento třes způsoben, nicméně takový člověk by sotva mohl dělat špičkového chirurga. Nicméně Sklenčka si tuto roli vychutnal s velkou grácií a i když se asi hodně snažil on i režisér tento třes zamaskovat, při prohlížení fotografie je to stejně trochu vidět. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč mi ukazujete takovou hrůzu? Nebo to má bejt paní Truhlářová? Proboha kdo jí to udělal... Zeman truchlí za mrtvou manželku, ale musí se vrátit do služby, protože tohle může rozseknout jenom on a tak se mezi ním a na první pohled ne moc bystrým, ale o to víc rafinovaným pachatelem rozehrává hra na kočku a myš. Skutečný případ mám poměrně dobře nastudovaný a autoři se ho věrně drží, takže tu máme poctivou a hutnou kriminálku s nepříjemnou atmosférou a bez politiky. Určitě nejlepší díl celé druhé série.100% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Mně ten chlap připadá tak naivní, tak strašně naivní, že cejtím, jak je nebezpečnej." Tak tomu říkám kriminalistický čich. Já bych se tedy po stopě foxteriéra nedokázal vydat s takovou zarputilostí jako kapitán Zeman, ale zase bych na své kolegy, nyní tedy spíše bráchy, neštěkal jako on. Pro mě je Kvadratura ženy zkrátka takovým tím detektivováním, které díky bezhlavé mrtvole vypadá hrozně rafinovaně, ale ve skutečnosti je na něm zajímá pouze postava správce jezu Dejmka, který mne svým předvídáním otázek docela pobavil. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (16)

  • Slovo kvadratura má více naprosto rozdílných významů, scenárista měl na mysli nejspíše matematickou část, ve které se mluví o neřešitelnosti kvadratury kruhu. (sator)
  • Záznam výslechu probíhá na elektronkový diktafon Tesla ANP301 „Korespondent“ se speciální kovovou kazetou s páskem. (sator)
  • Točilo se v Holešovicích, Bohnicích, na jezu v Klecanech a Letenských sadech. (sator)

Reklama

Reklama