Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman přijíždí do Plánice vyšetřit sérii požárů. Setkává se tu se svými dávnými přáteli z Kateřinské Hory, Blankou (Jaroslava Obermaierová) a Karlem (Petr Oliva) Mutlovými. Během jeho přítomnosti vyhoří další hospodářské stavení a jako hlavní podezřelý je zadržen potrhlý syn bývalého kulaka (Jiří Plachý ml.). Na plánickou faru mezitím tajně přichází diverzant a chce, aby ho farář (Ota Sklenčka) ukryl. Diverzní skupina pak v místní škole během schůze zastřelí čtyři funkcionáře KSČ... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

špaček421 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady je asi nejhůř - rozhodně z první desítky. Díl, kde mi mělo být líto, že se na vesnici rozpadá komunistická organizace, navíc většinu dílu zabere nudné rozebírání vztahu komunistického předáka Olivy a jeho ženy Obermaierové. Kromě nich a jejího otce se z pátého dílu vrací i František Němec coby estébák Žitný, jehož úloha je snad jen politická. Zeman by nic nevyšetřil, kdyby neměl vzpomínky na koncentrák. Hlavními padouchy jsou samozřejmě západní voják, student, konfident gestapa, kněz a bývalý kulak Eman Zahradník. Což je ovšem nejlepší postava, celou dobu si z komunistů utahuje, spí ve stohu a hraje na harmoniku. Vilém Besser sice už zemřel jednou, ale proč by se neobjevil podruhé. Jeho mi ovšem bylo líto, narozdíl od Olivy. Že celý případ je překroucený a vyprovokovala ho ve skutečnosti StB, je už jen třešnička na dortu. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejpolitičtějších dílů, který se pokouší stoprocentně obhajovat proces kolektivizace. To byla velmi temná a násilná kapitola historie, což díl vůbec nereflektuje. Naopak komunista Karel Mutl říká Zemanovi, do kdy si to násilí "kulaků" ještě nechají líbit. Babické události byly komunisty využity k brutálním represím, mj. k více než deseti popravám (včetně nezúčastněných osob). Na druhé straně není pravda, že šlo v případě střelby ve škole (tři mrtví, čtvrtý předstíral mrtvého a přežil) o akci vyprovokovanou komunistickou Státní bezpečností. V Babicích stříleli antikomunističtí fanatici větší než příslušníci tzv. skupiny bratří Mašínů. Zejména to platilo o Ladislavu Malém, jenž rozhodně nebyl žádný dvojitý agent (takže v tomto bodě nebyli tvůrci daleko od pravdy). Čistě divácky mám desátý díl seriálu celkem rád (dramatičnost, spád i pár menších akcí), v rámci první řady je to můj čtvrtý nejoblíbenější díl. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odhlédnu-li od filmových kvalit, bylo by vhodné se pozastavit nad postavou faráře. Ten má své svědomí zatíženo již zhruba jednu dekádu a světská moc si jej nevšímá. Pak se mu na faru násilím vloudí zločinec, farář se ocitá v pasti kvůli možnému vyzrazení jeho dřívějšího hříchu. V roli oběti trpně snáší přítomnost muže, který se potřebuje zbavit svých komplexů. SNB faráře neoprávněně vyhodnotí jako jednoho z organizátorů teroristické akce. A můžeme si položit otázku, zda to nebyl zásah božích mlýnů za jeho předchozí fatální selhání coby slušného člověka. Procházka vždy rád vykresloval postavy, u nichž nedominovala ani čest, ani zločinnost. I zde nabízí divákovi k zamyšlení, zda měl být farář obviněn. Do doby, v níž hořelo i se střílelo je zasazen čistý romantizující prvek rozpadajícího se vztahu manželů Motlových. Jelikož i ÚSTRK konstatoval, že se v Babicích nejednalo o provokaci StB, lze tento díl považovat za jeden z politicky nejkorektnějších, pouze reflektující dobové reálie. Moderní pojetí Zločinu a trestu s farářem v hlavní roli mi přijde skvělé a určitě hodné zamyšlení. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Olívuu zabííílííí", jo, pardon, to byl Kozina. :-D Čekal jsem, že Olivu uvidím ještě v dalších dílech, tak asi ne....příběh o tom, jak to komunisti na venkově zase tak jednoduché neměli. Konec opět rychlý, zbrklý a nic nevyřešeno...aspoň z toho faráře měli vymlátit přiznání, to by Blanka koukala. A předsedovi mohli dát nějakou policejní ochranu, když už na něj jednou stříleli a kamarád Zeman nehne ani prstem. Z hlediska policejní práce dost zanedbáno. Doufejme, že rozuzlení bude v dalších dílech. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zakončení první desetidílné série nabízí ryze politicky motivovaný případ. V Plánici dochází k sabotážím družstevního majetku které je potřeba objasnit. Honza Zeman je k případu přidělen a setkává se ze starými známymi už z časů "Honu na lišku" .V oblasti působí záškodnická skupina která si chce vyrovnat účty z komunisty ještě z předůnorových časů a tak zorganizuje ve škole jatka a funkcionáře postřílí.Vyšetřování tím nabírá i jiný směr a hlavně větší obrátky, na scéně se opět zjevuje onen tajemný muž od vysílačky, dnes již kapitán STB Žitný.Stopy vedou na faru , kde ideologičtí nepřátelé našli azyl i díky špatnému svědomí zdejšího faráře.Vše vrcholí zátahem a přestřelkou v polích kdy pachatelé jsou dopadeni. Nadšení řady venkovských lidí ke kolektivizaci bylo na bodu mrazu a to byl pro vládnoucí KSČ velký problém,bylo třeba něco zorganizovat a vymyslet.Interpetace těchto faktů v tomto díle je však naprosto přitažená za vlasy , podle hesla , že zloděj křičí : chyťte zloděje. I tento díl však bude mít v seriálu své pokračování. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se v obci Jistebnice a Vojkov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Zemanovi (Vladimír Brabec) byl přidělen služební vůz Škoda 1200. Tento vůz lze spatřit na veteránských srazech. (sator)
  • Napravit zfalšovanou historii případu Babic se pokusil pořad Historie Cs (od r. 2008) Místo činu: Babice a okolí. (sator)

Reklama

Reklama