Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman přijíždí do Plánice vyšetřit sérii požárů. Setkává se tu se svými dávnými přáteli z Kateřinské Hory, Blankou (Jaroslava Obermaierová) a Karlem (Petr Oliva) Mutlovými. Během jeho přítomnosti vyhoří další hospodářské stavení a jako hlavní podezřelý je zadržen potrhlý syn bývalého kulaka (Jiří Plachý ml.). Na plánickou faru mezitím tajně přichází diverzant a chce, aby ho farář (Ota Sklenčka) ukryl. Diverzní skupina pak v místní škole během schůze zastřelí čtyři funkcionáře KSČ... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jménem národního demokratického odboje... Ke zdi! Jaká byla skutečná pravda v případu Babice už se asi nikdy nedozvíme. Já byl tak jako většina přesvědčený o tom, že se jednalo o akci státní bezpečnosti, ale ve světle některých dalších informací už si tím tak jistý nejsem. Škoda toho trochu useknutého konce který těmto spekulacím jenom nahrává, ale asi je fakt, že nic nebude úplně černobílé, takže těžko soudit... Samotný díl si pak drží úroveň řemeslné kvality nastavené pro celou první sérii tohoto seriálu která i přes některé slabší díly je asi nejvíc podařená. Jinak souhlasím, že tady to až tak není o soudruzích a záškodnících, ale veškerý prostor si zde pro sebe krade Vilém Besser který exceluje kdykoliv je na scéně. Takže jak to opravdu bylo nebo nebylo teď ponechme stranou, ale jako zakončení první řady je to určitě vydařená záležitost.80% ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zakončení první desetidílné série nabízí ryze politicky motivovaný případ. V Plánici dochází k sabotážím družstevního majetku které je potřeba objasnit. Honza Zeman je k případu přidělen a setkává se ze starými známymi už z časů "Honu na lišku" .V oblasti působí záškodnická skupina která si chce vyrovnat účty z komunisty ještě z předůnorových časů a tak zorganizuje ve škole jatka a funkcionáře postřílí.Vyšetřování tím nabírá i jiný směr a hlavně větší obrátky, na scéně se opět zjevuje onen tajemný muž od vysílačky, dnes již kapitán STB Žitný.Stopy vedou na faru , kde ideologičtí nepřátelé našli azyl i díky špatnému svědomí zdejšího faráře.Vše vrcholí zátahem a přestřelkou v polích kdy pachatelé jsou dopadeni. Nadšení řady venkovských lidí ke kolektivizaci bylo na bodu mrazu a to byl pro vládnoucí KSČ velký problém,bylo třeba něco zorganizovat a vymyslet.Interpetace těchto faktů v tomto díle je však naprosto přitažená za vlasy , podle hesla , že zloděj křičí : chyťte zloděje. I tento díl však bude mít v seriálu své pokračování. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Sepište protokol, pošlete pro pívo a já Vám to podepíšu, ať se netrápíme v tomhle horku." Švejkující kulak Eman rozhodně byl tím nejvtipnějším občanem Plánice. Taky mě bavilo vyloženě směšné obklíčení stohu a láteření komunisty, předsedy stranické organizace, že jeho žena chodí posluhovat na faru. Ale ten zbytek byl hodně mrazivý a kdyby tolik nepropagoval JZD a vedoucí úlohu strany, tak bych mu dal i tu pátou hvězdu. Já jsem totiž v roce 1951 v Babicích nebyl a tak opravdu nemám jistotu, zda atentátník Malý byl vyslán komunisty, kapitalisty nebo jednal na vlastní triko. Před léty byla "pravda" na jedné straně, nyní je na druhé straně, ale vždycky se jedná o stranu aktuálních vítězů politického boje a těm já ze zásady nevěřím. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Olívuu zabííílííí", jo, pardon, to byl Kozina. :-D Čekal jsem, že Olivu uvidím ještě v dalších dílech, tak asi ne....příběh o tom, jak to komunisti na venkově zase tak jednoduché neměli. Konec opět rychlý, zbrklý a nic nevyřešeno...aspoň z toho faráře měli vymlátit přiznání, to by Blanka koukala. A předsedovi mohli dát nějakou policejní ochranu, když už na něj jednou stříleli a kamarád Zeman nehne ani prstem. Z hlediska policejní práce dost zanedbáno. Doufejme, že rozuzlení bude v dalších dílech. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý děj tohoto dílu se točí kolem diverzních skupin, které pořádaly atentáty a působili škody komunistům. Vzniklé požáry přijíždí vyšetřovat poručík Zeman a několik jeho spolupracovníků. V obci se Zeman setká se svou bývalu láskou Blankou a jejím manželem Karlem. Blanka chodí uklízet k místnímu faráři, který se o ni za války, když jí zatkli rodiče, staral. Jejímu manželovi se to však nelíbí, protože je to kovaný komunista. Farář však najednou Blančinu pomoc nechce a ona netuší, že ho přepadl a nastěhoval se k němu jeden z nepřátelských diverzantů. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (7)

  • Zločinci používajú samopaly MP40. Jeden z nich má aj pištoľ Walter PPK. Karel Mutl (Petr Oliva) používa pri obrane pušku Mannlicher 98 Brno Carbine. (ČSFD)
  • Napravit zfalšovanou historii případu Babic se pokusil pořad Historie Cs (od r. 2008) Místo činu: Babice a okolí. (sator)
  • Případ nebyl nikdy řádně vyšetřen policií, řešila jej státní bezpečnost jako politickou kauzu na objednávku. Už deset dní po činu byl vyhlášen rozsudek, ve kterém byly desítky lidí odsouzeny na stovky let odnětí svobody a k sedmi rozsudkům smrti. Později probíhaly ještě další soudy, kdy padly další tři rozsudky smrti a mnoho let žaláře. Historici vidí příčiny v Babicích takto: Jednalo se o kraj nezávislých, hluboce věřících sedláků, kteří už byli aktivní v odboji za druhé sv. války, kterým se nelíbilo, co se po roce 1948 v republice děje, ať už persekuce věřících či násilné odebírání majetků, proto založili odbojové skupiny po roce 1948. Vládnoucí moc věděla, že musí potenciálně nebezpečná ložiska rozmetat a všechny ostatní zastrašit. Skupiny byly infiltrovány pracovníky StB nebo jejich konfidenty a ti snažili se do oprátky nahnat co nejvíce lidí a jejich činy radikalizovat. (sator)

Reklama

Reklama