Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku je vražda bývalého obchodního zástupce, z níž se později vyvine sabotáž. Případ řeší Hradec. Jako člen posádky nastupuje na loď plující do Chile a jeho pravé poslání zná pouze kapitán. Během plavby neznámý muž poškodí lokomotivy. Hradec chce zjistit, kam vedou nitky, a tak sleduje jednoho z námořníků do vnitrozemí. Je však zadržen a unesen neznámými muži... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Lodník Barkl (Jan Kanyza) prochází městem Kiel a na nároží (ve skutečnosti roh ulic Kistenmacherstraße & Kröpeliner v historickém centru města Rostock) hodí pouličním muzikantům do klobouku drobné. Ti hrají a v dolnoněmeckém dialektu zpívají kuplet „An de Eck steiht'n Jung mit'n Tüdelband“, který proslavila zejména herečka Heidi Kabel. (ČSFD)
  • Loď Morava byla ve skutečnosti loď Československé námořní plavby Blaník. Jednalo se o nákladní loď s výtlakem 5517 BRT, délkou 124m, šířkou 17m, ponorem 6,9m a max. rychlostí 14,7 uzlů. Byla vyrobena v Polském Štětíně a ČNP za ní zaplatila 35,6 mil Kčs. Byla určena pro dopravu nákladů i lidí na Kubu, během 23 let (1967–1990) vykonala 196 plaveb a poté byla prodána za 982 000 USD společnosti Anglia Overseas I.C. do Panamy a získala nové jméno Roshni. Byla sešrotována v roce 1999. (xisp)
  • Tento díl měl pracovní název „Loď na Kubu“. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)
  • Pronájem helikoptéry na Kubě stál 200 000 Kčs. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)
  • Na Kubě se natáčelo od 14. února do 14.dubna 1978. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)
  • Na Kubu se odletělo natáčet až o jeden rok později než bylo plánováno, protože se seriál potýkal s výrobními problémy. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)
  • O natáčení na Kubě se vyjednávalo na kubánském velvyslanectví v Praze. Kubánci si dali podmínku, že si v seriálu zahrají kubánští herci. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)

Reklama

Reklama