Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Mol 

všechny recenze uživatele

GODDAM PIECE OF WHITE JUNK! I KNEW I SHOULD HAVE BOUGHT MYSELF A BLACK TRUCK! Protože to točil Sam, tak jsem očekával surovost a zpomalovačky a protože je to ze sedmdesátejch, tak hudba stojí za hovno. Na tiráky se dobře dívá, jsme na jihu a tak všichni pijou Pabst Blue Ribbon a šerif je pěkně nasranej. Asi tak shrnutý celý film, který měl možná skončit již na mostě, protože ta scéna byla fantastická. Duck nahodí brýle a rozjede se na jistou smrt. To je Peckinpah. Jo a myslím, že ta holka z bistra byla mnohem lepší, než ta mulatka, ale Kačer má asi jinej vkus. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEDINÉ ČO V ŽIVOTE ZA NIEČO STOJÍ SÚ RÝCHLE NÁKLADIAKY, RÝCHLA OBSLUHA V KRČME A DIEVČATÁ, KTORÉ SA RÝCHLO VYZLIEKAJÚ." __ Pod mojím slabým hodnotením ,,Konvoja" stojí predovšetkým jeho podivná komická rovina i snaha vyjadriť jednoznačne jeho podstatu. Bitky v baroch doplnené o hudbu piana evokujú dobu nemých grotesiek, navyše obohatené o typické Peckinpahove spomaľovačky, ktoré však vyznievajú nevhodne a celkový výsledok pôsobí roztriešteným dojmom. Aj istá ,,sloboda" o ktorej sa film snaží vo svojej priamočiarosti čosi vyjadriť je v tomto prípade iba ťažko uchopiteľným univerzom, pri ktorej som sa začal zamýšľať či zamestnávateľ dovolí vodičom tirákov takto defilovať (Peckinpahom obľúbenou) krajinou americko-mexického pohraničia. Toto bezcieľne hnanie sa za niečím, iba zo zdanlivo hlbším zmyslom mi napokon úsmevne pripomenul Forrestov beh napriek Amerikou, ktorého nasledovníci majú s tými Kristoffersonovými mnoho spoločné. Aj tí tvrdí chlapi tu pôsobia dojmom padaviek a ak k tomu prirátam neschopných policajtov a trocha očakávaný záver, vychádza mi, že sám Peckinpah bral toto dielo ako nenáročnú odpočinkovú záležitosť. Napriek tomu filmu viac hviezdičiek z objektívnych príčin dať nemôžem. (923. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah rezignoval na své násilné orgie (Sam bez jediné mrtvoly - zajímavé) a stvořil bizardní truckerský western se zajímavým dějem / nedějem, skvělou hudbou a výborným Krisem Kristoffersonem. Kdo film odsoudí jako úplnou blbost má taky pravdu, ale když se dokážete povznést (závěr dává navíc té nadsázce pointu), budete se bezproblémově bavit. V rámci objektivity 60%. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Na to, že film vznikl podle country písničky (jednotlivé sloky jsou označeny titulky a přitom je slyšíme), to není až tak špatná záležitost. Řidiči proti poldům, všechno je to správně širokoúhle barevné (honička v pískových dunách je úchvatná), některé hlášky mají správný říz (Oni tě následují - Ne, já jsem jen ten první v řadě), a to že tím skutečným nepřítelem jsou politici, kteří každou věc zneužijí pro volby... Je to jen obyčejná akční blbina, ale pobaví, i když se od Peckinpaha čeká vždy něco víc. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ DVD PREMIÉRA: SPORT = 4.4.2009 --- Na nete sa "povaľujú" dvdripy s otrasným českým dabingom, ktorý začiatkom 90 - tych rokov na VHSky pripravila firma GOLDEN CROWN. Ale pôvodný a skvelý kinodabing ÚPF nie je stratený. Pred 2 - rokmi ho z archívu "vykopala" a odvysielala PRIMA. --- HCE pôvodný dabing na DVD dal. ĎAKUJEM. (30.3.2009) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel ve městech Albuquerque, Cerrillos, Cuba, Las Vegas a Madrid v Novém Mexiku a v Needles v Kalifornii. (Stiggie)

Reklama

Reklama