Reklama

Reklama

Manipulativní šéf gangu potřebuje zahladit stopy po vraždě novináře, a tak se sblíží s mladou servírkou, která by ho mohla usvědčit. (Netflix)

Recenze (14)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Malé britské překvapení. Podle románu a scénáře Grahama Greenea (=záruka kvality) natočili bratři Boultingové (John režie, Roy produkce) takový malý noirový pokládek. Vizuální stránka geniálně propracovaná a plná svěžích nápadů, při jejichž sledování musí každý noirový fanda prožívat slast. Zobrazení jednotlivých postav, propracovanost jejich charakterů brilantně vyzdvižená obrazovou stránkou - nádhera. A o narativních vychytávkách nemluvě. Postavy slepců velmi potěšily (odkaz na Langa?) a závěrečná scéna totální katarze - nebojím se říct, že ve scénáři si ji Greene přepsal do mnohem, mnohem lepší a úchvatnější podoby než v knize. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

2009: Zas tak uchvácený jako Bebáček jsem nebyl (snad proto, že zvuk byl dost šuměnkový a úplně každý dialog jsem nevychytal). Za hlavního hrdinu mi oblíbenec Greene strčí malýho hajzla, s kterým (a ani jeho neskutečně pitomou slepicí) nemůžu vůbec soucítit. Navíc se chytrák nechá chytit obstarožní babiznou, což nesvědčí o velké inteligenci. :) Ale vážně, není to špatné a kamera je pěkná. 70% 2020: Nedávno jsem přečet knížku a adaptace je to rozhodně zdařilá, byť se mohla trochu víc věnovat Idě. Ale jinak spokojenost (i se zřejmě podstatně kvalitnější kopií než před 11 lety). 80% ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Gangsteři na plátně sice kují pikle, zabíjejí, bojí se policie a řeší italskou konkurenci, ale příběh tu není to nejdůležitější. Tím je dusivá atmosféra, kterou si vyloženě užívá ďábelský psychopat Pinkey mířící do pekla. Doprovází ho naivní, bezelstná a opravdu krásná Carol Marsh, kterou film proslavil a vy po závěrečné katarzi, a ještě závěrečnější nečekané pointě pochopíte proč. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Áno, je to klasika, technicky skvelá (scéna v zábavnom parku) s dobrým záverečným (ako inak, ironickým) nápadom. Rok ´47 bol celkovo na poli britského noiru veľmi bohatý. Brighton Rock je určite lepší než It Always Rains on Sunday či Odd Man Out, ale o úroveň lepší počin považujem They Made Me a Fugitive. Pre nadšencov odporúčam z roku ´47 aj skryté klenoty ako: Take My Life, Dear Murderer či The Upturned Glass (ktorý so strihovou technikou v jednej pasáži predbehol Hitchov Povraz!). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Mě teda nesympatičtí a necharismatičtí gangsteři z britského maloměsta a jejich problémy vůbec nevzaly. Celou dobu jsem se nudil a přemýšlel, co mi na tomhle filmu vlastně vadí nejvíc, jestli divné prostředí, divní herci nebo ten příběh. No ale abych nekecal, tak tam byly tři dobré scény - projížďka jeskynní hrůzy, pád skrz zábradlí a nahrávací budka. SPOILER: Celou dobu jsem se těšíl, až si ta naivní holka poslechne tu desku a ten konec mě tím pádem logicky docela naštval. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama