Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už celovečerní debut Věry Šimkové - Plívové prozrazuje bezpečné zvládání dětských herců, kteří před kameou působí zcela uvolněně. Příběh zachycuje jeden prázdninový den v hlavním městě: nadšený chovatel si vezme domů všechna zvířátka ze školního koutku živé přírody, avšak nepočítá s tím, že rodiče budou s takovým činem málo nadšení - a ještěže východisko z nouze nabídla podnikavá Káťa, která si zvířata převezme. Jenže ta využijí chvilky nepozornosti a rozutečou se. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mám stále větší pocit, že paní Věra Plívová - Šimková je vynikající režisérka, ale špatná hledačka námětů. Vždyt nalejme si čistého vína, tohle byla kravina na entou. Když pominu fakt, že některé scény či záběry jsou zbytečně prodlužované (skákající míče ) a určité postavy naprosto zbytečné (asi tak 180 dětí, důchodce lezoucí po střeše, balonář, myši, atd. ), pořád mě zbývá to podstatný, co to všechno mělo vlastně bejt, příběh, pohádka, snová vize ? Jasně lze to matlat dohromady, ale tady to zoufale nefungovalo. Ještě štěstí že konec tomu celýmu dal alespoň trošku smysl. Při hodnocení přihlížím na filmový debut paní režisérky i na fakt, že film funguje jako vzpomínka na dobu kdy na Malý straně nebylo poslanecký ghetto a děti neseděli doma na prdeli u pc a chodili si spolu hrát ven. Nicméně na nádherný návraty do dětských let nás začala paní Věra Plívová - Šimková vozit až od sedmdesátých let. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Kouzelné uličky a zákoutí staré Prahy se mění pod vedením režisérky v jedno velké dětské hřiště. Ve filmu mi přišla nejpovedenější ta část, kdy malá holčička zapojuje do hry doma nečekané objevené zvířecí kamarády. Pozdější honička za za zmizelými zvířaty mě bavila už trochu méně, ale užívala jsem si město a sympatické dětské herce. Bez většinou rádoby vtipného počínání postav v úlohách dospělých bych se klidně obešla, i když to byly excelentními komiky obsazené role. A nejde o tu postavu prodavače balónů, spousta poskakujících a poletujících balónků hravě poetickou atmosféru pěkně dotvořila. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Za mým poněkud průměrným hodnocením stojí především všechny ty davové scény s děti, ukřičené davovou vřavou během rošťáckých vyvádění až k nevydržení. Ve spojení s celým zvěřincem v bytě s opuštěným houslistou a trampot kolem velké potopy docela blázinec...:) To pak v téhle euforii zapadne i snaha Věry Plívové-Šimkové poskytnout divákovi na svou dobu odlišný pohled na dětské hrdiny ve filmu. Její druhý šedesátkový film Tony tobě přeskočilo mi přijde v tomto směru lépe i tematicky propracovaný. Zde oceňuju zejména groteskní atmosféru v druhé polovině příběhu: velká zkouška symfonického orchestru končící pouličním během houslistů za záhadným krokodýlem, nasledující komická akce s hasičkou plachtou a požárníky na střeše, pak následně ještě dopadení krokodýla s přeřezáváním odtokové rorury - dobrý!! Nebo ještě před tím komorní scénka, kdy starý houslista vidí po celém bytě bílé myši i další bílá zvířata, byla taky docela zábavná. Zdeněk Liška svými tóny dolaďuje atmosféru skvěle. (60%) (Filmová výzva 2018 - Karlas) ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Úsměvný film, dnes navíc cenný zachycením reálií poloviny šedesátých let a záběrem na malíře Jana Zrzavého. Pěkné herecké výkony. Oldřich Nový neztratil nic ze svého šarmu ani když lezl s deštníkem po střeše. Ve filmu je vidět hodně dětí, ale v té době byly děti hojnější než dnes. Lidé jich často mívali hned několik. Příjemný filmový zážitek, pro pamětníky i nostalgický. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Vůbec si nedokážu představit, jak to na Malé Straně muselo vypadat v sedmdesátých letech, v době husákovského baby boomu, když už o deset let předtím nebylo na ulici pro samé dítě kam plivnout. Taková koncentrace se jen tak nevidí. A zároveň je také jasné, že právě děti byly příčinou zaostávání socialismu za kapitalismem... protože se pořád někde motaly, zlobily a nedaly tak dospělým klid potřebný na pořádné budování (viz scénka s hasiči). Zajímavost: Kromě Vladyky, Krause a Prostenalu se zde poprvé před kamerou objevil i Krytinář, a to dokonce v hlavní roli. Pravda, nebyl vůbec vidět, jsouc zašitý v masce, ale ten jeho krokodýl byl jako živý! ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Grigorij B. Jagdfeld a Nina V. Gernet napsali scénář k sovětskému dětskému filmu Děvočka i krokodil (1956), natočenému v roce 1957. Přepracovaný scénář k filmu vyšel jako dětská kniha. V češtině byla vydána pod názvem "Káťa a krokodýl". (lausik)
  • V roli špunta ve filmu debutoval tehdy šestiletý Miroslav Vladyka. V roli Pepíka Nováka se zde představil pětiletý Marek Vašut, pro kterého to bylo vůbec první filmové představení. (Karlos80)

Reklama

Reklama