Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusko se na konci devadesátých let těžce vzpamatovává z rozpadu SSSR – země se topí v ekonomickém i morálním úpadku, s čímž ruku v ruce vzkvétá zločinnost místních gangů. Šéf jednoho z nich, mladík s přezdívkou Býk, se po potyčce s konkurenční bandou ocitne na policejní stanici. Vězení se vyhne jen díky zásahu obávaného mafiána, který však od něj za svou pomoc požaduje riskantní protislužbu. Bývalý tanečník a absolvent VGIK Boris Akopov vytváří ve svém mimořádně zralém celovečerním debutu napínavé drama, jehož energický soundtrack, bezhlavý rytmus vyprávění i syrové herecké výkony věrně vystihují nehostinného ducha doby postsovětského Ruska. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Býk má u mě smůlu, že jsem viděl nedávno o mnohem lepší film na podobnou tématiku a to srbský Jižní vítr, který byl zkrátka lepší ve všech směrech. Nevím jestli se to úplně hodí srovnávat tyto dva snímky, protože Býk měl určitě menší rozpočet a jedná se o režisérský debut ale hlavní je, že obsahuje nezajímavou zápletku se spoustou nezajímavých scén a plytkých postav. (KVIFF2019) ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Zdařilá gangsterka podle skutečných událostí skvěle odsýpá a na poli hodiny a půl postupně graduje do až ve velmi uspokojivého a řádně krvavého vyvrcholení. Mimoto Býk nabízí skvělé výkony mladých “floutků“ a originální ruský písničkový soundtrack. Film skvěle funguje, jak coby pohled do Ruska na konci devadesátých let, tak jako svižná festivalová gangsterka, při které jsem si několikrát vzpomněl na elektrizující styl Gyue Ricthieho. 7.5/10 ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Neurazí, nenadchne. Ruská gangsterka, která nemá moc spád, ale ani nedrhne. Je těžké k tomu napsat něco víc. Pěkný vizuál, příjemní herci, sem tam i funkční humor, ale jako celek naprosto nevýrazná záležitost spolehlivě vyšumělá za pár dní. KVIFF 2019 ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, sklamanie. Ako keby bolo treba (v tomto prípade nasilu) porovnať v roku 2019 ako to bolo v ´90 rokoch za Jelcina a ako sa zmenila odvtedy Ruská spoločnosť k lepšiemu. Byk je u mňa nevydarený pokus o napodobneninu jedného z najúspešnejších Ruských filmoch Brat. Koniec jasná kópia, Ruská vs Čečenská mafia, trh, vraždenie, pomsta. Kdeže, na Balabanova to nemá. Ale je to film mladých ľudí, ako režiséra tak i hercov. Tak za 3* ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Devadesátky v Rusku byly dost ostrý. Otázka jestli to tam v téhle společenské vrstvě není stejné i teď. Trochu jsem nepochopil na konci ten novoroční projev Jelcina když odstupoval. Autor tvrdí že je to jenom určení té doby ze které je film. Já si myslím že to byla tak trochu úlitba mocným, že za Jelcina to byl western a dnes za Putina už je to ale úplně jiná písnička. Film totiž vznikl za podpory Ministerstva kultury RF. #kviff2019 ()

Reklama

Reklama