Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ples upírů patří k oceňované filmové klasice, ale musím se přiznat, že když jsem ho viděl, byl jsem poměrně zklamaný. Jednotlivé ingredience jsou zajímavé a dalo by se dlouho psát o krásných kulisách, o všech hororových klišé a prvcích, které Polanski do filmu zakomponoval a parodoval, jenže jako celek u mě ten snímek příliš nefunguje. Dokonce se s uzarděním přiznám, že Soukupova Svatba upírů, byť pochopitelně z hlediska filmařských kvalit stojí nepoměrně níž, u mě z pohledu pouhé zábavnosti zabodovala víc. Polanski je sice nadprůměrný režisér, ale podprůměrný herec, ale nevím, jestli je tohle příčinou, proč mám k Plesu upírů takovýhle odstup. Celkový dojem: 50 % s ohledem na osobu režiséra. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z téhle komedie vůbec rozesmátý nejsem, naopak mě uvrhla do menší deprese. Vtípků je sice dost, ale vyruší je mrazivá atmosféra celého snímku. Ne že by vyzněly trapně, to kupodivu vůbec. Je to holt zvláštní film. Roman Polanski působí jako zřejmě i ve svém skutečném životě, na pohled duchem nepřítomným, nesmělým a trochu ňoumovským dojmem. A Sharon Tate... okouzlující, nádherná - na těch pět minut co je na scéně. Nevím, ale možná právě oni dva a jejich pozdější osud jsou možná důvodem, proč to na mne celé tak smutně působí. Nicméně, jako horor průměrné (mimochodem hrabě von Krolock není špatný), jako komedie taktéž, jako celek výjimečné. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Polanski je chameleon a za to ho miluju. Ples upírů patří mezi těch několik málo vyvolených, které můžu vidět i s dabingem, aniž by se mi ježily chlupy v nose. Velice svébytný, podivný, až šílený, zkrátka baví mě od začátku do konce. (A dokonce bych řekla, že nebýt českého dabingu, tak by mě film tolik nebavil. Charakter dabingu jenom podporuje to absolutní bláznovství celého výtvoru.) Sharon Tate je nádherná. Neviděl někdo z vás v okolí nějaký hrad? (Ještě musím dodat, že moje hodnocení se týká té sestříhané verze, která má hodinu a půl. Když jsem se zkoušela koukat na "director's cut", který má 1h 48min, tak jsem to po dvaceti minutách vypnula, míra pitvoření mi přišla nesnesitelná. Pro tentokrát mi rozhodnutí sestříhat to proti vůli režiséra přišlo správné.) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Konečně mám možnost srovnání s českou soukupovskou Svatbou upírou a až dnes jsem pochopil, odkud se tenhle na české poměry netypický snímek vzal. Polanski měl rozhodně dobrý vkus, co se žen týče, ale i jako tvůrce dobrodružné komedie z transylvánských kopců plných sušeného česneku a čerstvě ohoblovaných rakví nepropadl. Některé scény sice kvůli špatně zpracovanému pozadí (látka, případně animace?) nevypadají nejlíp, chválím ale střih a až na zbytečně nedůsledné koupací scény (viděl jsem cut verzi) :-) i kameru. Vizuální podobnost s nejpopulárnějším sovětským filmem v tuzemsku je zřejmá. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Tuctová britská komedie určité doby. Stylizované do nějakých absurdních výjevů, ale nefunguje zábavně ani nijak jinak. Po celou dobu jsem vzpomínal na Herzogova Nosferatu a přestože se jedná o jiný žánr i dobu, tak ples upírů shledávám zbytečným filmem, který rozvíjí upírskou tématiku špatným směrem. Párkrát přivede k úsměvu a mnohokrát k pocitu trapnosti. Bezesporu nejtuctovější a nejméně zajímavá věc, kterou jsem měl od Polanského možnost vidět. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Snímek posloužil jako předloha pro úspěšný muzikál "Dance of the Vampires", který měl premiéru v roce 1974 ve Vídni. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Jméno hostinského Shagala (Alfie Bass) bylo vybráno na počest ruského malíře židovského původu Marca Chagalla. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Snímek vychází z knižní předlohy „Tanz der Vampire“ německého spisovatele Michaela Kunze. (chelseaman22)

Reklama

Reklama