Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Wez

Wez (hodnocení, recenze)

Film na který se vždycky rád podívám-a bavím se u něj pořád skvěle👍

Rattlehead

Rattlehead (hodnocení, recenze)

Osobně mám toho vědátora radši s hlasem Stanislava Fišera, ale Bruder také není špatný. 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

saladín.

saladín. (hodnocení, recenze)

Mimochodom ta uvodna znelka...ked som to videl prvykrat tak som sa prvykrat na filme od smiechu zakuckal. Vtedy este kakaom. No a zostala mi i slabost pre levika a MGM.

Kocicka

Kocicka (hodnocení, recenze)

Film, který pro svou vtipnost nepotřebuje moderní zábavné prostředky (střelba, super boje, nadávky, speciální efekty, atd.) Groteskový humor a pestré stylové kulisy jistě pobaví diváky, kteří se chtějí smát a ne kritizovat každý pohyb postav apod.

Ketmara

Ketmara (hodnocení, recenze)

Po přečtení několika komentářů jsem dostala pocit, že lidé,kteří je psali viděli úplně jiný film.Že by hodnotili tu příšerně sestříhanou americkou verzi, kterou nedávno dávali v televizi, kde na začátku strašilo trapné animované intro?Film jsem viděla nejméně osmkrát(v PŮVODNÍ verzi s anglickýma titulkama)a neustále se při něm směju.A příběh?Geniální!Film je obsazen takovou spoustou komických figur, že snad ani není možné, aby si někdo nenašel tu svoji(přiznám bez mučení-můj favorit je Herbert, ale v závěsu těsně za ním Alfréd).Po vzoru Chagala se u nás už i vžil výraz Chagalovat(tedy stát za dveřma:-))Četla jsem i názory,že někdo přehrává.Nenazvala bych to přehráváním, jen ponořením do role.Vždyť Sharon Tate je tak úžasně přirozeně nevinná,když říká:,,Did you see my dress?Beautiful,isn´t it." a pak ,,Turn around" aby ji Alfréd nepozoroval při vylézaní z vany.Když to člověk porovná s většinou komedií nobo přesněji řečeno rádobykomedií z dnešní doby, kde pomalu nenjí scéna,ve které by herec neudělal nějaký příšerný škleb, tak je to tak úžasně původní a přirozené!A hlavně pointa.Ach ta pointa!Dává tolik prostorui pro fantasii!JJsem upřímně ráda, že nikoho nenapadlo udělat druhý díl nebo v dnešní době tak oblíbený remake.Dokonalosti se tomuto filmu dostalo ještě jeho převedením na muzikálová prkna.V kombinaci s hudbou Jima Steinmana a texty Michaela Kunzeho je to úchvatný zážitek a upíří v této formě začínají dobývat svět(uvedeni byli již v Německu,Polsku,Rakousku,na Brodwayi a letos se chystají do Japonska).A že je film starý skoro čtyřicet let?Dnešního diváka zmlsaného dokonale vypadajícími filmy může odradit stáří i celkové zpracování filmu,ale příběh,ten je věčný.

Reklama

Reklama