Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (609)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Hm... detektivně laděná satanská báchorka, s nádhernou mysteriózní atmosférou, hezkou kamerou a umnou režií. Škoda, že k závěru se z toho stává trochu fraška; především Balkanova existence značně degraduje z pozice tajuplného mecenáše na status pomateného magora. Scénář rozhodně neoslní, zápletka je i přes svou zajímavost (především pro fandy bibliografie) poměrně průhledná, zaplaťsatan aspoň za matoucí momenty se záhadnou dívkou a obě pasáže odehrávající se při setkání s vlastníky zbývajících knih. Místy je cítit aura klasického Přichází Satan!, ale za ním přeci jen Brána ztrácí. Johnny Depp skvělý... 7/10 ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Výjimečný okamžik každého antikváře. Nález vzácných tisků. Dean Corso s neskrývaným zanícením obrací stránky, je jako už tolikrát okouzlen precizností starých mistrů. Co výtisk – to umělecký skvost. Vnímám tu vůni starých knih, tak sugestivně The Ninth Gate působí, a to i díky andělsky vznešené hudbě Wojciecha Kilara, jejíž jemné tóny snoubí dokonalou krásu s chorobným chtíčem hříšného pokušení. Jsem uchvácena živočišným projevem Johnnyho Deppa – v tu chvíli se toužím stát uhrančivě smyslnou Emmanuelle Seigner. A to nejpřitažlivější mě teprve čeká – odhalení temných tajemství Devíti bran Království Stínů. ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Při úvodní hudbě ve mně zatrnulo, jelikož jsem měla vizi hradu v Transylvánii a titulky vzápětí mně přesvědčily o mém dobrém instinktu- Wojciech Kilar, mistr hudby. Už tímhle jsem byla natěšená. Následně mě uhranul Johny, pak se zjevila Lena Olin a já si říkala, jestli ukáže podvazky. Ukázala. A nejen to. Kromě těchto podnětů a přemýšlení nad tím, jaký byl ďábel malíř, ale nepřišlo nic dalšího, sice se při tom pěkně strávil večer, ale rozhodně mě to nepřinutí, abych to skoukla znovu, nebo nad tím přemýšlela, prostě průměr s Deppem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma - pátrání po okultních spisech - postrádá mrazivější atmosféru a napětí, o strachu nemluvě. Je zde pár solidních scén, zejména oběti - nejlepší je scénka s hraběnkou na kolečkovém křesle, pronásledování, kdy Deppovi pomáhá tajemná dívka, a příchod do nočního zámku, v němž se má odehrát satanský rituál. Speciálních efektů je pomálu, což by nevadilo tak, jako absence děsu. Největší problém představuje Depp - jeho Dean Corso balancuje mezi ňoumou a rádoby hrdinou, ani jedno se mu však nedaří. Člověk se pak nediví, že fandí spíše Balkanovi. V době vzniku se mi film líbil více, nyní s odstupem let mu jednu hvězdu odebírám. Není to úplně špatné, nenudil jsem se, ale Polanski má spoustu lepších filmů (skoro bych řekl, že většinu). ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

I to málo, co o zahraničním filmu vím, mne nutí přiznat, že Polanský natočil bezpochyby kvalitnější filmy. Ale ten ďábel, který tu vystrkuje růžky ze všech koutů, mne uhranul a přesvědčil, abych měl právě Devátou bránu nejradši. Ani pozvolna vadnoucí konec završený ďábelským živočišným sexem mi neodradí, protože i v kvalitnější Rosemary je ještě slabší. Nesrovnalosti v rytinách starých knih, z kterých přímo čiší podpis Satana a závan pekla, to je moje a víc to pitvat nebudu! Kdybych se nebál, že způsobím v dnešní době interpelace až v Evropském parlamentu, dal bych pátou*, protože jsem konečně našel člověka, i když fiktivního, který kouří víc než já! :) ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • Na hudebním podkladu filmu se podílela i Pražská filharmonie. (korndaddy)
  • Scény z New Yorku byly natočeny v Paříži. Režisér Roman Polanski byl v době filmování v USA vyšetřován kvůli znásilnění a nemohl do Států vycestovat. (Dreadd)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama