Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kriminálníci mají v plánu vyloupit klenotnictví na Václavském náměstí. Jejich promyšlená akce se však zkomplikuje střelbou a společně s řidičem Burianem (Z. Kryzánek) prchají. S ním se poté lupiči rozdělí a přesednou do jiného vozu, který byl záměrně poškozen. Neovladatelné auto se zřítí ze svahu a z lupičů přežije pouze jeden (J. Tříska). Toho také policie dopadne v nedaleké chatě. V jednu chvíli s ním však je pouze kriminalista Málek (S. Matyáš) a po pokusu přemoci policistu je lupič nešťastně zastřelen vlastní zbraní. Málek z toho má značné problémy, neboť bez tohoto svědka nemůžou kriminalisté potvrdit, zdali nebyl komplicem kriminálníků také klenotník Litera (J. Adamíra). K této domněnce je vede fakt, že se odehrálo až příliš mnoho podezřelých náhod, které zlodějům usnadnily krádež. Hospitalizovaný Litera se pak skutečně v noci vytratí z nemocnice, aby si vyzvedl z tajné skrýše ukradené klenoty. Případ se později dostává k soudu, ale pro nedostatek důkazů nemůže nikdo nic klenotníkovi dokázat a jediným odsouzeným je Burian. Uplynou čtyři roky a po propuštění Burian navštíví Literu, od něhož žádá svůj podíl. Ten mu však tvrdí, že když dorazil ke skrýši, klenoty již byly pryč. Litera poté náhodou narazí na Málka, který se nyní živí jako taxikář. Toto setkání v bývalém policistovi znovu probudí touhu se do případu vložit a klenoty nalézt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

mArcElkrIz 

všechny recenze uživatele

Opravdový klenot na poli českého kriminálního filmu. Od prvních minut se vkrádá myšlenka na francouzskou novou vlnu (nějak se mi ke konci stále více vybavoval Louis Malle, ale jak už tu napsal Enšpígl, Henri Verneuil atd. určitě sehráli důležitou úlohu). Ač vypadá v první polovině vše jasné, rozehrává se velmi zdařilá rošáda, kdy se jednotlivé postavy navzájem podezřívají a spolčují. Film neobsahuje hluchá místa a děj má opravdu spád - úvodní loupež, havárie, zastřelení klíčové postavy... Trojice Matyáš, Adamíra, Kryzánek je zcela klíčová a to především vizuálně. A závěrečná smrt posledního držitele lupu je dokonale ztvárněna - tím mne režisér Polák přesvědčil, že by se u tohoto snímku polovičatosti prostě nedopustil. Tleskám... zasloužených 4,5* ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Řemeslně velmi dobře provedené dílo, dobrý střih, spád děje, herecké výkony, hudba... Uvěřitelné jsou i motivy jednání jednotlivých postav, scénář nemá logické díry. Tak proč jen ***? Chybí tomu moment překvapení, napětí, ztotožnění s hlavním hrdinou... Nestačí ani plus za ojediněle kritický pohled na fungování komunistické policie (1967) či otevřený konec (a tedy i absenci happyendu na závěr - závěrečného soudružského přijetí věrného soudruha jsem se bál zbytečně). ()

Reklama

Dado 

všechny recenze uživatele

Veľmi milé prekvapenie. Príbeh Hry bez pravidiel pôsobí na prvý pohľad prostým dojmom, veľmi rýchlo sa však rozbehne kolotoč udalostí, ktorý spoľahlivo udrží pozornosť diváka až do samotného konca. Ako bonus so sebou navyše prináša niekoľko na svoju dobu skvele natočených akčných scén a za zmienku rozhodne stojí i ponurá atmosféra, v ktorej hrá prím úžasná Bukového hudba s nádychom noiru. (80%) ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

ta hra není úplně bez pravidel, její pravidlo se podobá jednoduchému pravidlu dámy, kterou hrají dělníci v jedné scéně: přeskočit a zbavit se soupeřova kamene, s tím rozdílem ovšem, že na této šachovnici je mnohem více barev než jenom černá a bílá, také tempo hry a rychlost tahů se blíží dámě, nejde o žádné šachy se strategickým několikahodinovým vyčkáváním na soupeřovu reakci či chybu, se složitým promýšlením možných variant a kombinací mnoho tahů dopředu ... rovněž hodnota jednotlivých figur je stejná, není mezi nimi žádný král, střelec nebo pěšák, protože pěšáci jsou v podstatě všichni a všichni tak i skončí. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

rozhodně to není špatné, ale mezi brilantním úvodem, kde exceluje Jan Tříska, a neméně dobrým závěrem (kde zas vyniká Vladimír Menšík) je pasáž, která... Nijak neuchvacuje a sem tam nudí, navíc i hlavní hrdina (teda pokud tenhle film něco jako hrdinu má) je poměrně nevýrazný i díky jeho skvělým hereckým kolegům, filmovým oponentům (Adamíra a Kryzánek). A ani skvělá technická stránka tohle v mých očích nezvedne na lepší hodnocení ()

Galerie (43)

Zajímavosti (10)

  • Když Pepi (Vladimír Menšík) vyjíždí s Literou (Jiří Adamíra) v Mercedesu z garáží, je vidět na kapotě typický znak auta. V další scéně, kdy přijíždí k nádraží, je auto bez znaku. (Fenk)
  • Scény z motocyklových závodů byly natočeny během brněnské Grand Prix v roce 1966, kde ve třídách 250cc, 350cc a 500cc zvítězil britský jezdec Mike "the bike" Hailwood, který je i ve filmu k vidění na stupních vítězů. Mike Hailwood byl devítinásobný mistr světa silničních motocyklů v několika třídách a pozdější pilot formule 1 – např. v týmech Surtees a McLaren. (Gray)
  • Když František Šťastný říká Málkovi, že pojede do Irska, myslí tím zřejmě, že se zúčastní Grand Prix v Ulsteru. Ve filmu skončil na chirurgii se střelným zraněním, ve skutečnosti skončil v Ulsteru na 3. místě ve třídě 500cc. (Gray)

Související novinky

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama