Reklama

Reklama

Greta

  • Švédsko I Am Greta (více)
Trailer 2

Příběh dospívající aktivistky Grety Thunbergové je vyprávěn prostřednictvím působivých, dosud nevídaných záběrů. Počínaje školní stávkou jednoho člověka pro klima před Švédským Parlamentem, režisér Grossman sleduje Gretu – stydlivou školačku s Aspergerovým syndromem – v jejím vzestupu k výjimečnosti a jejím podněcování povědomí o globálního dopadu tím, že podněcuje školní stávky po celém světě. Film vrcholí úžasnou větrnou cestou přes Atlantský oceán, aby promluvila na summitu OSN. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (82)

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Ekologii fandím, proto ta symbolická jedna hvězdička, která přímo s kvalitou filmu nesouvisí. "Projekt" Greta je umělej a nepřesvědčivej, stejně jako tento nezáživný, nicneříkající dokument. Nebavilo mi to sledovat a papouškující Gretě nevěřím ani slovo.  Podobné povrchní, strojené a stylizované pseudo-dokumentární výtvory, které jen něco teatrálně předstírají, nadělají víc škody než užitku. ()

JASON_X odpad!

všechny recenze uživatele

Zjevně mentálně retardovaná holka s mozkožroutem v hlavě a s poruchou osobnosti, toť nechtěně komický vzor všech pseudoekologických hysteriků, naivních mladých hejlů, či hlupáků. Její vzteklé teatrální kázání v OSN tamním pokryteckým panákům, kteří jí za to ještě tleskali, je jeden z mnoha absurdních mediálních výjevů z dnešní nemocné, nezdravé doby. Figurka ve spárech všelijakých levičáckých pomatenců, většinou práce se štítících neschopných příživníků z různých "neziskovek", hodlajících za vydatné pomoci novinářských filcek co nejvíc zmrvit naši (už beztak notně namrvenou) euroamerickou civilizaci. Ve staré Spartě by letěla ze skály. ()

Reklama

Skeksis odpad!

všechny recenze uživatele

Severský snehuliak s Aspergerom sa topí! Pomoc! Počúvať ju pred mikrofónom mi znelo ako akustické disko - neustále opakovanie toho, čo už aj tak všetci vedia: ŽE SVET JE V RITI! Keby jej Asperger fungoval aspoň v duchu: "Saga Norén, polícia Tromso.", tak by bola znesiteľnejšia. Ale pozerať sa na otravnú autistku, ktorá vyzerá ako ostarok, mi neurobilo dobre na žalúdok. Neviem, aký postoj mám zaujať k jej rodičom - či ich ľutovať, alebo im vynadať. Nepripadá mi správne, že prakticky jej chorobu využili na kampaň, navyše nechodila do školy. Namiesto trmácania sa loďkou po mori mala sedieť v školskej lavici. ()

LasT_Olt

všechny recenze uživatele

Dokument jsem ještě neviděl, ale ani nemusím, protože prostě vím jak to dopadne. Tahle holčina je prostě moje největší nemesis. To je tak když, člověk studuje VŠ obor, který je z velké části založen právě na ekologii a kdykoliv se potká z kolegy z ostatních kateder jako jsou například chemie, fyzika, sociální vědy nebo třeba pajdák, tak slýchá jenom kecy typu „Tak co Greto v2.0? Jak pokračuje studium záchrany světa haha?“ Prostě jakoby byla nějaký náš mesiáš, na jehož příchod jsme čekali celá pokolení nebo co. Ona Greta je symbol jako Batman. Tady ale všechna spojitost končí. Zatímco Gotham dostal miliárdaře ze všema těma udělátkama, tak my ekologové jsme dostali krávu s aspergrem, která navíc mluví jako by ji nám tady poslali reptiliáni aby se infiltrovala a poznávala náš druh (podobně jako u Cukrberga, jí to ale absolutně nevychází). No co už, jak jsem psal již na začátku, tenhle dokument rozhodně nebude o tom jak moc je naše planeta k dnešnímu dni fucked up (a to bezesporu je), ale spíš o tom jak na to hrdinsky upozornila tahle osoba, která jenom zdrhla ze školy a stála v dešti s cedulí. To bych dokázal taky, ale na rozdíl od ní bych to měl i vystudované. Otázka zní, tohle je nástupce Davida Attenbourougha? ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Prvně a popořadě, by mě zajímalo, proč je dokument v černých číslech? Kdo film hodnotil, či komentoval čistě ze svého sociálního komentáře, o globálním ojebáváním, jak to lidé co nejméně řeší, a proč by se mělo něco s tím dělat, nebo jen dětinský názor na Krétu? Já si myslím, že Verbalovic družinka se opět předvedla. Já to z valné většiny chápu, že aktivisty nemá nikdo rád, protože se místo stávajícího problému, radši snaží otrávit lidi svým všeznalkovstvím, a Gréta se nám dost podobá realné představě Lízy Simpsonové. Co Čech, to odborník na slovo vzatej, z Gréty dělá syndronomě postihnuté a uječené kuře, manipulované médii, hoaxy a Švédskou mantinelou svého nechutného fotra. Mimo hokejového trenéra, kovid epidemiologa, odborníka na politiku a na státní kasu, jsou tu i hodně odborných psychologů a lékařů. Nechci si zastávat Grétu, protože i já jsem obět, která si z proslovu v roce 2019, dělala z této šeredy úkrutnou prdel na sociálních sítích. Tak zase, když kdokoliv, nevýmaje věkově, zasahuje a stará se do politiků, tak v očích každého správného čecháčka, v něm vidíme hrdinu, a nezkorumpovaného experta. Teď názor na dokument. Snímek není něčím zas natolik zajímavý. Sleduje jen to začáteční dění, zrodu aktivistky, a nějaký ten mediální cirkus. A názor na osobu, díky které vznikl tenhle mezidegenerační výblitek - někdo na to upozornit musel, jen jeden fakáč do sněmovny nepomůže. Takže v podstatě, nijaký dokument, o nijaké osobě.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Greta Thunberg na festivalu v Benátkách prozradila, že přístup režiséra Nathana Grossmana jí ne vždy úplně vyhovoval. „Nebylo to moc profesionální. Od té doby, co říkal, že to může být něco velkého, jsem občas opravdu pochybovala. A říkala jsem si: ‚Proč nepošlou zvukaře, nebo proč nepracují více profesionálně?‘ Myslím si, že na určité úrovni jsem pochybovala o tom, jak vážně je ten projekt zamýšlený.“  (SONY_)
  • „Já ani nikdo v mém okolí za to nedostaneme ani korunu. Společnost B-Reel Films věnuje polovinu výnosů z filmu mé nadaci a vše bude věnováno organizacím a projektům bojujícím za udržitelný svět, obranu přírody a podporu lidí, kteří již čelí nejhorším dopadům klimatické a ekologické krize,“ prohlásila Greta Thunberg. (Duoscop)
  • Dokument se natáčel dva roky. (SONY_)

Reklama

Reklama