Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další příběh s poirotovsky půvabným humorem a jemu vlastní "skromností". Věty typu "jednou jste mně dal málem šach" jsou stejně rozkošné jako jeho gurmánské zhnusení nad standardní paštikou. Fantastickou atmosféru má rodové sídlo, kde se převážná část děje odehrává. Je typické pro poirotovské příběhy a nádherně dokresluje atmosféru staré dobré Anglie 30 tých let v okruhu lepší společnosti. Myslím, že naprostá většina diváků si u tohoto prostředí jen povzdechne a zatouží po něčem podobném - bez závisti, ale s notnou dávkou obdivu. Film rozhodně patří k tomu nejlepšímu z natočených příběhů, a jeho sledování zcela určitě není ztrátou času. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuhle část Poirotí série bych nebetyčně zbožňoval, nebýt jedné věci . syndromu anglických detektivek - naprosto nudná (pro mě) půl hodina (minimálně), ve které se vysvětlují vzájemné vztahy, ukazují povahy postav, naznačují motivace... To mě ovšem nebaví, obzvlášť, když je k dispozici brilantní velmistr šedé kůry mozkové, u kteréhož je zábavné pozorovat ono rozplétání. Nadstandardní detektivka (čili standardní Poirot) v starndartním střihu Anglické panství & dědictví & dávné tajemství, zručně zhotveno, Suchettózně zahráno. ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný cypřiš má opravdu velmi temnou atmosféru a velmi kvalitní zápletku. Nebojím se ho tedy označit jako jednoho z nejlepších Poirotů. Minimálně do 3/4 filmu jsem si poprvé myslel, že tento případ nestihne vyřešit a nebo, že opravdu nenajde jiné řešení. Nejsem si jistý, jestli to takhle dokázala schovat samotná Agáta, nebo vzniklo dokonalé dílo vymykající se těm předešlým z rukou pana režiséra. ... Nemocná teta, morfium, poprava za 5 dnů, krásná Mary, lososový sendvič. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá detektivka o úmrtí staré tety, velkém dědictví a je toho víc, co pro nás Agatha Christie připravila.. V tomto dílu je úchvatná Elisabeth Dermot-Walsh, působila tak přirozeně, krásně, ani na okamžik mě nenapadlo, že by to byla ona.. Nicméně na skutečného pachatele dvou vražd jsem si musela počkat do konce, nepřišla jsem na to, kdo to udělal, no a David Suchet mi vraha naservíroval na stříbrném podnosu i s červenou květinou.. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divák je zvyklý na následující průběh: Hercule si vyjede na dovolenou (nejlépe na Kanáry) - zavětří nepřátelství - ohledá mrtvolu - a začne se chlubit svou dedukcí! Ale zde je v pozici zevlouna, jež baží po jakémkoliv vzrušení, jež mu průběh jeho prozatímní penze nemůže nabídnout. Ergo začne být nesnesitelný, jelikož v každé hádce zří potencionální motiv vraždy. V obklopení dvou krásných žen (ty se nám vyčerpali alespoň na pět dílů dopředu) se Hercule touží předvést, a proto nechává exhumovat těla, po večerech v putyce popíjí absinth a přitom pozoruje, kde se co šustne a v neposlední řadě posílá tweety svému psíkovi, jež naneštěstí není v krajích nabízející fixní internetové připojení. Zjevně by nebylo na škodu si k večeři koupit tu krabí paštiku, že Hercule?! 87% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • V knižní předloze se příběh odehrává v roce 1939, kdežto v televizní adaptaci o dva roky dříve. (PhillM.)
  • Pro podtitul „Temný cypřiš“ se Agatha Christie inspirovala verši "Tak už pojď, jen pojď, smrti má / pod cypřišem temným ať spočinu" z Shakespearovy hry „Večer tříkrálový“. (Zdroj: pozitivni-noviny.cz) (PhillM.)
  • Film vyšel v roce 1940 a byl prvním příběhem Hercula Poirota, který se dá označit jako "courtroom drama", tedy drama ze soudní síně. (PhillM.)

Reklama

Reklama