Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Sen (S01E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Majitel mocného pekařského koncernu Benedict Farley je nepříjemný, arogantní stařec, který nenávidí všechno kolem sebe. Na jeho pozvání jej navštíví Hercule Poirot a pan Farley se mu svěří s noční můrou, která jej pronásleduje noc co noc. Pravidelně se mu zdá o vlastní sebevraždě, sen popisuje přesně její čas i průběh. Stařec chce od Poirota vědět, zda ho pomocí hypnózy nemůže někdo k tomuto činu dohnat. Druhý den po jejich rozhovoru je pan Farley nalezen mrtev ve své pracovně. Poirot se přesvědčí, že vše, včetně doby smrti, odpovídá popsanému snu. Je tu však jeden podstatný rozdíl, nešlo o sebevraždu. Během vyšetřování se geniální detektiv ve slabší chvilce svěří kapitánu Hastingsovi, že v mládí vedl poněkud bouřlivější život, aby pak v závěru projevil velké pochopení pro potřeby své věrné zaměstnankyně slečny Lemonové. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Sebi236 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z těch dílů, kde se ani tak nehádá pachatel zajímavé vraždy, ale hlavně zamotané provedení zločinu. Pachatel je totiž předvídatelný hlavně díky ohromně malému počtu postav. Po skončení si řeknete, že motiv byl také předvídatelný, ale při sledování vám nedojde. No a to provedení za to prostě stojí! :)) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní díl, kterému ovšem jako mnohým dalším ubírá fakt, že jako mnohým dalším by příběhu svědčila ona pozdější delší stopáž, takhle je totiž všechno nacpáno do krátkého prostoru, který prostě nedá vyniknout nikomu a ničemu, krom slečny Lemmonové... Škoda, že atypické tápání uživatele šedých buněk mozkových trvá jen pár minut (vzhledem k délce opravdu jen několik), tady bych si klidně snesl deset, dvacet minut hluboké bezradnosti, které bych si užíval se zákeřně pobaveným výrazem ve tváři. ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno bylo jasné a zřetelné od samého začátku a to dokonce i mně, která nikdy (!) v detektivkách na nic nepřijdu a jsem vždycky v prostoduchém úžasu, jak jen na to mohl ten či onen detektiv, v tomto případě Hercule Poirot, přijít! Jenže na otázku KDO? jsem stejně jako on odpovědět neuměla, ale na rozdíl od něj jsem se tím netrápila a nad svými šedými buňkami jsem nezoufala a z ničeho jsem je neobviňovala A nakonec se ukázalo... No nic neprozradím, nebojte se! A nakonec se ukázalo, že šedé buňky svého malého, elegantního, roztomilého a neuvěřitelně bystrého majitele ani tentokrát nezklamaly! ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak by mě zajímalo kolikrát vlastně Agatha ve svých detektivkách použila podobné zápletky. Ale vždycky ji buď ona nebo tvůrci seriálu dokáží něčím „ozvláštnit“, takže vlastně nikdy není přesně tatáž. :-)) Z těch 50 minutových, které jsem zatím viděla, tedy z první série, je to podle mě (a jak vidím, tak nejen podle mě) ten nejpovednější Poirot. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z první série je Sen rozhodně tím nejpovedenějším, nejhravějším a nejlépe vykonstruovaným případem, který těží zejména z dobře promyšlené zápletky, a je opravdu škoda, že je to jeden z těch padesátiminutových dílů, jelikož tento díl by dokázal únest i dlouhometrážní stopáž. Vedle toho mě navíc pobavila dějová linie s psacím strojem. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Slečna Felicity Lemonová (Pauline Moran) používá ve filmu psací stroj Underwood typ 5, vyráběný od roku 1901. (tomas.sulc.7)
  • Při útěku vraha v závěru filmu dojde ke shození velké vázy z podstavce na schody. Záběr pádu vázy je však omylem prodloužený a je tudíž vidět, jak se váza-rekvizita (vyrobena z nějakého plastu) odrazí na schodech. Až v následujícím záběru znovu padá na schody a rozbíjí se. (poz3n)

Reklama

Reklama